Večernji list - Hrvatska

Ksenija Marinković: Režiram seksi političku glazbenu komediju

Predstava “Tvorničke postavke” prva je režija glumačke dive, a četvero glumaca s kojima radi tvrde da bolju redateljic­u nisu mogli poželjeti

- Bojana Radović

Dr. Krešimir Brlek (Amar Bukvić) ugledni je zagrebački otorinolar­ingolog s političkim ambicijama. Njegova supruga Dagmar (Ana Begić Tahiri) sveučilišn­a je profesoric­a antropolog­ije. Žive mirnim životom intelektua­laca kojima je omiljena zabava čitanje. No tada im slučajnost u život baca jedan sasvim poseban par, dalmatinsk­i estradno-ljubavni dvojac umjetnički­h imena Angelo Biondi (Ivan Čuić) i Deziderata De (Iva Jerković). Već ove rečenice navode na smijeh, a upravo to je temelj nove komedije Kazališta Moruzgva, predstave “Tvorničke postavke”, koja će svoju premijeru imati u nedjelju 2. listopada u zagrebačko­j Vidri.

Posebnost novom naslovu daje činjenica da predstavu režira glumačka diva, prvakinja Drame HNK Zagreb Ksenija Marinković, ali i činjenica da je tekst pisan prema njezinim “željama”.

Četiri punokrvne uloge

– Moja režija dogodila se sasvim slučajno. Jednom je sjedila hrpa nas glumica koje smo već glumile kod Ecije (Ojdanić, pokretačic­a Moruzgve, op. a.) i krenula je tema o tome što bi koja od nas voljela raditi u budućnosti. Rekla sam da bih voljela režirati. I Ecija je odmah rekla: “Može, nađi tekst!” Ana Begić rekla je da bi ona radila kostime, ja sam pitala Ernu Rudnički bi li ona radila glazbu, jer znam da se ona uz glumu paralelno bavi i glazbom... I nitko to nije shvaćao previše ozbiljno. Nazvala sam Marinu Vujčić i rekla da bih voljela imati četiri karaktera koja su podjednako jaka na sceni, da budu dva para. Činilo mi se to dobrom mjerom, jer Moruzgva jako puno putuje, a predstava s četiri glumca prava je mjera budući da tada za put ne trebaju dva kombija – kaže Ksenija Marinković. Dodaje kako joj je bilo važno da četvero njezinih glumaca uživa na sceni, a ona će to onda koordinira­ti, “ajmo reći režirati”, ističe kroz smijeh.

Marini Vujčić u radu na tekstu pridružio se Ivica Ivanišević i nastale su “Tvorničke postavke”.

– To je odličan spoj, jer često se događa da, kada žene pišu tekstove, muške uloge budu slabije. I obratno, naravno, a ja sam željela da sve četiri uloge budu podjednako “punokrvne” – kaže Ksenija i objašnjava kako je nakon prvog čitanja teksta pomislila: “To je to!” Zahvalna je autorima što su im dali otvorene ruke pa su tako neke scene kraćene, neke dopisivane, glumci su ih prilagodil­i sebi i predstava je dobila svoj konačni izgled, a sada je, nakon “završnog peglanja”, čeka ispit pred publikom. Ksenija kaže da jedva čeka premijeru, da ne može predvidjet­i koji će se lik najviše svidjeti publici te da je posebno nestrpljiv­a vidjeti kako će sve proći.

– Nadam se da će ljudima biti duhovito i zabavno, jer tako je zamišljeno, da bude komedije nakon koje će ljudi zadovoljni otići iz kazališta – kaže Ksenija i slaže se s ocjenom da upravo takvi sadržaji nedostaju hrvatskom teatru:

– Ja to jako volim, a i kakva su

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia