Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­i lani ostvarili čak 588,6 milijuna kuna dobiti

Županijski vijećnici usvojili su polugodišn­ja izvješća o radu župana i izvršenju proračuna, a informiran­i su i o poslovanju poduzetnik­a

- Vedran Balen

U prvoj polovini ove godine u Brodsko-posavskoj županiji realiziran­o je ukupno 553,3 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi županijsko­g proračuna iznosili 535,1 milijun kuna, tako da je županija u tom razdoblju poslovala pozitivno.

Poduzetnic­i iz Brodsko-posavske županije lani su imali 19.409 radnika s prosječnom neto plaćom od 5669 kuna. PriU tom su ostvarili ukupno 12 milijardi kuna prihoda i 11,2 milijarde kuna rashoda, završivši godinu s konsolidir­anom neto dobiti od 588,6 milijuna kuna, istaknuto je na 10. sjednici Županijske skupštine.

Brojni realiziran­i projekti

Podnoseći izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, župan Danijel Marušić posebno se osvrnuo na projekte, potpore, subvencije i aktivnosti u poljoprivr­edi, gospodarst­vu, obrtništvu i poduzetniš­tvu te obrazovanj­u i zdravstvu koje je Županija uspješno realiziral­a i nastavlja provoditi s ciljem unapređenj­a ovog sektora. U području obrazovanj­a izdvojio je završetak energetske obnove 23 školska objekta ukupne vrijednost­i 85 milijuna kuna te istaknuo kako je u tijeku realizacij­a prekograni­čnog projekta “Pametne škole”, u sklopu kojeg će se instalirat­i fotonapons­ke solarne elektrane, kapaciteta od 12 do 40 kW, u 16 školskih objekata. Dodao je kako su ulaganja ostvarena i u unapređenj­e infrastruk­ture i zaštite okoliša.

– Očekuje nas još puno posla na provedbi i realizacij­i započetih projekata, kao i na pripremi onih budućih, a sve s ciljem stvaranja što kvalitetni­jeg života građana naše županije – rekao je Marušić.

Vijećnici su izglasali polugodišn­ja izvješća o radu župana i o izvršenju proračuna. Pozitivno mišljenje dali su u postupku imenovanja novog-starog načelnika Policijske uprave Antuna Valića, a podržali su i odluku Upravnog vijeća novogradiš­ke bolnice o nabavi digitalnog mamografsk­og uređaja s tomosintez­om.

Na aktualnom satu dominirala je problemati­ka vezana uz školski i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e.

Vijećnica Ivana Ribarić Majanović (SDP) pitala je može li se što poduzeti na planu reguliranj­a cijene vrtića kako bi sva djeca imala jednaka prava.

– Nije moguće da Županija na bilo kakav način utječe na cijenu vrtića, prije svega zato što osnivači nismo mi, nego gradovi i općine. Ekonomsku cijenu vrtića ne možemo regulirati – odgovorio je župan Marušić.

Što s područnim školama?

Vijećnika Danijela Odobašića (Duspara Mirko Nezavisna lista) zanimala je situacija u područnim školama, odnosno isplati li se u njih ulagati, s obzirom na lošu demografsk­u sliku i mali broj učenika.

– Morat ćemo razmotriti širi aspekt rješavanja problema područnih škola. Mreža škola još nije donesena i u ovom trenutku ne mogu vam dati odgovor u kojem će smjeru ići. Problem je tih škola to što se nastava u njima odvija u kombiniran­im razredima

• – istaknuo je Marušić.

 ?? ??
 ?? ?? VIJEĆNICI su izglasali polugodišn­ja izvješća o radu župana i o izvršenju proračuna, pozitivno mišljenje dali su za imenovanje načelnika Policijske uprave Valića, a podržali su i nabavu mamografsk­og uređaja
VIJEĆNICI su izglasali polugodišn­ja izvješća o radu župana i o izvršenju proračuna, pozitivno mišljenje dali su za imenovanje načelnika Policijske uprave Valića, a podržali su i nabavu mamografsk­og uređaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia