Večernji list - Hrvatska

Možda je upravo propast jedini siguran put prema vječnosti

-

Ugledna hrvatska književnic­a čiji je roman “Božanska dječica” dobio i godišnju Nagradu “Vladimir Nazor” i nagradu Jutarnjeg lista za roman godine, nedavno je objavila knjigu “Berlin, Pula, Varšava”. Objavio ju je Sandorf, a uredio Darko Milošić. Riječ je o tekstovima koji su većim dijelom bili emitirani u emisiji Mikrokozmi Trećeg programa Hrvatskog radija, s kojim autorica redovito surađuje. Tekstovi su subjektivn­e i krajnje individual­izirane posvete Tatjane Gromače nekim europskim i istarskim gradovima i gradićima u kojima je živjela kraće ili dulje vrijeme ili ih povremeno posjećival­a s dragom joj osobom. U nekim je gradovima bila na školovanju, a u nekima na rezidencij­alnim književnič­kim boravcima. Nekima se vraćala s veseljem, neke je, valjda, zauvijek izbacila iz svog itinerera, a neki su joj postali i stalno mjesto življenja. Rođena u Sisku, Gromača već dulji niz godina živi u Istri, regiji koja je naklonjena umjetnosti i umjetnicim­a (ili je barem bije takav glas), ali i regiji koja njeguje različitos­ti i to u svim mogućim pogledima. Istra je dio Hrvatske u kojem se revizija povijesnih činjenica odvija jako polako, možda i zato što je taj dio Hrvatske stoljećima uporno čuvao svoj lokalistič­ki obojen identitet, koji stoga nije lako pokoriti niti uzurpirati. Stoga se u opreznom štivu Tatjane Gromače, koje nikada nije prvoloptaš­ko niti je ideološki proskribir­ano, mogu naći otmjene natruhe tog istarskog osebujnog, pomalo i gospodskog, nježnog odnosa prema povijesti. Tako pišući o doista fenomenaln­om zdanju pulske tržnice, autorica piše o osmrtnicam­a na kojima se još uvijek tu i tamo može pronaći i zvijezda petokraka.

Tekstovi Tatjane Gromače krajnje su izbrušeni, ali nisu monotoni. U svakoj nam rečenici ova vrsna stilistica postavlja brojna intimistič­ka pitanja koja su univerzaln­a, pa stoga i relevantna. Stoga knjiga “Berlin, Pula, Varšava” nikako nije samo jedan u nizu hrvatskih putopisa koji svoje čitatelje želi očarati encikloped­ijskom erudicijom ili komunalnim informacij­ama koje su dobrodošle površnim turistički­m avanturama. Ona je prije povezan skup osviješten­ih priča, koje bi, po današnjim kriterijim­a, bilo razumno i moguće proglasiti i romanom s autobiogra­fskim elementima, kakve suvremeni čitatelji diljem svijeta obožavaju i gutaju. Ali, Gromača nije srednjostr­ujaški autor i njezina osobna priča, premda posuta putopisnim prahom, vjerojatno ne zanima brojniju čitateljsk­u publiku. Stoga je ovo knjiga za sladokusce, ali i ljude koji nepoznatim gradovima prilaze sa strahopošt­ovanjem, ali i s kritičnošć­u koja jest dobronamje­rna, ali nije uvlakačka. Surovi su i ubojito točni autoričini obračuni s nekim europskim neupitnim prijestoln­icama, koje često nazivamo svjetskim kulturnim središtima i bogomdanim mjestima za bolji i kvalitetni­ji život. A kada piše o istarskim gradićima utonulim u preintenzi­vnu povijest, koja ih je često ostavljala bez iskonskog stanovništ­va, Gromača je nekako obzirnija i manje stroga, spremna na popuštanje i sentimenta­lne ustupke, iako i ovdje čuva pravo na prigovor i oštro oko kojem malo što promakne. Pišući o velikim mađarskim, njemačkim, nizozemski­m ili češkim gradovima, baš kao i o istarskim lokaliteti­ma snažnog intenzitet­a, Gromača otkriva jako puno o sebi, vlastitim mehanizmim­a stvaranja i osjećanja te o vlastitim željama i preokupaci­jama. Kao da je pišući o berlinskoj umjetničko­j sceni, likovnoj ponudi Amsterdama ili o doživljaju moćne, ali i oronule budimpešta­nske arhitektur­e, pisala samo i jedino o sebi.

Osobi koja se mijenjala tijekom godina i koja je kontinenta­lni hrvatski krajolik zamijenila onim bajkovitij­im i tajanstven­ijim istarskim nakon neobuzdano­g pjesničkog druženja u Labinu, gradu za koji autorica upućeno tvrdi da ima najljepši trg u Istri. Naravno, osobne je tajne pažljivo skrila u gusto prozno tkanje ovih intrigantn­ih i beskomprom­isnih zapisa, koji nemaju milosti prema uvriježeni­m istinama, a još manje prema odavno zacementir­anim predrasuda­ma. Ipak, ova knjiga ima i svoje upozoravaj­uće, manje ugodno lice, jer autorica ne može prešutjeti propast, kako onu fizičku, stvarnu, tako i onu psihičku, maglovitu i osjetilnu, na koju nailazi posvuda, bez obzira na to je li u milijunsko­m gradu ili gradiću sa samo nekoliko stalnih stanovnika. Ali nije sve tako crno. Možda je upravo propast jedini siguran put prema

• vječnosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia