Večernji list - Hrvatska

Završio utrku od 250 kilometara kroz najsušu pustinju na svijetu

-

”Utrka od 250 kilometara kroz pustinju Atacamu na 3000 metara nadmorske visine je završena!” ponosno je objavio Dejan Kovač, bivši predsjedni­čki kandidat, poznat po svladavanj­u ekstremnih utrka. Atacama Crossing u Čileu završio je osam kilograma mršaviji i s desetak žuljeva više, nateknutim koljenom i, ističe, ogromnim i nezaboravn­im iskustvom. Utrka je trajala sedam dana.

– Nemoguće je opisati taj osjećaj! Ušao sam u utrku s problemom jednog koljena, da bih pao na 25 kilometara utrke i nateklo mi je i drugo koljeno. Bilo je dramatično trčati idućih 225 kilometara. Temperatur­e su bile više od 40 Celzijevih stupnjeva, ruksaci teški 12 do 15 kilograma, pješčane oluje, penjanje uzbrdo i nizbrdo, užareni pijesak, slane močvare, ozljede, padovi, žuljevi i rane, a to je samo dio prepreka koje su sudionici morali svladati – opisuje on.

Cilj mu je bio, kaže, samo završiti utrku i ostati živ. Doslovno.

– Uza sve to, u konkurenci­ji od oko 135 sudionika iz 35 država, istrčao sam 250 kilometara za 35 sati i osvojio

38. mjesto u ukupnom poretku, a 31. mjesto u muškoj konkurenci­ji. Bio sam jedini sudionik iz Hrvatske, upoznao velik broj natjecatel­ja iz drugih država i ostvario prijateljs­tva za cijeli život. Ovakve utrke uče nas da granice ne postoje i prava su alegorija za život – zaključuje Kovač. Pustinja Atacama u Čileu najsuše je mjesto na svijetu, na kojem prosječno padne “čak” jedan milimetar kiše – godišnje. Većina tog područja nije vidjela ni kap vode, smatra se, najmanje 400 godina. Sastav tla i pijeska u Atacami, koja se proteže uz obalu Tihog oceana, sličan je uvjetima na Marsu pa u toj pustinji NASA testira opremu koju će koristiti za misije na

• taj planet.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia