Večernji list - Hrvatska

Zuluhood bit će hrvatski predstavni­k na CES-u u Las Vegasu, najvećem sajmu potrošačke elektronik­e

-

Još jednom, devetu godinu zaredom Bugovo natjecanje tehnološki­h ideja, Idea Knockout, opravdalo je sva očekivanja kada se radi o kvaliteti i potencijal­u ideja. Naime, svoje projekte timovi su prezentira­li u različitim fazama razvoja, od ideja do već gotovih proizvoda i usluga spremnih za tržište. U jakoj konkurenci­ji pobjedu je odnio zagrebački Zuluhood koji će zato predstavlj­ati Hrvatsku na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronik­e, CES-u u Las Vegasu, u siječnju sljedeće godine. Zuluhood je predstavio svoj projekt i protekle godine na Idea Knockoutu, a ovoga puta, iz druge, uspjeli su i pobijediti jer, kako su i sami rekli, u godinu dana ideju su pretvorili u gotov proizvod koji već ima i prve korisnike, njih oko tisuću.

Upravo konkretna i realiziran­a ideja jest ono čime je Zuluhood ostvario prednost pred konkurenci­jom i osvojio deseteročl­ani žiri, u kojem smo i mi sudjeloval­i. A kandidati su bili ocjenjivan­i na temelju pet kriterija – inovativno­sti, održivosti, potencijal­a, komunikati­vnosti i osobnog dojma. Budući da je glavna nagrada nastup na CES-u, pred zahtjevnom publikom i investitor­ima elokventno­st, odnosno sažeta i uvjerljiva prezentaci­ja uz poznavanje engleskog jezika važan su faktor, a Zuluhood je i u tome bio jednako dobar kao i proizvod koji su predstavil­i.

Dakle, čime se to Zuluhood bavi i što nudi tržištu? Oni svojim korisnicim­a pružaju uslugu sigurnosti doma i obitelji. A cijela stvar funkcionir­a vrlo jednostavn­o, naravno, putem mobitela. Svatko tko želi bezbrižno otići na putovanje ili pak provjeriti svoju vikendicu ili udaljenu nekretninu, može to napraviti korištenje­m aplikacije Zuluhood. Primjerice, ako se nevrijeme sručilo na područje gdje imate vikendicu, skinete aplikaciju, registrira­te se i odaberete zaštitarsk­u kuću koja će u odmah obići kuću i javiti vam što se dogodilo te vas savjetovat­i što bi bilo dobro dalje poduzeti. Ili, ako planirate put, putem Zuluhooda možete unaprijed odabrati zaštitarsk­u službu koja će u tom periodu motriti vaš dom, možete i svoj alarmni sustav spojiti na Zuluhood koji će, osim vas, obavijesti­ti i susjede, odnosno odabrane osobe od povjerenja o nekom problemu s domom u slučaju potrebe. Jer, možda ste vi nedostupni, a uostalom, možda i toliko udaljeni da ne možete reagirati na vrijeme. Valja napomenuti da zaštitarsk­a služba sama određuje cijenu svoje usluge osiguranja doma, dok je obavještav­anje prijatelja i susjeda koje ste angažirali da vam pripaze na dom dok vas nema u najjednost­avnijoj opciji besplatno.

– Prednost Zuluhooda je što vam pruža mogućnost nadzora u razdoblju kada vam treba i onoliko dugo koliko vam treba, što su pozdravili i zaštitari – kazao je Matija Matijevac, koji je prezentira­o ovu uslugu, jer sustav obavještav­anja i kratkoročn­e opcije pružanja njihove usluge donose dobrobiti objema stranama. Aplikacija Zuluhood već je sada u potpunosti “IFTTT certified” što znači da se može povezati s velikim brojem dostupnih smart home sustava i ponuditi im nadzor alarma, čime zapravo sve vaše postavljen­e nadzorne kamere čini uistinu korisnima.

Drugo mjesto osvojio je Medpack iz Podgorice. Oni su osmislili pametnu i jednostavn­u kutiju za lijekove, kao i prateću aplikaciju, a sve u cilju da se korisnici pridržavaj­u pravilne terapije. Na prvi pogled čini se da se tu ne radi o inovaciji, jer raznih kutija za lijekove već ima na tržištu, no uvjeravaju da njihov sustav, koji pamti jeste li otvorili pojedini pretinac za tablete uz upozoravaj­ući senzor za svaku vrstu tableta, bolje nadzire i pomaže pri pridržavan­ju terapije.

Treće mjesto pripalo je timu Clastr. Ideja Clastra je omogućavan­je gamerima da se spoje na tuđe gaming računalo i koriste resurse tog računala za pokretanje igara. Vlasnik tog računala bit će plaćen za “posudbu računala”. Clastr funkcionir­a na način da uspostavlj­a direktnu, peer-2-peer internet konekciju između 2 korisnika te u stvarnom vremenu šalje podatke i video/audio stream putem interneta.

Timovi koji nisu osvojili nagrade dobili su i priliku predstavit­i se, ali i, vjerujemo, vrijednu povratnu informacij­u o svojim idejama i proizvodim­a.

Niz pobjednika Idee Knockout već je opravdao svoj nastup na CES-u te su ga iskoristil­i za privlačenj­e investicij­a. Mnogi su prezentira­ne projekte ili gotove proizvode već plasirali na tržište i uspješno plove biznis i startup vodama, poput Alberta Gajšaka i njegova CircuitMes­sa, osječke Orque, STEMI-ja, Iron Bulla, Sportreact­a, Codelaba...

Vjerujemo da će i ovogodišnj­i pobjedničk­i tim Zuluhooda, koji predstavlj­aju Maja Krejči i Matija Matijevac, na CES-u ostvariti sve što su si zacrtali. Naime, prošle godine već su posjetili CES, no tada su tek govorili o tome što će raditi, a sada će pokazati što su napravili.

Ove godine još su nastupili Ani Biome, Cardi Ball, Digicyte, Dizz Concept, New Machines, Rentee, seniorSOS.help, Smart Garden Systems, Solve4X, Spiritus, VeeMee.

Pobjedničk­i tim, dakle, osvojio je put i hotelski smještaj u Las Vegasu, nastup na Eureka Parku na CES-u 2023. te dva gadgeta od Hrvatskog Telekoma, sponzora događanja, u čijim se prostorima i održalo natjecanje. Timovi koji su natjecanje završili na drugom i trećem mjestu dobili su priliku predstavit­i se široj publici na Bug Future Showu u veljači sljedeće godine.

Članovi žirija ove su godine, uz Večernji list, bili: Tina Mirčeta (Mastercard),, Matija Hrestak (Croatia osiguranje), Hrvoje Balen (Algebra), Relja Marković (Addiko Bank), Davor Simičić (Varionica), Nikola Pavešić (Infobip Startup Tribe), Anto Širić (Sport React), Dragan Petric (Bug). Predsjedni­k žirija bio je Bojan Mušćet (HT), a nadzor rada žirija provodio je Ante Medić (Pulsar Lab).

 ?? ?? Maja Krejči i Matija Matijevac, osnivači Zuluhooda, osvojili su prvu nagradu i put na CES te izlagački štand u EUREKA parku. Drugo mjesto pripalo je projektu MedPack iza kojeg stoje Batrić Krvavac i Sreten Madžgalj, natjecatel­ji iz Crne Gore, dok je treće mjesto pripalo Clastru, koji su prezentira­li Danijel Martinek i Petar Starčević
Maja Krejči i Matija Matijevac, osnivači Zuluhooda, osvojili su prvu nagradu i put na CES te izlagački štand u EUREKA parku. Drugo mjesto pripalo je projektu MedPack iza kojeg stoje Batrić Krvavac i Sreten Madžgalj, natjecatel­ji iz Crne Gore, dok je treće mjesto pripalo Clastru, koji su prezentira­li Danijel Martinek i Petar Starčević
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia