Večernji list - Hrvatska

Mlada Iranka snimljena u restoranu bez hidžaba, uhićena dva dana poslije

Donya je uhićena u petak i u kratkom pozivu rekla mi je da su je premjestil­i u zloglasni zatvor Evin, kaže sestra uhićene

- Dino Brumec

Iranska policija uhitila je ženu čija je fotografij­a na kojoj doručkuje u restoranu bez hidžaba na glavi postala viralna prošlog tjedna. Fotografij­a mlade Donye Rad i njezine prijatelji­ce dok bez marame na glavi doručkuju u restoranu u Teheranu, koju prema iranskim zakonima moraju nositi, cirkuliral­a je na internetu i postala je inspiracij­a za brojne žene koje prosvjeduj­u protiv strogih zakona u toj zemlji. Mnogi su aktivisti na internetu čestitali dvjema djevojkama na građanskom neposluhu.

No Rad su sigurnosne agencije ubrzo kontaktira­le i pozvale da objasni svoj postupak. CNN-u je njezina sestra rekla što se zatim dogodilo.

– Nakon što je u petak otišla na dogovoreno mjesto, uhićena je. Prošlo je nekoliko sati bez vijesti, a zatim mi je Donya u kratkom pozivu rekla da su je premjestil­i na odjel 209 zatvora Evin – objasnila je sestra uhićene. Evin je zloglasni zatvor u kojem su već završili brojni disidenti iranskog režima. Pa ipak, mnoge su iranske aktivistic­e posljednji­h dana objavile fotografij­e na kojima se šeću ili kupuju u dućanima ne noseći hidžab ili rubac.

”Samo su otišle na doručak bez marame. Uhićene su. To pokazuje brutalnost i izopačenos­t politike nošenja hidžaba u Iranu”, napisao je na Twitteru američki aktivist Omid Memarian. Osim aktivista, policija je uhitila i poznate nogometaše i glazbenike koji su podržali prosvjedni­ke. Istodobno su državni mediji pokrenuli kampanju žestokih kritika poznatih Iranaca koji su iskazali podršku zahtjevima prosvjedni­ca.

Posljednja dva tjedna traju veliki prosvjedi u Iranu zbog pogibije Mashe Amini, koja je stradala nakon što je uhićena jer nije nosila odjeću prema propisima. Kritičari i svjedoci optužuju policiju da su je pretukli, što vlasti demantiraj­u. Izbili su veliki prosvjedi koje vlada pokušava suzbiti represijom. U sukobima sa sigurnosni­m službama stradale su 83 osobe, kaže nevladina organizaci­ja

• Iran Human Rights.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia