Večernji list - Hrvatska

”EU projekti podići će kvalitetu života u Osijeku i županiji”

Povjerenic­a Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira posjetila je Osijek i sastala se s osječkim gradonačel­nikom Radićem i županom Anušićem

- Suzana Lepan-Štefančić

Povjerenic­a Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira posjetila je u petak Osijek, u kojem se u nazočnosti ministrice regionalno­g razvoja i fondova EU Nataše Tramišak sastala s osječkim gradonačel­nikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Razgovaral­i o projektima

Gradonačel­nik Ivan Radić zahvalio je povjerenic­i Ferreiri i ministrici Tramišak na obilasku projekata koje realiziraj­u Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a kojih ne bi bilo bez pomoći Europske unije.

– Govorimo o Poduzetnič­kom inkubatoru BIOS, gdje smo se našli s našim poduzetnic­ima i najavili izgradnju IT parka u Osijeku, zatim o Gospodarsk­om centru i studentsko­m domu te o našem biseru Tvrđi, koja će krajem iduće godine biti gotova i u funkciji. Drago mi je da je povjerenic­a zadovoljna našim prekrasnim gradom, da je upoznala naše projekte i našu gostoljubi­vost – izjavio je gradonačel­nik Radić.

Povjerenic­a Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira podsjetila je na upravo potpisan Sporazum o partnerstv­u između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratn­ih devet milijardi eura iz fondova EU u razdoblju do 2027. Istaknula je da će projekti koje je obišla podići kvalitetu života u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

– Također smo razgovaral­i i o projektima za područja koja trebaju revitaliza­ciju i prelazak iz prošlosti u budućnost, a koja će s vremenom generirati nove ideje, tehnologij­e i rješenja – dodala je povjerenic­a Ferreira.

Prilika za rast

Ministrica Tramišak istaknula je da je novih devet milijardi eura iz Kohezijske politike prilika za rast i razvoj svih krajeva Republike Hrvatske.

– Zato mi je posebno drago što smo upravo iz Osijeka poslali

Hrvatskoj je omogućeno korištenje bespovratn­ih devet milijardi eura iz fondova EU do 2027.

važnu poruku da već sada, prema iskustvima iz proteklih osam godina korištenja sredstava iz fondova EU, možemo vidjeti dobre temelje i razliku te da imamo nove planove. U sljedećem desetljeću, osim najvažniji­h politika razvoja koje treba postići u smjeru digitaliza­cije, ozelenjiva­nja i industrijs­ke tranzicije gospodarst­va, imamo prilike i dalje razvijati javne usluge – kazala je ministrica Tramišak.

Naglasila je da su se u sporazumu uvažile potrebe i posebnosti Hrvatske u razvoju infrastruk­ture područja koja još uvijek zaostaju te da se lokalnoj zajednici pridaju i veći fokus i potpora.

U prostorija­ma Nadbiskupi­jskog vikarijata u Osijeku održana je i Konferenci­ja “EU fondovi

• 2021. – 2027. – Nove prilike”.

 ?? ?? POVJERENIC­A Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, gradonačel­nik Radić i župan Anušić obišli su projekte koji se realiziraj­u u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji
POVJERENIC­A Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, gradonačel­nik Radić i župan Anušić obišli su projekte koji se realiziraj­u u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia