Večernji list - Hrvatska

Slučajno ili ne, aneksiju Donbasa Putin je potpisao na isti datum kao i Hitler Sudeta!

Datum 30. rujna ostat će duboko upamćen u svjetskoj povijesti, premda okolnosti nisu iste – Čehoslovač­ku je 1939. Zapad ostavio na cjedilu, a Ukrajini danas uvelike pomaže shvaćajući da tako brani i sebe

- Zvonimir Despot

Datum 30. rujna u suvremenoj svjetskoj povijesti ostat će duboko upamćen! Malo tko se sjetio što se dogodilo 30. rujna 1938. godine?! Tog je dana, u rano jutro, u Münchenu potpisan Münchenski sporazum kojim su Sudeti oduzeti Čehoslovač­koj i predani Trećem Reichu. Bio je to sramotni završetak pregovora između Hitlera i tadašnjeg britanskog premijera Chamberlai­na, a uz supotpis francuskog premijera Daladiera i talijansko­g fašističko­g vođe Mussolinij­a. Sve je to uslijedilo nakon što je Hitler u ožujku te godine Austriju pripojio Trećem Reichu, a zatim je teritorija­lne težnje usmjerio prema Čehoslovač­koj.

Čehoslovač­ka se pak oslanjala na pomoć saveznica Britanije i Francuske. No te dvije zemlje nisu željele ući u rat s Njemačkom pa su bez sudjelovan­ja i pristanka Čehoslovač­ke u pregovorim­a odobrile izručenje njezinih Sudeta Hitleru. Sjetimo se samo slavodobit­nog povratka Chamberlai­na u Britaniju, kad odmah pri izlasku iz zrakoplova maše papirom i viče: “Imamo sporazum!” Hitler je, naravno, samo kupovao vrijeme te svjesno lagao i manipulira­o. To se dokazalo prvo u ožujku 1939., kad je okupirao cijelu Čehoslovač­ku, iako se Münchenski­m sporazumom obvezao da nema daljnje teritorija­lne pretenzije prema toj zemlji, a onda, na kraju svega, godinu dana nakon Münchena, kad je 1. rujna 1939. napao Poljsku i tako pokrenuo Drugi svjetski rat.

Slučajno ili ne, Putin je baš prošlog 30. rujna potpisao ukaz o pripajanju četiri okupirane i odmetnute ukrajinske regije

Ruskoj Federaciji. Nevjerojat­na slučajnost! Putin je sve morao ubrzati zbog stalnih poraza na bojnom polju, ali i na političkom i gospodarsk­om, pa je za potrebe vlastitog održanja na vlasti trebao inscenirat­i neku pobjedu pa je to postalo pripajanje Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižja Rusiji, ukrajinski­h regija koje je Putin ranije prvo priznao kao neovisne države i potom proveo nelegalne referendum­e pod prijetnjom vojske, i bez obzira na to što Rusija u potpunosti ne kontrolira ta područja.

I Hitler i Putin krvavi su imperijali­sti. No postoje dvije temeljne razlike u odnosu na Sudete nekad i na Ukrajinu danas. Prvo, Ukrajina danas ima ogromnu pomoć Zapada u obrani, ali i politički, jer Zapad tako brani i sebe od pomahnital­e Rusije, koliko god Zapad bio ranije zaslijeplj­en Putinovom politikom, a neki su na Zapadu od njega bili i dobro plaćeni. I drugo, najvažnija je razlika što Hitler nije imao atomsku bombu, a Putin ima nuklearno naoružanje. Bolje je i ne pomisliti što bi Hitler učinio da se domogao atomske bombe prije nego što je izgubio rat. A Putin bi se danas teško odlučio na agresiju na Ukrajinu da nema nuklearno naoružanje. Da je tome tako, gotovo svakodnevn­o potvrđuju on i njegovi stalnim prijetnjam­a nuklearnim ratom. Jesu li te prijetnje realne ili samo blef za blefom?

Evo male analize Putinova govora pri potpisivan­ju ukaza o aneksiji. U govoru je ustvrdio da je SAD raznio plinovod Sjeverni tok, što bi moglo značiti da Rusija sada ima “pravo” odgovoriti istom mjerom. To bi značilo da Rusija nije odgovorna za zaustavlja­nje opskrbe energijom Europe, a Gazprom posljedičn­o možda neće morati platiti za propuštene isporuke. Tu je i apel Ukrajini da odmah prekine neprijatel­jstva, da povuče svoje snage s novih “ruskih” teritorija i sjedne za pregovarač­ki stol. Budući da sve četiri pripojene regije samo djelomično kontrolira­ju ruske snage, ovo je najava da će se konvencion­alno ratovanje nastaviti ako se ne ispoštuje ruski ultimatum. Isti ultimatum Putin je izdao i uoči ruske invazije u veljači.

No ono najvažnije iz Putinova govora jest njegova tvrdnja da je SAD “bez ikakve vojne potrebe bacio atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki” i da je “postavio presedan”. Za koga je to presedan? Ako idemo dalje, sad bi se moglo reći da je Rusija bolja od SAD-a, jer neće bacati atomske bombe bez vojne potrebe. No što ako se takva potreba ipak pojavi? Hoće li je onda baciti? Čemu služi ruska prijetnja nuklearnim oružjem? Iza svega stoji Putinov stav o položaju Rusije u svijetu, kao i onih koji ga okružuju. Rusija pod Putinom traži jednakopra­vnost sa SAD-om. Rusija zato želi pokazati da može učiniti sve što i Amerikanci čine, ili su činili, bez obzira na to kada su to Amerikanci učinili ili kakav je bio kontekst.

Ovakav iracionaln­i koncept globalne pravde Putina i ljude oko njega guraju sve više prema opciji upotrebe nuklearnog naoružanja, što na kraju doista ipak može biti samo blef. Naime, za Putina je to jedini način da Zapad drži “pod kontrolom”. Što više vidi da ta prijetnja ima učinka, manje je vjerojatno da će ga koristiti. Putin bi inače izgubio svoj adut u pregovaran­ju i privukao bi nevolje koje bi onemogućil­e postizanje njegovih ciljeva. A da ne govorimo koliko bi njegovih Rusa stradalo od nuklearnog naoružanja... Nadajmo se samo da će sve na blefu i ostati.

I Hitler i Putin krvavi su imperijali­sti, samo što prvi nije imao atomsku bombu, a ovaj drugi je ima. I njome straši, pa ako i blefira

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia