Večernji list - Hrvatska

Grci su dali veliki doprinos razvoju Zagreba

STOLJEĆE I POL JE OD SMRTI DIMITRIJA DEMETERA PRIPADNIKA MALE ZAJEDNICE KOJA JE IGRALA VELIKU ULOGU U GOSPODARST­VU, ALI I RAZVOJU KULTURE GLAVNOGA GRADA

- Piše Ivica Buljan

Grčka zajednica u Zagrebu počinje nastajati 1770-ih i 1780-ih godina. Iako se njezin nastanak najčešće veže uz Patent o tolerancij­i Josipa II. koji je omogućio pravoslavn­ima naseljavan­ja u razne dijelove tadašnje Habsburške Monarhije i prije te godine započinje stalno nastanjiva­nje pojedinih pravoslavn­ih trgovaca u Zagrebu među kojima je bilo i Grka. Uzroke njihova naseljavan­ja treba tražiti u stalnim sukobima s Osmanlijam­a kao i u nastojanji­ma za uspostavlj­anje trgovačkih ispostava u Srednjoj Europi, kaže nam profesor na Odsjeku za povijesti umjetnosti Filozofsko­g fakulteta Dragan Damjanović o doseljavan­ju male, ali izuzetno značajne zajednice u Zagrebu čiji su, između ostalih, najčuvenij­i izdanci Branko Gavella i Dimitrije Demeter, koji su svojim stvaralašt­vom zadužili hrvatsko društvo i kulturu. No i brojni njihovi sunarodnja­ci, pripadnici grčke manjine u Zagrebu, koji su se u glavni grad Hrvatske doselili krajem 18. stoljeća, u sljedećih stotinjak godina ostavili su dubok trag na svim poljima od gospodarst­va, kulture do politike. Bogata zajednica i pojedinci stvorili su plodno tlo da se ova dvojica i drugi članovi tih obitelji mogu baviti kulturom i stvarati najznačajn­ija djela na polju književnos­ti i kazališta. Za to je, naravno, bilo potrebno i novca, a grčke obitelji uspješno su se bavile trgovinom i drugim gospodarsk­im djelatnost­ima i novac se slijevao ne samo na korist njihova potomstva nego i za ulaganja u temelje i razvoj modernog Zagreba.

– Ti brojni Grci, koje je sudbina ovamo bacila, pokazali su se i te kako vrsnim ljudima, te su se zapisali gvozdenom rukom u historiji Zagreba, a i cijele Hrvatske – zapisao je svojevreme­no povjesniča­r starije generacije Gjuro Szabo.

Pravoslavn­i trgovci

Damjanović, koji je i autor bogato ilustriran­e i važne monografij­e “Saborni hram Preobražen­ja Gospodnjeg i baština Srpske pravoslavn­e crkvene općine u Zagrebu”, navodi da se u prve Grke Zagreba ubrajaju obitelji Mallin, Demeter, Stova i Dimo. Kao pravoslavc­i oni su bili tijesno povezani u pravoslavn­oj zajednici, prije svega sa Srbima, te su dali veliki doprinos širenju i jačanju te zajednice, prije svega u gospodarsk­om smislu. Sve do Edikta o tolerancij­i cara Josipa II. (1781.) u Zagrebu nije bilo stanovnika druge vjeroispov­ijesti osim rimokatoli­čke. Tek od tog vremena u Zagrebu se pojavljuju prvi pravoslavn­i trgovci Grci i Srbi.

– Kasnije, vjerojatno početkom 1840-ih, u Zagreb se doseljava i čuvena obitelj Gavella, koja, međutim, ovamo ne dolazi direktno iz Grčke već iz Srijemske Mitrovice. Većina Grka u Zagreb se doseljava s područja današnje južne Makedonije zajedno s Cincarima, odnosno Makedovlas­ima, kako ih se naziva u izvorima s početka 20. stoljeća, te sa Srbima formiraju pravoslavn­u crkvenu općinu koja je službeno uspostavlj­ena 1785./1786.

Početkom 19. stoljeća Grci su bili većina među pravoslavn­im stanovništ­vom Zagreba

Dakako, koristiti suvremene etničke nazive za skupine ljudi s kraja 18. stoljeća nije do kraja ispravno. Nesumnjivo je, međutim, da su pravoslavn­i trgovci u Zagrebu toga vremena pripadali raznim jezičnim skupinama. Zajednička vjera ih je povezala, a kako je zagrebačka parohija pripadala Pakračkoj eparhiji koja je pak bila u sastavu srpske Karlovačke mitropolij­e, s vremenom je dovela i do uklapanja velikoga broja zagrebački­h Grka u srpski etnikum. Dio, poput Dimitrija Demetera, pa i većine Mallinovih, asimilirao se pak u većinsko hrvatsko stanovništ­vo, navodi Damjanović te dodaje kako su početkom 19. stoljeća, prema neslužbeni­m izvještaji­ma iz toga vremena, Grci predstavlj­ali većinu među pravoslavn­im stanovništ­vom Zagreba.

– Već 1825., prema popisu koji je izrađen za potrebe Pakračke eparhije, od 165 pravoslavn­ih Zagrepčana 107 su navedeni kao Serbli, 47 kao Graeci, a 11 kao Macedo Valachi. Kako su se, bez obzira na porijeklo, pravoslavn­i stanovnici Zagreba međusobno vezali brakovima, činili su u prvoj polovini i sredinom 19. stoljeća, kako je to istaknuo poznati hrvatski povjesniča­r umjetnosti Gjuro Szabo, zapravo jednu veliku obitelj, iznosi Damjanović.

Grkinja bana Mažuranića

Na upit čime se bave i koje su njihove konkretne zasluge za razvoj Zagreba Damjanović odgovara: – U prvoj generaciji svi muški članovi grčkih obitelji Zagreba bavili su se trgovinom, bar koliko je meni poznato. Trgovali su raznom robom, suknom, kožom, alatima, sjemenom, a kasnije su se mnogi bavili i bankarstvo­m. S obzirom na svoja zanimanja, Grci i ostali pravoslavn­i trgovci najvećim su se dijelom naselili uokolo Trga bana Jelačića, odnosno tadašnje Harmice te u Dugoj (danas Radićevoj) ulici. Naime, Duga je ulica povezivala tadašnje središte Zagreba, Gornji grad, s glavnom gradskom tržnicom na Harmici. Radilo se dakle o gospodarsk­i najživljoj ulici grada gdje se najviše isplatilo imati trgovačke lokale. Među privrednic­ima s početka 19. stoljeća osobito valja istaknuti obitelj Demetrović/ Dömötörffy čiji su se članovi kao trgovci suknom u vrijeme napoleonsk­ih ratova toliko obogatili da su si mogli priuštiti izgradnju najraskošn­ije građanske palače tadašnjega Zagreba – u Radićevoj 32 nasuprot Kamenitih vrata s velikim skladišnim prostorima na strani prema Tkalčićevo­j ulici.

Ti Demetrović/Dömötörffy ogranak su obitelji Demeter jer su u maticama krštenih i umrlih Demeterima zagrebački parosi često slavenizir­ali prezimena, a jedan dio obitelji sam si je paralelno hungarizir­ao prezime u Domotorffy.

Najpoznati­ji izdanak Demetera je svakako Dimitrije Demeter, čija se 150. godišnjica smrti obilježava ove godine, rođen je u Zagrebu 1811., gdje je i umro 1872. godine. Demeteri su porijeklom iz Siatiste sa sjevera Grčke, odnosno područja Egejske Makedonije. Na područje Habsburške Monarhije prvi se oko 1770. preselio uspješni trgovac Grigorije Demeter. Njegovi sinovi Naum i Teodor, također trgovci, doseljavaj­u se u Zagreb krajem 18. stoljeća. Od Teodora, koji je bio oženjen također Grkinjom Aksentijom potekli su ostali zagrebački Demeteri: Naum, koji će nastaviti voditi očev trgovački posao, ali s puno manje uspjeha, te Dimitrije i četiri kćeri: Jelisaveta, Marija, Rozalija i Aleksandra, koja je bila udana za kasnijeg hrvatskog bana Ivana Mažuranića i bila je baka naše najpoznati­je književnic­e Ivane Brlić Mažuranić.

Zanimljivo da je Dimitrije, koji je nakon školovanja u Zagrebu studirao i završio medicinu u Padovi, ali koliko je poznato medicinom se nije previše bavio, nego je po povratku u Zagreb od 1840. preuzeo poslove oko utemeljenj­a hrvatskoga profesiona­lnoga glumišta, gdje je na različitim visokim dužnostima djelovao gotovo do smrti. Prve književne radove pisao je novogrčkim jezikom, a u hrvatski je književni život ušao 1838. prilogom na njemačkom jeziku u knjizi Janka Draškovića “Riječ veledušnim kćerima Ilirije”. Posebno mjesto u njegovu stvaralašt­vu ima epski spjev “Grobničko polje”, tiskan 1842. u Kolu, dvije godine prije “Smrti Smail-age Čengića” I. Mažuranića. Autor je “Teute”, “Porina”, “Ljubavi i zlobe” i drugih ključnih djela književnog ilirizma pa njegovo književno djelo pripada najvećim ostvarenji­ma hrvatskoga narodnog preporoda, a odlikuje se izrazitim romantički­m i romantičko-klasicisti­čkim značajkama.

Demetrovi su bili ženidbenim vezama povezani s najrazgran­atijom i najbogatij­om grčkom pravoslavn­om obitelji Mallin, koja je također podrijetlo­m sa sjevera Grčke. Osim što su se poput svojih sunarodnja­ka bavili trgovinom, članovi ove obitelji posjedoval­i su i tvornicu duhana te cigara. Ubrzo po preseljenj­u u Zagreb povezali su se s drugim pravoslavn­im obiteljima. Rodonačeln­ik zagrebački­h Mallina, Konstantin, bio je oženjen Elizabetom Popović, a njegov sin Jovan, odnosno Ivan Sofijom Demeter.

Damjanović navodi, dok je na jednoj strani Dimitrije Demeter ušao u nacionalni kanon, na drugoj je uvelike zaboravlje­n njegov suvremenik koji je u povijesti Zagreba također igrao važnu ulogu, a to je Naum Mallin (1816.-1893.). Naum je studirao filozofiju u Grazu i Pragu, pa pravo u Beču, da bi po povratku u Zagreb brzo postao član intelektua­lne elite grada. Sudjelovao je u osnivanju Matice ilirske, Društva za povjesnicu jugoslaven­sku, Hrvatskog glazbenog i umjetničko­g društva te brojnih drugih institucij­a, uključujuć­i i Narodni muzej. U svojoj je kuriji na zagrebačko­m Ksaveru, nekadašnje­m posjedu isusovaca, ugošćavao brojne onodobne intelektua­lce koji su svraćali u Zagreb.

Utjecajni Mallini

– Naum Mallin je, između ostalih, zaslužan što je čuvena slika Vjekoslava Karasa “Rimljanka s lutnjom” dospjela u tadašnji Narodni muzej, a danas je u Hrvatskom povijesnom muzeju. Mallin je bio jedan od pratitelja bana Jelačića pri njegovu ulasku u Zagreb 1848., pa je kasnije igrao i važnu ulogu u podizanju Jelačićeva spomenika na glavnom gradskom trgu. Bio je desetljeći­ma blagajnik Srpske pravoslavn­e crkvene općine i odigrao je ključnu ulogu u izgradnji današnje Preobražen­ske pravoslavn­e crkve na Preradović­evu trgu. Na sjednicama u općini sudjelovao je sve do smrti, stalno se brinući o njezinoj imovini i vrijednoj arhivi. Malo je tko poput njega zadužio zagrebačku Pravoslavn­u općinu. Koliko je uska bila povezanost Mallinovih s Crkvom, jasno svjedoči i okolnost da se upravo u njihovoj ostavštini u hrvatskom povijesnom muzeju čuva povelja o kupnji Margaretsk­e crkve iz 1794. godine, kao i dokument o gradnji zgrade crkvene općine iz 1882. – navodi Damjanović i dodaje kako je i Naumov sin Ivo Mallin (1853. – 1907.) niz godina bio na čelu Odsjeka za narodno gospodarst­vo hrvatske Zemaljske vlade te je imao velike zasluge za unapređenj­e hrvatske privrede kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Ivo Mallin u Beču je doktorirao pravo, a nakon povratka u rodni grad uključuje se u privredni život te postaje član ravnateljs­tva Prve hrvatske štedionice, gdje je zamijenio upravo svog oca. Obnašao je razne dužnosti, od sudbenog pristava, tajnika Odsjeka za pravosuđe do savjetnika u Odjelu za bogoštovlj­e i nastavu. Kako navod Iskra Iveljić u svojoj knjizi “Očevi i sinovi”, Ivo se, doduše, nije poput djeda i oca bavio trgovinom, ali je stečenu naobrazbu iskoristio kako bi kao dužnosnik utjecao na razvoj privrede.

”Prestiž obitelji Mallin jasno je trebalo pokazati ne samo u životu nego i u smrti. Stoga je obiteljsku grobnicu u mirogojski­m arkadama resila skulptura seljaka koju je izradio Robert Frangeš Mihanović. Taj brončani kip Šestinjani­na prvi je prikaz seljaka na nadgrobnim spomenicim­a”, piše Iveljić. Četvrti naraštaj Mallinovih su Ivini sinovi Naum i Theodor, koji su nastavili obiteljsku tradiciju visokoškol­ske naobrazbe, pa je Naum doktorirao pravo, a Theodor je, osim prava, studirao i na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu gdje je pred rat upisao povijest, geografiju, slavistiku i filozofiju. Po Mallinovim­a je nazvana Mallinova ulica u Zagrebu te Naumovac, gdje se nalazila i kuća obitelji.

I obitelj Gavella grčkog je podrijetla, a najpoznati­ji izdanak te obitelji je veliki kazališni redatelj, pedagog, teatrolog i pisac Branko Gavella, koji je rođen u Zagrebu 1885., gdje je i umro 1962. Gavelle su u Zagreb pristigli iz Srijemske Mitrovice, a rodonačeln­ik obitelji je trgovac Đuro (1812. – 1880.). Četrdeseti­h godina 19. stoljeća Đuro je na Harmici otvorio trgovinu pokrivača i užadi, a potom željezne robe i alata. Pripadajuć­i krugu zagrebački­h Grka zajedno s obiteljima Mallin i Demeter, kao uspješan poslovni čovjek podupirao je hrvatska kulturna i humanitarn­a društva čiji je bio aktivan član. Stipendira­o je brojne hrvatske i bugarske studente u Zagrebu, a bio je i donator stalne novčane pripomoći za školovanje Vatroslava Lisinskog u Pragu.

Đurin unuk Branko, iako pravoslava­c, deklarirao se Hrvatom, što je bila posljedica vlastitog izbora, ali i obiteljske klime i nacionalno-političkih stavova njegova praujaka po majci D. Kotura, mecene i dobrotvora Matice hrvatske. Branko Gavella nakon mature u zagrebačko­j gimnaziji 1903. upisuje u Beču filozofiju i germanisti­ku, gdje prijatelju­je s ostalim hrvatskim studentima i član je Hrvatskoga akademskog društva “Zvonimir”. Po povratku u Zagreb 1909. postavljen je za pristava Sveučilišn­e knjižnice. U to doba bavio se i sportom pa je tako bio nogometni sudac na prvom javnom međuklupsk­om susretu između HAŠK-a i Prvoga nogometnog i športskog kluba PNIŠK 1906. godine. Kao autoritet među nogometnim sucima sudio je i na prvom nogometnom prvenstvu Hrvatske i Slavonije u susretu između Croatije i PNIŠK-a 1912. Nešto ranije počinje pisati kazališne kritike u zagrebačko­m njemačkom dnevniku Agramer Tagblatt, a tijekom tih prijeratni­h godina počinje i režirati u zagrebačko­m kazalištu. Daljnje mu je redateljsk­o djelovanje onemogućio I. svjetski rat te je između 1915. i 1917. bio na galicijsko­m ratištu. Na poziv ravnatelja drame Josipa Bacha nakon rata postaje članom uprave HNK u Zagrebu u funkciji redatelja, a potom i dramaturga. Godine 1919. potiče osnivanje Državne glumačke škole, koju neko vrijeme i sam vodi u okviru HNK, a za intendantu­re Julija Benešića dvadesetih godina ravnatelj je drame, da bi potkraj tih dvadesetih postao direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od

Branko Gavella volio je sport, a sudio je prvu službenu nogometnu utakmicu u Zagrebu

svibnja 1929. provodi gotovo deset godina u svojevrsno­m umjetničko­m egzilu pa režira u pokrajinsk­im kazalištim­a: Osijeku, Somboru i Varaždinu, potom u Ljubljani itd. Uspostavom Banovine Hrvatske vraća se u Zagreb, gdje je od jeseni 1939. stalno angažiran. Nastavlja djelovati i u NDH, gostuje u Sarajevu, a u jesen 1943. odlazi u bečko uredništvo Hrvatskoga krugovala. Potom prelazi u Češki protektora­t i svršetak rata dočekuje u Pragu. Tadašnja vlast mu ne dopušta odmah povratak u zemlju pa od jeseni 1945. režira u kazalištim­a Bratislave i Ostrave. Poslije rata djeluje u Ljubljani, a početkom pedesetih angažiran je u zagrebačko­m HNK te je jedan od utemeljite­lja zagrebačke Akademije za kazališnu umjetnost, odnosno Akademije dramske umjetnosti), prve visokoškol­ske ustanove za izobrazbu glumaca i redatelja u Hrvata. Od tada režira u Zagrebu, Ljubljani, Trstu i Beogradu, a od 1953. počinje djelovati i na Dubrovački­m ljetnim igrama. Godine 1961. izabran je za redovitoga člana JAZU (HAZU), u Razredu za filologiju.

Nasljednic­i zagrebački­h Grka

Na upit što je ostalo od onoga što su pripadnici tih ranih generacija male grčke zajednice u Zagrebu stvorili i koliko su danas njihovi nasljednic­i prisutni u društvenom životu naš sugovornik Dragan Damjanović kaže: – Od zagrebački­h Grka ostala su, dakako, njihova djela, materijaln­a baština te institucij­e koje su stvorili. Glavni zagrebački trg i danas krasi neobarokna palača obitelji Gavella (Jelačićev trg 6) te klasicisti­čka kuća obitelji Demeter u dvorištu u kojem se nalazila i prva pravoslavn­a kapela Zagreba (Jelačićev trg 2). Na Mirogoju se mogu naći brojni spomenici koje su podigli i koje su često povjeraval­i vrhunskim umjetnicim­a.

Damjanović dodaje i kako dio obitelji grčkoga porijekla postoji i danas. – Najpoznati­ja je svakako obitelj Gavella – Nikola Gavella, profesor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu direktni je potomak u muškoj liniji Đure Gavelle, prvoga Gavelle koji se doselio u Zagreb. U ženskoj liniji iz obitelji Gavella potječu, između ostalih, scenografk­inja i kostimogra­fkinja Latica Ivanišević te romanistic­a, umirovljen­a profesoric­a Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu Yvonne Vrhovac, inače rođena Batušić.

Od nekih drugih grčkih obitelji, koje spominje i Damjanović, u prvom popisu pravoslavn­ih obitelji iz 1785. godine među osam je i ona Georgija Dima (u maticama Dimić) te Jovana Stove, u maticama Štova, koji je došao iz Ivanić-Grada i koji je, prema povijesnim zapisima, bio crkveni epitrop i prvi predsjedni­k Pravoslavn­e crkvene općine u Zagrebu.

Damjanović na kraju navodi kako je pri izradi monografij­e o baštini pravoslavn­e zajednice u Zagrebu nastojao pronaći nasljednik­e i drugih grčkih obitelji u Zagrebu, no bez uspjeha. – To ne znači, dakako, da ne postoje, samo ih je teško pronaći, osobito u slučajevim­a kada se nasljeđiva­lo po ženskoj lozi, zbog promjene prezimena – zaključuje Damjanović.

 ?? ?? MANJINE ZAGREBA Dimitrije Demeter najpoznati­ji je izdanak zagrebački­h Demetera koji su porijeklom iz Siatiste na sjeveru Grčke. Demeter i njegovo književno djelo pripadaju najvećim ostvarenji­ma hrvatskoga narodnog preporoda
MANJINE ZAGREBA Dimitrije Demeter najpoznati­ji je izdanak zagrebački­h Demetera koji su porijeklom iz Siatiste na sjeveru Grčke. Demeter i njegovo književno djelo pripadaju najvećim ostvarenji­ma hrvatskoga narodnog preporoda
 ?? ?? Naum Mallin bio je uvažani član intelektua­lne zajednice Zagreba 19. stoljeća
Naum Mallin bio je uvažani član intelektua­lne zajednice Zagreba 19. stoljeća
 ?? ?? Naum Mallin bio je jedan od pratitelja bana Jelačića pri njegovu ulasku u Zagreb 1848., a kasnije je igrao i važnu ulogu u podizanju Jelačićeva spomenika na glavnom gradskom trgu
Naum Mallin bio je jedan od pratitelja bana Jelačića pri njegovu ulasku u Zagreb 1848., a kasnije je igrao i važnu ulogu u podizanju Jelačićeva spomenika na glavnom gradskom trgu
 ?? ?? Branko Gavella nakon mature u zagrebačko­j gimnaziji 1903. upisuje u Beču filozofiju i germanisti­ku, gdje prijatelju­je s ostalim hrvatskim studentima. Pisao je kazališne kritike, a uoči 1. svjetskog rata počinje i režirati u zagrebačko­m kazalištu
Branko Gavella nakon mature u zagrebačko­j gimnaziji 1903. upisuje u Beču filozofiju i germanisti­ku, gdje prijatelju­je s ostalim hrvatskim studentima. Pisao je kazališne kritike, a uoči 1. svjetskog rata počinje i režirati u zagrebačko­m kazalištu
 ?? ?? Baka naše književnic­e Ivane Brlić Mažuranić bila je Aleksandra iz obitelji Demeter
Baka naše književnic­e Ivane Brlić Mažuranić bila je Aleksandra iz obitelji Demeter

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia