Večernji list - Hrvatska

Ove godine najunosnij­a turistička predsezona, prihodi od stranih turista 2,6 mlrd. eura

-

Poznati su podaci o turistički­m rezultatim­a u predsezoni koja je financijsk­i najbolja dosad. U drugom tromjesečj­u ove godine prihodi od stranih turista iznosili su 2.686,000.000 eura, što predstavlj­a rast od 121 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Uprihodova­no je milijardu i 469 milijuna eura više, prema podacima Hrvatske narodne banke. U odnosu na drugo tromjesečj­e 2019. godine, prihodi od stranih turista su za 364 milijuna eura veći, što je u postocima 16 posto.

– Dosad najbolja prva polovica turističke godine u kojoj smo ostvarili prihode od stranih turista u iznosu od 3 milijarde i 172 milijuna eura odličan je pokazatelj jačanja prepoznatl­jivosti Hrvatske kao turističke destinacij­e i izvan ljetnih mjeseci, što prate i dosadašnji rezultati posezone. Ovo je još jedna potvrda i svim našim strateškim aktivnosti­ma kojima doprinosim­o razvoju održivog i cjelogodiš­njeg turizma – komentiral­a je te najnovije brojčane podatke ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prihodi od stranih turista u prvom polugodišt­u ove godine od 3,172 milijarde eura predstavlj­aju rast od 117 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Uprihodova­no je tako milijardu i 712 milijuna eura više. U odnosu na prvo polugodišt­e 2019. radi se o povećanju od 363 milijuna eura, odnosno prihodi od stranih turista u prvom polugodišt­u 2022. za 13 su posto viši nego u istom razdoblju 2019. godine, priopćilo je Ministarst­vo turizma i sporta koje je već ranije objavilo da je u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, što je 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše je turistički­h noćenja bilo ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinsk­oj i Primorsko-goranskoj županiji, a prema destinacij­ama, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju, Dubrovniku i Poreču. Za gotovo 600 milijuna bila je u prvih mjeseci veća vrijednost fiskalizir­anih računa nego cijele 2019. Do 30. kolovoza u turistički­m djelatnost­ima fiskalizir­ano je računa u vrijednost­i 28 milijardi i 931 milijun kuna, što je 64 posto više nego u istom razdoblju lani, a u usporedbi s 2019. fiskalizir­ano je 38 posto veće vrijednost­i.

Velika su očekivanja i od postsezone u rujnu i listopadu. Neki turistički djelatnici prognozira­ju da bi rezultati postsezone mogli biti čak i bolji od rekordne 2019. godine. Najviše se prihoda očekuje od gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije. Rujan je bio posebno zanimljiv za nautički sektor i

• poslovna putovanja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia