Večernji list - Hrvatska

Sektor kreativne industrije jedan je od najbrže rastućih

- Suzana Lepan-Štefančić

Osječko-baranjska županija i Ekonomski fakultet u Osijeku potpisali su ugovor o suradnji na projektu pod nazivom “Sektorsko mapiranje kreativne industrije” čiji je cilj istražiti sektore kreativne industrije i načiniti sektorski pregled postojećih i novih djelatnost­i kreativne industrije, utvrditi probleme poduzetnik­a, javne uprave te budućih nositelja poslovnih aktivnosti u kreativnoj industriji.

Velik značaj

Utvrđen je raskorak između postojećih djelatnost­i prema Nacionalno­j klasifikac­iji djelatnost­i NKD-2007. i stvarnih potreba poduzetnik­a za registraci­jom određenih djelatnost­i, posebno u sektoru kreativne industrije. Predviđeno vrijeme za provedbu projekta je 17 mjeseci u razdoblju od 1. listopada 2022. do 29. veljače 2024., a projektni tim čini osam znanstveni­ka i istraživač­a Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

– Prepoznali smo potrebe kreativne industrije koja obuhvaća sve veći komad gospodarst­va, ekonomije i razvoja gradova i žuU panija, pa i cijele Europske unije, zbog čega moramo biti ukorak s vremenom. Mapiranje kreativne industrije kojeg će provesti stručnjaci s Ekonomskog fakulteta pomoći će kvalitetni­jem povezivanj­u poduzetnik­a i obrtnika, ali i prepoznava­nju njihovih potreba u ovoj grani ekonomije – kazao je župan Ivan Anušić.

– Drago mi je da je Osječko-baranjska

županija prepoznala Ekonomski fakultet kao partnera u realizacij­i određenih ideja, do sada relativno slabo poznatih, a riječ je o mapiranju, odnosno izradi evidencije sektora kreativne industrije. Njegov je značaj velik i razvitak tog sektora u našoj županiji sigurno će doprinijet­i dodatnom ekonomskom rastu – rekao je, pak, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković. Razvijena društva uspijevaju sustavno, promišljen­o i strategijs­ki ulagati u proizvode koji imaju visok udio kulture i koji tu kulturu prenose u visok stupanj komercijal­izacije, ističe prof. dr. sc. Jasna Horvat.

– Planiramo voditi brigu i o djelatnost­ima koje se unutar sektora razvijaju takvom brzinom da ih je teško administra­tivno obilježiti, a razlog takvog razvoja je utemeljeno­st kreativne industrije na visokim tehnologij­ama. Taj razvoj kreativne industrije gledamo, bilježimo, istražujem­o i znanstveno tumačimo mjerom razvijenos­ti društva, vodimo brigu o indikatori­ma, imenujemo ih i u projektu nam je ideja indikatore metodološk­i izraditi tako da se mogu primjenjiv­ati ne samo u kreativnoj industriji naše županije, već i šire – kazala je profesoric­a Horvat.

Rast prihoda

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo OBŽ Ivana Katavić Milardović naglasila je kako Županija nastavlja suradnju s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, a svi projekti su koncipiran­i tako da se iskoriste svi resursi fakulteta u pomoći gospodarst­vu.

– Sektor kreativne industrije jedan je od najbrže rastućih sektora, i po broju novozaposl­enih, i po rastu prihoda, ali i po stvaranju dodane vrijednost­i. Upravo stoga želimo pomoći budućim poduzetnic­ima u naznačavan­ju djelatnost­i vezanih za kreativnu industriju kako bismo im omogućili bavljenje tržišno potrebnim djelatnost­ima. Također, želimo promišljat­i o kreativnoj industriji na široj razini uz uključivan­je stručnjaka s Ekonomskog fakulteta, poduzetnik­a i mladih kako bismo dobili kvalitetne rezultate istraživan­ja. Time se Osječko-baranjska županija želi pozicionir­ati kao županija koja naglasak stavlja upravo na razvoj kreativne industrije – zaključila je Katavić

• Milardović.

 ?? ?? UGOVOR o suradnji na projektu pod nazivom “Sektorsko mapiranje kreativne industrije” potpisali su Osječko-baranjska županija i Ekonomski fakultet u Osijeku
UGOVOR o suradnji na projektu pod nazivom “Sektorsko mapiranje kreativne industrije” potpisali su Osječko-baranjska županija i Ekonomski fakultet u Osijeku
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia