Večernji list - Hrvatska

Zašto u nekim gradovima već i mala djeca znaju kako s otpadom?

- Ivica Beti

Bila je 2003. godina kad su volonteri ekološke udruge Nobilis i djelatnici komunalnog poduzeća Čakom počeli posjećivat­i vrtiće i škole po Međimurju govoreći djeci kako reciklirat­i otpad, što je to kompostira­nje i u koje kante se odlaže koji otpad. Radni naziv te edukativne ofenzive bio je “Kam se koje smeće meće?”. Bila je 2007. kad je i komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga počelo posjećivat­i vrtiće i škole. Njihov se projekt zvao “Ne dvoji nego smeće odvoji”. Prelog i Čakovec danas su na vrhu u Hrvatskoj po postotku recikliran­ja na kućnom pragu. S vremenom se razina komunalne usluge povećavala, gradila su se reciklažna dvorišta i kompostane, broj kanti za otpad se povećao, a rasla je, logično, i cijena. Nitko se nije previše bunio. U najuspješn­ijem gradu Prelogu četveročla­no kućanstvo s kantama od 120 litara odvoz plaća oko stotinu kuna mjesečno. Ne navodimo ovo da bismo nekome nabijali na nos njihovo nezadovolj­stvo organizaci­jom odvoza otpada, već da podsjetimo na ono što godinama upozoravaj­u stručnjaci za gospodaren­je otpadom, a to je važnost edukacije. Posljednji­h tjedana vode se polemike oko novog načina zbrinjavan­ja otpada u Zagrebu i famoznim plavim vrećicama. Gradovi si sami organizira­ju gospodaren­je otpadom shodno veličini, broju stanovnika, proračunsk­im prihodima i sposobnost­ima komunalnih poduzeća da organizira­ju i operativno provode jedan takav složen posao. Često se to svodi i na golo političko pitanje, kao da postoji lijevo i desno smeće. Galama se obično podigne prekasno, kad je sustav već ugovoren, a malo se pažnje, kao i obično, posvećuje prevenciji. U Zadarskoj županiji, primjerice, zadnjih pet godina djeca prate avanture gospodina Otpadića. Djeca će ono što čuju prenijeti roditeljim­a, bakama i djedovima, možda ih i posramiti ako vide da komad otpada stavljaju u pogrešnu kantu ili vreću. Za svaku inovaciju treba vrijeme prilagodbe.

Ono što na početku izaziva čuđenje, često završi kao dio svakodnevn­e rutine. Treba učiti kako “proizvodit­i” što manje otpada. Shvatiti da se s proizvodom kupuje i ambalaža. Negdje taj proces prihvaćanj­a odgovornos­ti teče sporije, a negdje brže. U Prelogu, Čakovcu i drugim gradovima u kojima se odvaja preko 50 posto otpada mogu slobodno reći da kod njih već i mala djeca znaju kako s otpadom. No do toga su trebale

• proći generacije.

Komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga počelo je posjećivat­i vrtiće i škole 2007. Njihov se projekt zvao “Ne dvoji nego smeće odvoji”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia