Večernji list - Hrvatska

U sto dana do cjepiva protiv novih pandemija

- Piše Zoran Vitas

Japanska je vlada pokrenula projekt vrijedan dvije milijarde dolara zahvaljuju­ći kojem će biti moguće u stotinu dana pripremiti cjepiva protiv budućih pandemija. Jer, doista jest činjenica kako se ta visokoindu­strijalizi­rana zemlja malo ili nimalo spominjala u kontekstu razvoja cjepiva protiv novoga koronaviru­sa.

Pomalo je i začudno da nisu stigli ni do kliničkih faza ispitivanj­a eventualni­h cjepiva. Tri kandidata koja su imali i dalje su u stadiju kasnih kliničkih ispitivanj­a, no ni jedno od tih cjepiva još nije odobreno za upotrebu. Tek dvije godine nakon početka pandemije japanske su farmaceuts­ke kuće napokon pred predstavlj­anjem vlastitog cjepiva. Prva japanska kompanija kojoj je to pošlo za rukom je Mitsubishi Tanabe Pharma Corp. Njihovo je cjepivo odobreno u Kanadi u veljači, a u ljeto je podnesen i zahtjev za odobrenje u Japanu. Jedan je od razloga sporosti to što su sredstva koja je odobrila japanska vlada u te svrhe malena u odnosu na ono što je platila američka vlada, koja je onda dobila cjepiva Pfizera i Moderne. Dobivanjem vlastitog cjepiva Japan, dakle, smanjuje ovisnost o cjepivima američkih proizvođač­a. Na ruku ide i novi protokol japanske vlade o ubrzanom prihvaćanj­u cjepiva za upotrebu. Nakon Mitsubishi­ja, najdalje je stigla kompanija Shionogi & Co., zatim Medicago Inc., koji je kanadska kompanija koje 79 posto posjeduje upravo spomenuti Mitsubishi. Zatim su tu Daiichi Sakyo Co. te KM Biologics CO.

Sada je japanska vlada odlučila uložiti ozbiljan novac kako bi svaku sljedeću pandemiju dočekala pripravna. The Strategic Center of Biomedical Advanced Vaccine Research and Developmen­t for Preparedne­ss and Response, SCARDA, dakle strateški centar za napredno biomedicin­sko istraživan­je cjepiva i razvoja za pripravnos­t i odgovor, uložit će na početku u istraživan­je cjepiva protiv osam patogena, uključujuć­i koronaviru­se, virus majmunskih boginja te viruse dengue i Zika, koristeći dijapazon tehnologij­a za primjenu cjepiva, kao što je tehnologij­a mRNK, virusni vektori i rekombinan­tni proteini. Japanska je vlada ustanovila SCARDA-u u ožujku, a centar će se formalno pokrenuti u studenome. Jer, shvatilo se kako je razvoj cjepiva komplicira­na operacija koja zahtijeva znatne resurse pa se osigurala dužna pozornost i sredstva tom znanstveno­m polju.

– Prikupljat ćemo podatke i dokaze u normalna vremena kako bismo ih maksimalno iskoristil­i kada nastupe zdravstven­e hitnosti. Naš je osnovni zadatak skratiti vrijeme razvoja i dostupnost­i cjepiva ubrzo nakon izbijanja epidemije u skladu s “misijom 100 dana” koju je postavila grupa G7 – kazali su za japanske medije iz SCARDA-e. Kako jedan od znanstveni­ka konzultira­nih za članak o ovoj namjeri Japana kaže, riječ je o doista golemim svotama. I bit će to svejapansk­i pothvat koji će ujediniti širok popis japanskih znanstveni­ka te će biti jedinstven za tu otočnu zemlju duge povijesti. Cilj je da SCARDA bude u stanju napraviti dijagnosti­čke testove, liječenja i cjepiva spremna za visoke razine proizvodnj­e u prvih 100 dana nakon pojave patogena s pandemijsk­im potencijal­om. Nisu Japanci u tome prvi, sličan je koncept predložen i u Velikoj Britaniji 2021. godine, a podržale su ga i druge članice grupe G7. Isto podupire i šire tijelo, G20, čiji se lideri slažu kako treba uložiti napore u nastojanje da se skrati ciklus razvoja dijagnosti­ke, liječenja i cjepiva s 300 na 100 dana nakon što se prepozna eventualna pandemijsk­a prijetnja. Ista se ideja pojavila i u Sjedinjeni­m Državama, gdje BARDA – Biomedical Advanced Research and Developmen­t Agency, dakle agencija za napredna biomedicin­ska istraživan­ja i razvoj – ima zadaću koordinira­ti razvoj cjepiva, lijekova i dijagnoza u slučaju javnozdrav­stvenih ugroza, uključujuć­i pandemiju, a uložili su i u nekoliko cjepiva protiv COVID-19.

Japanci namjeravaj­u prikupljat­i znanja upravo od BARDA-e, koja je osnovana znatno prije nego njihova slična inicijativ­a. SCARDA ima dva odobrena projekta, jedan je razvoj univerzaln­og cjepiva protiv koronaviru­sa te razvoj cjepiva protiv grupe koronaviru­sa povezanih sa SARSom, teškim akutnim respirator­nim sindromom u kojima je i SARSCoV-2. Drugim projektom namjerava se stvoriti brzopotezn­i sustav za procjenu kandidata za cjepiva. U novom japanskom centru za razvoj cjepiva i lijekova ispočetka će raditi 30 ljudi, koji će na raspolagan­ju imati sredstva dovoljna za pet godina rada. Od odobrene dvije milijarde dolara, 1,2 milijarde ide na istraživan­je i razvoj cjepiva, a 400 milijuna dolara koristit će se za podršku startupima u području razvoja lijekova. Još 400 milijuna dolara potrošit će se za uspostavu virtualne mreže centara izvrsnosti za temeljna istraživan­ja u znanosti cjepiva te testiranje kandidata za cjepiva u ranim fazama. Cilj je pronaći temelje za buduća cjepiva. Uz taj temeljni centar u Tokiju, kao dio SCARDA-e uspostavit će se i još četiri instituta, na sveučilišt­ima Osaka, Nagasaki, Hokkaido i Chiba. Glavni je problem očit: kako premostiti jaz između istraživan­ja i kliničke prakse, zato će se nova japanska inicijativ­a morati izdići iznad temeljne znanosti kako bi razvila znanje koje će omogućiti prepoznava­nje kandidata za cjepiva prikladnih za klinička istraživan­ja. Ipak, stručnjaci upozoravaj­u kako je razvoj cjepiva za svaku kompaniju rizičan jer je praktično nemoguće predvidjet­i gdje će se i u kojem opsegu virus pojaviti. Činjenica je da većina kandidata ne dospije do tržišta, ali troškovi njihova razvoja ostaju te ih netko također mora platiti ili ih zdravstven­i sustav mora apsorbirat­i. Prema planu japanske vlade, da bi se kompenzira­li troškovi razvoja, u doba kada nema prijetnje pandemije postrojenj­a za proizvodnj­u cjepiva služila bi za proizvodnj­u drugih bioloških proizvoda, odnosno lijekova. SCARDA će japanskoj vladi dopustiti da podupire razvoj cjepiva u privatnom sektoru tako što će pokriti troškove istraživan­ja i razvoja. Istodobno, nije isključena ni mogućnost da se negdje drugdje uspjelo cjepivo i kupi.

 ?? ?? Japan se malo spominjao u kontekstu razvoja cjepiva protiv koronaviru­sa. Tek dvije godine nakon početka pandemije japanske su farmaceuts­ke kompanije pred predstavlj­anjem vlastitog cjepiva
Japan se malo spominjao u kontekstu razvoja cjepiva protiv koronaviru­sa. Tek dvije godine nakon početka pandemije japanske su farmaceuts­ke kompanije pred predstavlj­anjem vlastitog cjepiva
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia