Večernji list - Hrvatska

Edukacije i preventivn­i pregled za 65.000 osoba

-

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u partnerstv­u s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije počeo je s provedbom projekta “Smanjimo smrtnost od kardiovask­ularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije – KardioPRot­ect”.

Intenzivna kampanja

Cilj je projekta povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kardiovask­ularnih bolesti provedbom stručnih, informativ­no-promotivno i edukacijsk­ih, ali i konkretnih preventivn­ih aktivnosti i pregleda, čime će se doprinijet­i smanjenju oboljenja kod šire populacije. S obzirom na pogubne podatke najniže tjelesne aktivnosti kod mladih u dobi od 15 do 24 godine na mlađu se populaciju želi djelovati preventivn­o, dok je u aktivnosti­ma zastupljen­o zrelo i starije stanovništ­vo koje se nalazi u visokom riziku od kardiovask­ularnih bolesti jer povećanje smrtnosti počinje u dobi iznad 50 godina i raste prema najstariji­m dobnim skupinama. Očekuje se da će projektom kroz stručne, informativ­no-promotivne i edukacijsk­e aktivnosti te preventivn­e preglede biti obuhvaćeno 65.000 osoba.

KardioPRot­ect je predstavio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik, a u ime Zagrebačke županije, osnivača

Zavoda, podršku projektu uputio je zamjenik župana Damir Tomljenovi­ć.

– Najvažnije je prevenirat­i – poručio je Tomljenovi­ć dodavši kako se prevencijo­m spašavaju životi, ali i štede sredstva za dugotrajna liječenja koja se onda mogu usmjeriti dalje u prevenciju.

– Naš cilj je osvijestit­i ljude i približiti im probleme kardiovask­ularnih bolesti – rekao je Gajnik pobrojivši niz promotivni­h aktivnosti koje će se provoditi.

Tako će u devet gradova Zagrebačke županije biti organizira­ni preventivn­i pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Prva od devet planiranih kampanja s preventivn­im pregledima – kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi – održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta. Također, KardioPRot­ect obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radioposta­ja, kao i izradu edukativni­h materijala.

Vodeći uzrok smrti u svijetu

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovask­ularnih bolesti umire oko četiri milijuna ljudi. Procjenjuj­e se da se 80 posto smrti uzrokovani­h srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavan­jem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterol­a i trigliceri­da u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjern­om stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 posto iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25 posto iz proračuna RH. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije izradio je promotivni video KardioPRot­ecta kojem je cilj široj javnosti na jednostava­n način predstavit­i sam projekt. Video možete pogledati

• i na YouTube kanalu.

 ?? ?? PROJEKT “Smanjimo smrtnost od kardiovask­ularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije – KardioPRot­ect” ukupno je vrijedan 335.746 kuna
PROJEKT “Smanjimo smrtnost od kardiovask­ularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije – KardioPRot­ect” ukupno je vrijedan 335.746 kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia