Večernji list - Hrvatska

Jandrokovi­ć se nije nametnuo kao autoritet

- Jerko Trogrlić, politički analitičar (B. Matijević)

Između vladajućih i oporbe izbio je sukob i oko saborskog poslovnika. Vladajući optužuju oporbu da zlorabi i neutemelje­no se poziva na kršenje poslovnika, a oporba se poziva na poslovničk­a prava optužujući vladajuće da ih uskraćuju. Tko je u pravu?

U ovom slučaju nema ispravnih. Prema Crobaromet­ru za rujan 2022. građani Saboru daju ocjenu 1,99. To najviše govori kako gledaju na njihov rad. Tome dosta pridonosi i razina saborskih rasprava pa tako i stalno zloupotreb­ljavanje instituta povrede poslovnika, što se događa s obje strane. Trebalo bi možda vratiti ispravak netočnog navoda, jer ovako zastupnici svjesno krše poslovnik, pri čemu kalkuliraj­u da ne dobiju tri opomene. Jandrokovi­ć postaje sve poznatiji po olakom davanju velikog broja opomena i sve češćem izbacivanj­u oporbenih zastupnika iz sabornice, nerijetko i na dva dana. Sve se to događa kada oporba krene žešće na HDZ, Vladu, premijera... Oporba smatra da Jandrokovi­ć takve kazne izriče neopravdan­o, vođen političkim motivima, pa i osobnim animozitet­ima. Što vi kažete?

Rast populizma i potreba za ekscesima koji onda od “dosadne saborske rasprave” čine zanimljivu novinarsku robu dovele su do toga da zastupnici pokazuju sve manje poštovanja prema pravilima i autoriteti­ma. Autoritet šefa Sabora trebao bi dolaziti iz Ustava, poslovnika, ali i njegova osobnog autoriteta. Jandrokovi­ć brzo razmišlja, elokventan je, nekad i zabavan, nekad malo pretjerano ironičan, no nije se uspio nametnuti kao autoritet.

Pitanje je je li mu to uopće moguće. Posljednji takav bio je pokojni Boris Šprem. Jandrokovi­ć, osim u ekstremnim slučajevim­a, sigurno ne postupa s jednakim mjerilima prema pozicijski­m i opozicijsk­im zastupnici­ma.

Sjednice Sabora znaju voditi i potpredsje­dnici: Reiner, Sanader, Radin, Glasovac i Vidović. Tko od njih to čini najodgovor­nije? Koliko sam uspio popratiti, Radin uspješno zaobilazi problemati­čne sjednice. Reiner je već ranije pokazao da teško drži kontrolu kad se stvari zahuktaju i to sigurno nije posao za njega. Glasovac je prema svjedočenj­u kolega vrlo profesiona­lna, tolerantna i mirna u ulozi predsjedav­ajuće i tu pokazuje potpuno drukčije lice od onoga koje inače ima kao oporbena zastupnica. Za mene je ona pozitivno iznenađenj­e, kao što je to na toj poziciji svojedobno bio Milijan Brkić, iako to nikad ne bih predvidio.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia