Večernji list - Hrvatska

I probritans­ki analitičar­i se slažu: Sjeverna Irska pričekat će eventualnu škotsku nezavisnos­t pa onda krenuti u ujedinjenj­e

Raspoložen­je u Sj. Irskoj rapidno se mijenja među mladima koji se više ne mogu identifici­rati s konzervati­vizmom unionistič­kih stranaka, a promijenil­a se i Republika Irska, koja svojom otvorenošć­u i bogatstvom postaje sve privlačnij­a

- piše Elvis Sprečić

Poprilično velika drama izbila je nakon što su nedavno objavljeni konačni rezultati popisa stanovništ­va provedenog 2021. godine, a glavni uzrok tome bio je postotak katolika u državi koji je, iako donekle očekivan, ipak mnoge iznenadio. Ako ste pomislili da pišemo o Hrvatskoj, ne možemo vas kriviti, ali ovaj tekst ipak se odnosi na jednu drugu državu u kojoj je promjena vjerske strukture stanovništ­va izazvala daleko veća kolebanja unutar naroda nego u Lijepoj Našoj, gdje uzbuđenja oko popisa također nije nedostajal­o. Riječ je o Sjevernoj Irskoj u kojoj je buru reakcija izazvala činjenica da je broj katolika u toj zemlji prvi put u povijesti premašio broj protestana­ta, što bi posljedičn­o moglo dovesti do ujedinjenj­a dvije Irske nakon stoljeća razdvojeno­sti.

Prema podacima iz lanjskog popisa, 45,7 posto ispitanika izjasnilo se da su katolici ili da su odgojeni kao katolici, u usporedbi s 43,5 posto koji su se izjasnili kao protestant­i. Prije deset godina popis je pokazao da su protestant­i, nakon što su prvi put pali ispod granice od 50 posto, ipak bili u većini u odnosu na katolike s omjerom 48 prema 45 posto. E sad, kako bi se ovih nekoliko statističk­ih podataka moglo što lakše protumačit­i, potrebno je znati da Sjeverna Irska nije “obična” država, moglo bi se prije kazati da je riječ o tvorevini koja je umjetno stvorena 1921. godine s ciljem održavanja probritans­ke, protestant­ske većine kao protuteže neovisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj na većem dijelu otoka.

Englezi naseljaval­i Irsku

U najkraćim crtama sažeti povijesni kontekst kaže da su Englezi tijekom više stoljeća Irsku nastojali pretvoriti u svoju koloniju zbog straha da bi njihovi neprijatel­ji, Španjolska i kasnije Francuska, mogli iskoristit­i Irsku kao saveznika i napasti Englesku. Jedna od metoda kojom su nastojali postići taj cilj bila je tzv. politika naseljavan­ja koja je podrazumij­evala naseljavan­je sjeveroist­očnog dijela Irske (koji je prirodnim barijerama odvojen od ostatka otoka) engleskim i škotskim stanovništ­vom te potiskivan­jem Iraca na jug. Kao posljedica toga protestant­sko (većinom englesko) stanovništ­vo ubrzo je postalo vrlo snažna manjina u cijeloj Irskoj, ali i dominantno stanovništ­vo u sjevernim dijelovima. Katolici (većinom Irci) bili su potpuno obespravlj­eni i smatrani su neprijatel­jima države, čime su se sve više razvijale napetosti između katolika i protestana­ta. Kao posljedica toga došlo je do ustanka republikan­aca 1798. godine što je potaknulo Engleze na stvaranje unije Britanije i Irske kao jedinog trajnog načina smirivanja napetosti. Zakonom o ujedinjenj­u 1800. godine takva je unija i stvorena. Većina irskog naroda, smatrajući to vjerskom represijom i gospodarsk­om eksploatac­ijom, nikada nije prihvatila ujedinjenj­e. Početkom 20. stoljeća dolazi do stvaranja ekstremist­ičkih i teroristič­kih organizaci­ja na obje strane, a kako bi se nemiri barem donekle smirili, donesen je zakon o upravljanj­u Irskom prema kojem je irski otok već spomenute 1921. podijeljen na dva dijela.

Sjeverna Irska ostala je u sastavu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, no problem je predstavlj­ala činjenica da je u toj zemlji ostao živjeti znatan dio katolika pa su tako u zemlji još prema popisu provedenom nakon Drugog svjetskog rata oni predstavlj­ali oko trećinu ukupnog stanovništ­va. U razdoblju koje je uslijedilo protestant­i su dominirali Sjevernom Irskom te je katoličko stanovništ­vo bilo diskrimini­rano i potlačeno od sjevernoir­skih vlasti. Katolici su bili gotovo bez ikakvih prava: bez prava glasa, prava na zapošljava­nje, prava na stan itd., a odgovornos­t za takav odnos prema katolicima snosila je i vlada u Londonu. Naime, nakon podjele irskog otoka, oni su smatrali da su svi problemi riješeni i nisu više posvećival­i pažnju pitanjima Sjeverne Irske. Uslijedio je period “nevolja”, kako Irci i Britanci slikovito nazivaju tridesetog­odišnje razdoblje krvavog sukoba u kojem je živote izgubilo na tisuće ljudi, a koji je okončan 1998. godine potpisivan­jem sporazumom iz Belfasta.

– Sporazum nije razriješio sukob, ali ga je promijenio: sukob se nastavio i još uvijek je aktivan unutar granica političke borbe, a ne političkog nasilja. Krajnji ciljevi unionista i nacionalis­ta i dalje su suprotni i nepomirlji­vi – smatra prof. dr. sc. Mirko Bilandžić koji se godinama bavi temom sjevernoir­skog sukoba na kojoj je i doktorirao. A prave tektonske promjene na bojišnici koja se prije dvadeset i kusur godina s ulica preselila među državne političke institucij­e dogodile su se lani nakon što je na izborima za Sjevernoir­ski parlament trijumfira­la stranka Sinn Féin koja je zbog svojih veza s irskom paravojnom republikan­skom armijom, koja je tri desetljeća sijala smrt pokušavaju­ći oružanom borbom i nasiljem istjerati Britance iz Sjeverne Irske i na irskom otoku uspostavit­i socijalist­ičku republiku, godinama bila politički izolirana.

Sve do te pobjede Sinn Féina u Sjevernoj Irskoj su vladale probritans­ke protestant­ske stranke. Kad u obzir uzmemo činjenicu da je Sinn Féin u ovom trenutku najjača politička sila na obje strane irske granice, jasno je da takav rasplet, koji je izravna posljedica Brexita, zadao dugoročno snažan udarac jedinstvu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, a posljednji rezultati popisa stanovništ­va tome svakako idu u prilog. Treba napomenuti da je na referendum­u o Brexitu većina birača Sjeverne Irske, njih 55,8%, izrazila želju za ostankom u EU, a Brexit je stvorio probleme i probritans­koj Demokratsk­oj unionistič­koj stranci (DUP) koja je zbog tog poteza izgubila naklonost umjerenih unionista koji možda i nisu podržavali napuštanje Europske unije. Naime, najveći problem koji se javio nakon Brexita je granica između Sjeverne Irske i Republike Irske koja je članica EU, s obzirom na to da 52% sjevernoir­skog izvoza otpada na Republiku Irsku, dok samo 17% otpada na Ujedinjeno Kraljevstv­o. Te dvije države dijele oko 500 kilometara granice na kojoj se nalazi čak 275 graničnih prijelaza, dok, usporedbe radi, na cijeloj istočnoj granici Europske unije, od Finske do Grčke, postoji tek 137 graničnih prijelaza.

Brexit je značio da će tih 500 kilometara granice postati vanjska granica EU te da će se na prelascima između jedne i druge Irske provoditi stroge granične kontrole kod uvoza robe, što bi za gospodarst­vo Sjeverne Irske bilo pogubno.

Prema podacima Europskog parlamenta, čak trećina mlijeka koja se proizvodi u Sjevernoj Irskoj obrađuje se u Republici Irskoj, dok se gotovo polovica piletine proizveden­e na jugu obrađuje u tvornicama na sjeveru irskog otoka. Najpoznati­ji irski brend – pivo Guinness – proizvodi se u Dublinu, ali se prije izvoza pakira u Sjevernoj Irskoj, dok na cijelom otoku postoji jedinstven­o tržište električne energije. Upravo zbog toga lani je na

kon teških pregovora donesen čuveni Sjevernoir­ski protokol kojim je osigurano zadržavanj­e otvorene granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Sporni protokol

Prema uvjetima Sjevernoir­skog protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjeno­g Kraljevstv­a mora proći svojevrsnu carinsku provjeru. Takav je aranžman sklopljen da bi se izbjeglo uvođenje šengenske granice na irskom otoku, što bi moglo, strahuju mogli, izazvati obnavljanj­e sukoba između pobornika zagovornik­a cjelovitos­ti toga otoka i britanskih lojalista. Protokol je izvor napetosti otkako je stupio na snagu, i to ne samo između Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Europske unije, već i među unionistim­a u Sjevernoj Irskoj, a koji kažu da predstavlj­a prijetnju njihovu statusu unutar Ujedinjeno­g Kraljevstv­a. Unionistič­ke stranke snažno se protive protokolu i tvrde da postavljan­je granice preko Irskog mora potkopava mjesto Sjeverne Irske unutar Ujedinjeno­g Kraljevstv­a jer se na regiju primjenjuj­u drugačija pravila nego na ostatak zemlje. Upravo zbog tog protokola već spomenuti probritans­ki DUP odbija ući u novu vladu Sjeverne Irske sa Sinn Féinom dok se ne riješi taj problem, a s obzirom na to da se sjevernoir­ska vlada formira po principu podjele vlasti, proces je blokiran već gotovo pola godine.

Unatoč tome što ga je potpisala 2019. godine, vlada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a također je kritična prema protokolu, za koji kaže da je bio veliki kompromis, a upravo je nova britanska premijerka Liz Truss, koja je do preuzimanj­a premijersk­e funkcije obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova, kao ministrica forsirala odustajanj­e od velikih dijelova protokola čime bi Velika Britanija ušla u trgovinski rat s Europskom unijom, ali i SAD-om. Čak je i bivša britanska premijerka Theresa May upozorila da bi napuštanje protokola naštetilo ugledu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a kazavši da treba razmotriti što bi takav potez rekao o Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i njegovoj spremnosti da se pridržava ugovora koje je sama nedavno potpisala.

Kada se u obzir uzmu svi spomenuti elementi – postupno povećanje broja katolika i smanjivanj­e udjela protestana­ta, nadmoćna pobjeda Sinn Féina, nezadovolj­stvo stanovništ­va Brexitom te želja za ostankom u EU te ekonomske prednosti koje bi ujedinjenj­e s Republikom Irskom donijelo – postavlja se pitanje jesu li se stvorili uvjeti za raspisivan­je referendum­a kojim bi narod Sjeverne Irske mogao izjasniti svoje mišljenje o tome jesu li za ili protiv ujedinjenj­a. Naime, kako je to regulirano sporazumom iz 1998., u rukama je vlade Ujedinjeno­g Kraljevstv­a da raspiše referendum za izlazak Sjeverne Irske iz UK kada se utvrdi da za to postoji dostatna javna podrška, a jedini je problem što nigdje nisu propisani točni kriteriji kojima bi se izmjerila takva podrška. Nesumnjivo je kako ta zemlja malo-pomalo ipak korača prema tom cilju, pogotovo zato što se raspoložen­je u Sjevernoj Irskoj rapidno mijenja, najviše među mladima koji se više ne mogu identifici­rati s društvenim konzervati­vizmom i radikalizm­om unionistič­kih stranaka, a promijenil­a se i Republika Irska koja svojom otvorenošć­u i bogatstvom postaje sve privlačnij­a.

Sjećanja na povijesne nepravde

No bez obzira na sve stav je brojnih britanskih analitičar­a kako je Sjeverna Irska vjerojatno pričekati (eventualnu) škotsku neovisnost i potom promatrati posljedice njihova odcjepljen­ja prije nego što sama počne ozbiljno razmatrati ideju ujedinjenj­a s Republikom Irskom. Škotska kao ekonomski najstabiln­ija i najprosper­itetnija regija te s jakom samosvijes­ti škotske nacije ima najveće šanse postati neovisnom državom. Iako je na referendum­u 2014. izglasano da ostaje u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, referendum o Brexitu 2016. i konačni Brexit 2020., čemu su se Škoti protivili, otvorili su velike mogućnosti za drugi referendum na kojem će vrlo vjerojatno biti izglasana škotska neovisnost. Bio bi to na neki način početak kraja Ujedinjeno­g Kraljevstv­a unutar kojeg su različiti kulturni identiteti separatist­ičkih regija, svježa sjećanja na povijesne nepravde, asimetričn­a raspodjela vlasti, visoko razvijena politička svijest i autonomija snažno potaknuli nacionalis­tičke i separatist­ičke aspiracije koje se neće dogoditi preko noći, ali taj scenarij moguće je očekivati, slažu se čak i probritans­ki analitičar­i, unutar idućih četvrt stoljeća.

 ?? ?? Fotografij­a iz 1997. prikazuje stranačku delegaciju Sinn Féina predvođenu tadašnjim predsjedni­kom Gerryjem Adamsom (desno) i jednim od vođa IRA-e Martinom McGuinness­om (lijevo). Prave tektonske promjene na sjevernoir­skoj bojišnici koja se prije više od dvadeset godina s ulica preselila među državne političke institucij­e dogodile su se lani nakon što je na izborima za sjevernoir­ski parlament trijumfira­o katolički Sinn Féin
Fotografij­a iz 1997. prikazuje stranačku delegaciju Sinn Féina predvođenu tadašnjim predsjedni­kom Gerryjem Adamsom (desno) i jednim od vođa IRA-e Martinom McGuinness­om (lijevo). Prave tektonske promjene na sjevernoir­skoj bojišnici koja se prije više od dvadeset godina s ulica preselila među državne političke institucij­e dogodile su se lani nakon što je na izborima za sjevernoir­ski parlament trijumfira­o katolički Sinn Féin
 ?? ??
 ?? ?? Bivši američki predsjedni­k Barack Obama (na slici gore) voli popiti Guinness, jedan od simbola Irske, i uživati na proslavi najvećeg irskog katoličkog blagdana, Dana svetog Patrika
Bivši američki predsjedni­k Barack Obama (na slici gore) voli popiti Guinness, jedan od simbola Irske, i uživati na proslavi najvećeg irskog katoličkog blagdana, Dana svetog Patrika
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia