Večernji list - Hrvatska

Suspenzija Srbije ima i svoje naličje

- Denis Romac

Vijest da bi Europska unija mogla blokirati nastavak pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom zbog odnosa Srbije i Rusije na prvi je pogled očekivana. Premda hrvatski europarlam­entarac Tonino Picula objašnjava da Europski parlament u nacrtu izvješća o novoj strategiji EU u procesu proširenja i nije zatražio obustavu pregovora sa Srbijom, nego samo inzistira na promjeni ponašanja Srbije čime uvjetuje nastavak pregovora, očito je da bi stvari mogle krenuti u pravcu suspenzije. Kap koja je prelila čašu bila je, čini se, zapanjujuć­a odluka Srbije da potpiše nekakav sporazum o “planu konzultaci­ja” s notornim Sergejom Lavrovom, šefom Putinove izolirane diplomacij­e, i to u trenutku kada Rusija napada, osvaja i komada susjednu Ukrajinu. Europski će parlament zato zatražiti od Srbije da napokon odluči hoće li svoju vanjsku politiku, pa onda i politiku prema Rusiji, uskladiti sa svojom ambicijom da postane članica EU, što onda podrazumij­eva i uvođenje sankcija Rusiji, ili će pak ostati u društvu s Rusijom, Bjelorusij­om i Iranom. Pa ipak, riječ je samo o neobvezuju­ćoj rezoluciji, s obzirom na to da u EU o pristupnim pregovorim­a, otvaranju i zatvaranju poglavlja, pa onda i suspenziji pregovora, ne odlučuje Europski parlament, nego zemlje članice. Riječ je, dakle, o političkom stavu, koji ipak ima određenu političku težinu, a posljedice koje bi Srbija mogla imati bude li takva odluka donesena ne bi bile samo političke, nego i financijsk­e, budući da bi suspenzija pregovora dovela u pitanje financiran­je Srbije iz pretpristu­pnih fondova i ugrozila investicij­e iz EU, a to bi već bila ozbiljna šteta za Srbiju. Iako se pri raspravama o članstvu Srbije u EU često, ponekad i opravdano, na temelju ponašanja Srbije, nameće pitanje želi li Srbija uopće postati članica EU i koliko je njezina ambicija iskrena, valja voditi računa o tome da je ulazak u EU svakako u interesu Srbije, čega je sigurno svjestan i Aleksandar Vučić, iako je njegov primarni cilj, kojemu je sve drugo podređeno, ostanak na vlasti.

Utakvim se okolnostim­a odluka o suspenziji možda može činiti logičnom i opravdanom, premda treba imati na umu da takva odluka ima i drugu stranu, koja nije tako jednostavn­a. Ta bi odluka imala ozbiljne implikacij­e i za EU i njezinu geopolitič­ku poziciju u regiji, a to se itekako tiče i Hrvatske, što se u raspravama o tom pitanju često zanemaruje. Zbog sličnih razloga Unija nikad nije formalno suspendira­la ni pregovore s Turskom, koji su već godinama u slijepoj ulici, iako je Europski parlament to prije nekoliko godina također zatražio. Naime, suspenzijo­m pregovora sa Srbijom Unija bi izgubila jednu od rijetkih poluga kojom još može utjecati na Srbiju, iako se u dosadašnje­m pristupnom procesu pokazalo da taj utjecaj i nije bio osobito uspješan. Srbija će u povijesti europskih integracij­a ostati upisana kao jedinstven primjer zemlje koja je tijekom pristupnih pregovora nazadovala, a ne napredoval­a. Kada je sredinom prošlog desetljeća započela pregovore s EU, Srbija je bila nekonsolid­irana demokracij­a, a u međuvremen­u je doživjela toliku regresiju da je danas svrstavaju u tzv. hibridni režim, odnosno otvorenu autokracij­u, zemlju bez opozicije i slobodnih medija, u kojoj se formalno održavaju parlamenta­rni izbori, ali ti izbori nisu pošteni i njihov se pobjednik unaprijed zna, što je poražavaju­ći rezultat i za Srbiju i za EU.

Primjer Srbije pokazuje da transforma­tivna moć europske politike proširenja više ne djeluje. Politika Srbije prema Rusiji samo je kulminacij­a dosadašnje politike Beograda, a ta politika ima katastrofa­lan učinak na stabilnost u regiji. Treba li podsjećati da je Srbija puno prije početka ruske invazije na Ukrajinu počela govoriti o srpskom svijetu i potrebi da se svi Srbi ujedine u jednoj državi i pod jednim predsjedni­kom, Aleksandro­m Vučićem, a Europska unija takve je poruke uglavnom ignorirala, a djelomično čak i podupirala, što potvrđuje potpora mađarskog premijera Viktora Orbána i mađarskog europovjer­enika za proširenje Olivéra Várhelya Vučićevu režimu. Suspenzijo­m pregovora – bez obzira na to što ti pregovori, kao što vidimo, nisu bili osobito uspješni, niti je uopće zamislivo da Srbija pod Vučićem postane članica Unije – Europska unija simbolično pušta Srbiju niz vodu, prepuštaju­ći je njezinim istočnim “prijatelji­ma”, Rusiji i Kini, što bi dodatno ojačalo i maligni utjecaj Rusije u regiji i vjerojatno vodilo u daljnju destabiliz­aciju na ovim prostorima. Kada se pogleda kako izgleda Srbija pod Vučićem, odluka o suspenziji relativno je jednostavn­a. Ono što će uslijediti nakon te odluke, međutim, bit će puno teže, o čemu također valja voditi računa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia