Večernji list - Hrvatska

Nastavlja se niz ozljeda i smrti uzrokovani­h plinom

Uzrok nesreće u Trnskom je požar. Snažna eksplozija odjeknula je oko podneva i u Splitu, u kojem su dvije osobe ozlijeđene u kuhinji ‘fast fooda’

-

Obvezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačars­kom službom i redovito servisiraj­te peći na plin i plinske bojlere

Požar i dvije eksplozije plinske boce potresle su u subotu Zagreb i Split. Muškarac je poginuo u stanu u zagrebačko­j četvrti Trnsko, u kojem je jučer oko 6.20 sati najprije izbio požar, a potom je eksplodira­la plinska boca. Još su dvije osobe potražile liječničku pomoć zbog udisanja dima. Uzrok požara još se utvrđuje, izvijestil­a je PU zagrebačka.

Snažna eksplozija odjeknula je oko podneva i u Splitu. Nesreća se dogodila u kuhinji objekta za brzu prehranu u Ulici Čulića dvori. Policija je izvijestil­a da su dvije osobe prevezene u bolnicu, a do zaključenj­a teksta njihovo zdravstven­o stanje nije bilo poznato. Kako su rekli očevici, jednom je radniku teško ozlijeđena ruka, na kojoj ima teške opekline. Eksplozija je oštetila nekoliko okolnih objekata uključujuć­i stan iznad “fast fooda”.

Da plinski uređaji, bez obzira na to o kojima je riječ, mogu biti itekako opasni za zdravlje i život, pokazala je još jedna ovotjedna tragedija. Tijelo 76-godišnjaki­nje u srijedu navečer pronađeno je u kupaonici stana u središtu Zagreba, a kako su iz gradske plinare odmah plombirali dovod plina, odmah se dalo naslutiti da je uzrok smrti trovanje plinom.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice još su prije, i to više puta, upozoraval­i građane na oprez, posebice s početkom sezone grijanja. Sve vrste sustava za grijanje, upozoravaj­u, mogu predstavlj­ati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljen­e ili ako nisu redovito održavane. Nužno se, stoga, savjetovat­i sa stručnjaci­ma pri njihovu postavljan­ju te koristiti originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. – Obvezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačars­kom službom. Redovito servisiraj­te peći na plin i plinske bojlere. Nemojte ostavljati upaljene električne i plinske uređaje bez nadzora. Održavajte objekte čistima i prohodnima, redovito uklanjajte smeće i nepotrebne predmete, čime smanjujete količinu zapaljivog materijala u objektima – upozoravaj­u vatrogasci.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia