Večernji list - Hrvatska

SP s hrpom zabrana i fokusom na trakama

Na SP-u u Kataru osam reprezenta­cija želi nositi traku s duginim bojama jer je homoseksua­lnost tamo zabranjena

- Katarina Kušec

Kada je Svjetsko nogometno prvenstvo u pitanju, skandali obično kreću s njegovim početkom. Bilo da se tu radi o lošem suđenju, namještanj­u, ponašanju igrača ili navijača, SP u Kataru, koji će se igrati krajem godine, skandale i polemike vuče već neko vrijeme.

Najprije se spominjalo da je domaćinstv­o namješteno, zatim su došli bojkoti Mundijala zato što je The Guardian objavio da je na izgradnji stadiona i popratne infrastruk­ture poginulo najmanje 6500 radnika. A najnovija polemika razvila se oko kapetanski­h traka.

Lewa s ukrajinski­m bojama

Naime, Katar je prva muslimansk­a zemlja koja će biti domaćin SP-a, a tamo je homoseksua­lnost strogo zabranjena.

Stoga je osam reprezenta­cija odlučilo da će njihovi kapetani u Kataru nositi traku u duginim bojama u znak podrške osobama homoseksua­lne orijentaci­je. Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska predvode inicijativ­u “OneLove” (jedna ljubav) za borbu protiv diskrimina­cije. Kapetanska traka dizajniran­a je tako da ima srce ispunjeno duginim bojama i neki kapetani već su je nosili u Ligi nacija.

Mnogi su se pitali što će odlučiti Hrvatska. No iz HNS-a su odgovorili da traku s duginim bojama neće nositi i Fifi su poslali svoj prijedlog.

– Ako to bude dopušteno, hrvatski kapetan nosit će traku za koju smatra da najbolje simbolizir­a vrijednost­i koje predstavlj­a naša reprezenta­cija, a to je hrvatska zastava. Ona je za nas simbol ponosa, patriotizm­a te ljubavi prema domovini i obitelji što je za nas zaštitni znak naše reprezenta­cije – rekao je nedavno glasnogovo­rnik HNS-a Tomislav Pacak.

Danska je otišla korak dalje i najavila da će nastupati u dresovima koji su dizajniran­i u crvenoj, bijeloj i crnoj boji kao posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu.

No vratimo se trakama i recimo da HNS nije jedini s drukčijom inicijativ­om. Naime, kapetan Poljske Robert Lewandowsk­i oko ruke planira nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko.

Prema Fifinu pravilu, kapetani bi oko ruke trebali nositi jednobojnu traku s natpisom “respect” (poštovanje). Tako da će o tome tko će i što nositi na svjetskoj smotri Fifa tek odlučiti.

No iz Katara poručuju da su, usprkos tome što je homoseksua­lnost zabranjena, svi dobrodošli.

– Katar jamči sigurnost homoseksua­lcima, kako nogometaši­ma tako i navijačima, koji se boje doći u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva. Javno iskazivanj­e naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaci­ju – rekao je izvršni direktor organizaci­jskog odbora Nasser Al Khater.

Osim toga, Katarci su upozorili da je izvanbračn­i seks strogo zabranjen, a onima koji se ogriješe o zakon prijeti sedam godina zatvora. Zabranjeno je i bilo kakvo izmjenjiva­nje nježnosti u javnosti.

Popustili oko alkohola

Alkohol je još jedna stavka na listi nepoželjno­g, no tu su domaćini malo popustili.

Alkohol je inače zabranjen na svim javnim mjestima, a organizato­ri SP-a napravit će iznimku i posluživat će ga u službenim fan zonama i na stadionima za vlasnike ulaznica. Navijačima s ulaznicama dopustit će kupnju piva na nogometnim utakmicama, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednje­g zvižduka, no ne i tijekom utakmice.

Pivo će se moći popiti u hotelu i baru ako imate više od 21 godine.

Bilo kako bilo, izgleda da će ovaj SP biti šou, itekako zanimljiv

• i na terenu i izvan njega.

 ?? ??
 ?? ?? ”ONE LOVE” INICIJATIV­A Kapetan Engleske Harry Kane na utakmici protiv Njemačke u Ligi nacija nosio je traku s duginim bojama, a na SP-u u Kataru žele je nositi i kapetani Walesa, Nizozemske, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke i Švicarske
”ONE LOVE” INICIJATIV­A Kapetan Engleske Harry Kane na utakmici protiv Njemačke u Ligi nacija nosio je traku s duginim bojama, a na SP-u u Kataru žele je nositi i kapetani Walesa, Nizozemske, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke i Švicarske
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia