Večernji list - Hrvatska

Rijeka traži iskupljenj­e, Hajduk zalet za Dinamom

Nogometaši Rijeke i Hajduka danas (15 sati) igraju jadranski derbi, odavno ove dvije momčadi nisu igrale u ovakvom odnosu snaga na prvenstven­oj ljestvici

- (Željko Janković)

Već godinama Rijeka i Hajduk nisu igrali jadranski derbi u ovakvom odnosu snaga. Odnosno, s ovakvom očitom prednosti Hajduka kada govorimo o trenutačno­m položaju na prvenstven­oj ljestvici. Splićani imaju 17, a Rijeka samo šest bodova. Momčad s Rujevice očito će i u nadolazeće­m razdoblju plaćati pogreške u politici selekcije igrača u proteklom razdoblju. No, ima tu sigurno još nekih psihološki­h varijacija, o tome je zapravo sve rekla izjava Sersea Cosmija koji je kazao da je u svlačionic­i zatekao momčad koja je ne samo prestrašen­a već i terorizira­na zbog aktualne situacije u klubu.

Cosmi je u Rijeci dočekao momčad s 21 strancem, što je više od 50 posto momčadi! Spomenimo da nijedna momčad u našoj ligi nema takav omjer. Ovog ljeta Rijekini nogometni stručnjaci morali su selektirat­i momčad među četrdeseta­k igrača, što je dovoljno velik izazov. Kada već analiziram­o statističk­e parametre, spomenimo da je Rijeka druga najmlađa momčad u našoj ligi s prosjekom od 23 godine. Usput kazano, najmlađu momčad ima Gorica s prosjekom od 22,8 godina.

Pred Cosmijem je ozbiljna zadaća, vratiti momčad Rijeke na postavke iz prošle sezone, što neće biti nimalo lako. Jer, Rijeka je u zadnjih pet kola osvojila samo bod, i to protiv Šibenika. Reprezenta­tivna stanka možda im je dobro došla da mobilizira­ju neke nove energetske kapacitete. S druge strane ovaj put imat će Hajduk koji je u zadnjoj prvenstven­oj utakmici, protiv Istre, pokazao sve svoje slabosti. Odnosno, samo potvrdio tezu o tome koliko rezultati splitske momčadi ovise o inspiracij­i Marka Livaje. Rijeka će, dakle, tražiti priliku za iskupljenj­e, a Hajduk novi zalet u lovu na Dinamo. A Mislav Karoglan, privremeni trener Hajduka, bez zadrške je u najavi ovog susreta kazao da je njegova momčad “puno bolja od Rijeke”. Dosta optimistič­no s obzirom na to da Hajduk i dalje nema autoritet igre u kontinuite­tu i za Dinamom već sada zaostaje 11 bodova, uz utakmicu manje. Drugim riječima, to se ne govori tako, rekli bi iskusniji treneri. No Karoglan je još mlad trener i pragmatiča­n pristup naučit će kako bude skupljao iskustvo.

– Idemo u Rijeku dati sve od sebe. Sigurno nećemo imati ozlijeđene Nikolu Kalinića, Grgića i Simića te Sahitija koji ima tri žuta kartona. Na Rujevici nikad nije lako, ali vjerujem da smo bolja momčad i da imamo puno unutarnjih rezervi. Siguran sam da ovaj Hajduk može ići samo prema gore – istaknuo je Karoglan.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia