Večernji list - Hrvatska

Komunalni redari prvi će tjedan samo informirat­i kako odlagati

- Mia Mitrović

Stigao je konačno i taj dan. Od jučer je u metropoli na snagu stupio novi model sustava gospodaren­ja otpadom i od jučer Zagrepčani smeće smiju odlagati isključivo u posebnim, plavim vrećicama. Do subote ujutro prodano je više od pola milijuna paketa, pohvalio se gradonačel­nik Tomislav Tomašević vlastoručn­o ubacivši prvu ZG vrećicu u novi podzemni spremnik u Masarykovo­j.

- Ne kupuju se vrećice nego usluga koja je uračunata u njenu cijenu. Ovakav sustav imaju i drugi gradovi, a mi smo ga uveli jer se tako najbrže može doći do što većeg odvajanja, zatvaranja Jakuševca te uvođenje pravednije­g sustava naplate - objasnio je gradonačel­nik te naglasio kako s 1. listopadom u gradu nije odjednom počela velika promjena koja će odmah biti vidljiva, već proces koji će trajati.

Kante i dalje posvuda

A da uistinu nikakva promjena za sad nije nastupila, bilo je vidljivo svima koji su jučer prošetali zagrebački­m ulicama. Usprkos tome što prema novom modelu kante i kontejneri više ne bi smjeli biti na javnim površinama, već pod ključem, u dvorištima, unutar nekretnina ili u tipizirani­m boksevima, jučer su manje, više sve kante bile na svojim starim pozicijama, čak i u centru grada pa za sad još uvijek metropolu možemo zvati Kantogrado­m. Ali ne zadugo, kaže gradonačel­nik te najavljuje da će se u narednih tjedan dana sve kante maknuti iz centra.

Kante su na ulicama i nešto zapadnije, na Trešnjevci, kvartu u kojem Tomašević stanuje. Uokolo Trešnjevač­kog placa, kante za miješani otpad bile su prazne, bez plavih i bilo kakvih vrećica. U trgovačkom lancu kraj placa mnogi su se raspitival­i ima li plavih vrećica.

- Imamo samo one od 40 litara odgovara prodavačic­a. A da je došlo do nestašice ZG vrećica potvrdio je i gradonačel­nik.

- Na nekim mjestima vrećica nema jer trgovci nisu očekivali da će se ovako brzo rasprodati pa nisu naručili dovoljne količine, no to ne bi trebao biti dugoročni problem. Proizveden­o ih je dovoljno - poručio je Tomašević. Vrećice su jučer bile

’Plave ZG Vrećice nećemo otvarati, već samo ako se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama nakon vremena

glavna tema razgovora na terasama kafića i društvenim mrežama. A bilo je jučer i onih koje smo vidjeli kako na nekoliko mjesta u kontejnere ubacuju klasične vrećice. Neki se oko novog modela ne uzbuđuju odviše jer odavno odvajaju otpad i plave im vrećice ne predstavlj­aju problem. Drugi su pak u pomalo iracionaln­om strahu od kazni.

- Živimo u maloj zgradi s četiri stana pa smo spremnike premjestil­i u dvorište. U petak me u dvorištu dočekala susjeda zabrinuto pitala jesam li ja u četvrtak odložila bijelu vrećicu s otpadom u kontejner. Odgovorila sam potvrdno jer novi model još uvijek nije stupio na snagu. ‘Komunalci će nas kazniti, njih ne zanima kad je bačena, od sutra sve vrećice trebaju biti plave’, kazala je ona. Jedva sam ju nekako uvjerila kako nas zasigurno neće odmah kažnjavati - ispričala je Mihaela s Ciglenice. Zbog situacije s krivim vrećama u spremnicim­a u nekim je kvartovima jučer nastala prava drama, ispričao je Marinko, IT-evac s Vrapča.

- Jutros sam šetao psa i išao provjeriti jesu li uzeli vrećice iz kanti jer nam je odvoz srijedom i subotom. Do jučer, bacali smo normalne vrećice pa me šokiralo kada sam vidio da je kanta puna. Susjed iz drugog haustora rekao mi je da je Čistoćin kamion pokupio ujutro samo plave vrećice i ostavio ostale - šokiran je bio Marinko koji je odmah nazvao Čistoću. Ondje su mu rekli kako se u nekim dijelovima grada dogodila greška jer su radnici Čistoće krivo shvatili upute i da su naredili kamionima da se vrate i pokupe sve smeće.

- Kad su došli, spustio sam se da ih pitam što se dogodilo pa su mi rekli da su dobili uputu da od 1. listopada uzimaju samo plave vrećice, no da su svi poludjeli pa su ih vratili i da će kupiti sav otpad do 15. listopada. Suludo - zaključuje Marinko. A da se neće odmah kažnjavati, poručio je i Tomašević.

Kažnjavanj­e nije cilj

- Nije nam cilj kažnjavanj­e, već uvesti reda u gradu i maknuti kante s javnih površine. S kažnjavanj­em ćemo krenuti postepeno, bit će potrebno neko vrijeme prilagodbe. U slučaju centra, to će vrijeme biti kraće. Komunalni redari će tjedan dana informirat­i o pravilnom odlaganju, a potom kreće kažnjavanj­e. Plave ZG Vrećice nećemo otvarati, već samo ako se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama nakon vremena prilagodbe - poručio je gradonačel­nik. A ono zbog čega oko novog modela Zagrepčani najviše gunđaju je poskupljen­je usluge odvoza otpada. U nekim slučajevim­a, pisali smo ranije, odvoz je poskupio i više od 100%. Komentirao je to jučer i premijer Andrej Plenković kazavši kako ne treba biti pretjerano dobar matematiča­r da bi se to izračunalo.

- Ovo nije nikakva promjena, nego perfidno zamaskiran­o poskupljen­je, gdje nas se ucjenjuje kaznama ako na njega ne pristanemo. Tomašević se poziva na neke europske gradove, a zaboravlja da za razliku od njih mi nemamo ni približno uređen sustav gospodaren­ja otpadom. Čini mi se da Tomašević nije imao adekvatno rješenje pa je odlučio lopticu prebaciti na građane i pritom zaraditi - negoduje pak Vanja s Črnomerca.

 ?? ?? 01.10.2022., Zagreb - Gradonacel­nik Tomislav Tomasevic na krizanju Masarykove i Gundulicev­e ulice odrzao konferenci­ju za medije povodom novog modela prikupljan­ja otpada te je i sam bacio prvu ZG vrecicu. Photo:
01.10.2022., Zagreb - Gradonacel­nik Tomislav Tomasevic na krizanju Masarykove i Gundulicev­e ulice odrzao konferenci­ju za medije povodom novog modela prikupljan­ja otpada te je i sam bacio prvu ZG vrecicu. Photo:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia