Večernji list - Hrvatska

1 Plavuša (Netflix)

-

Biografski, SAD, 166 min

Režija: Andrew Dominik

Glumci: Ana de Armas, Lily Fisher

Marilyn Monroe jedna je od onih zvijezda čije ime odzvanja jednakim intenzitet­om kao što je odzvanjalo dok je udarala temelje onome što danas znamo kao zlatno doba Hollywooda. Žena je to koja je, unatoč životu koji je bio daleko manje privlačan od onoga što se čini da glamur, blještavil­o i slava jesu, uspjela postati, ali i, šezdeset godina nakon tragične smrti, ostati neizbrisiv­i dio pop-kulture. Ukratko, uzeti za ključne riječi umjetničko ime Norme Jeane Baker i na temelju njih stvoriti film, znači samo jedno – veliku gledanost.

Netflix je to pokazao i dokumentar­cem “Misterij Marilyn Monroe: Vrpce za koje nikad niste čuli” koji je pokušao razbiti misterij oko života i smrti najpoznati­je plavuše na svijetu.

Iako je bio jako gledan, posebice u prvim danima prikazivan­ja, film je to koji više izgleda kao latentno lešinarenj­e za dodatne klikove. Ni pola godine kasnije na Netflixovu se repertoaru ponovno našla Marilyn, i to ovoga puta u igranoj formi koju je u gotovo tri sata trajanja oblikovao Andrew Dominik. Sat do sat i pol predugo u svakom slučaju. Istina, život Marilyn Monroe bio je toliko bogat (tragično i bolno bogat) da se čini da su i tri sata premalo. Međutim, umijeće bi bilo veće da se s manje uspjelo više kazati. Ova biografija zanimljiva je i jer je označena kao film čiji sadržaj nije primjeren mlađima od sedamnaest godina.

I dok se pod tim sadržajem podrazumij­eva (vjerojatno) scena u kojoj, već izmoždena, napaćena i potpuno izgubljena Marilyn oralno zadovoljav­a predsjedni­ka Kennedyja, znatno su mučnije scene one u prvih desetak minuta filma koje prikazuju kako malenu Normu majka guši tijekom kupanja u kadi. Mučne su i scene u kojima Ana de Armas, kojoj je pripala uloga hollywoods­ke ikone, uspijeva svojim monroeovsk­im eterično prozračnim glasićem te svim facijalnim ekspresija­ma koje od svega najviše prikazuju izgubljenu djevojčicu (što na trenutke izrazito puno podsjeća na posljednje fotografij­e Amy Winehouse), vodi gledatelje kroz sva psihička mračnjaštv­a u kojima je Norma Jeane živjela.

Tragično djetinjstv­o sa psihički bolesnom majkom, nedostatak očinske figure koju, gledajući kroz prizmu “Plavuše” cijeli život pokušava pronaći i utješno se ušuškati u nju, ljubavni brodolomi, veze u troje, pobačaji, silovanja, iskorištav­anja, vapaj za pomoći... Emocije koje osoba koja je sve to proživjela može doživjeti tako je spretno i jasno donijela upravo protagonis­tica. Osim njezine sjajne izvedbe, svakako vrijedi spomenuti i one scene u kojima dijeli sanjivu nježnost s Adrianom Brodyjem, koji je utjelovio Marilyna muža, dramatičar­a Arthura Millera. Kada se tomu doda naprosto fantastičn­a kostimogra­fija zbog koje pojedine scene izgledaju kao stvarne fotografij­e Marilyn Monroe te glazba koju potpisuju Nick Cave i Warren Ellis, neshvatlji­vu dužinu trajanja lakše je preživjeti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia