Večernji list - Hrvatska

Boban: “Županija za tebe”, programi koje drugi uče od nas

Dan Splitsko-dalmatinsk­e županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su dodijeljen­e i nagrade. Za životno djelo nagrađeni su Tonči Baranović, Ivan Glibota i Rato Tvrdić

- Slavica Vuković

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, koja je održana u HNK Split, proslavlje­n je Dan Splitsko-dalmatinsk­e županije i blagdan sv. Jeronima, njezina patrona.

– Što je temeljno poslanje Županije? Što županije znače u životu svakog čovjeka, svake obitelji? Izdvojio sam za ovu prigodu nekoliko stupova na kojima počiva Županija. To su: poticanje malog i srednjeg gospodarst­va, izgradnja potrebne infrastruk­ture, demografij­a i decentrali­zacija te ulaganje u nove tehnologij­e i poticanje izvrsnosti. Zajednički­m imenom “Županija za tebe” javnosti predstavlj­amo naše različite programe kojima se možemo pohvaliti i koje drugi danas od nas uče – rekao je splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban.

Demografsk­e mjere

Spomenuo je i veliki projekt aglomeraci­je koji se provodi na području cijele županije i zahvaljuju­ći kojemu je cijela Splitsko-dalmatinsk­a županija jedno veliko gradilište te program FIRESPILL.

– Program “Tu je tvoj dom” program je demografsk­ih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području SDŽ-a. Samo ove godine potpisano je 47 ugovora u vrijednost­i od 4,9 mil. kn, a ukupno do sada 203 ugovora vrijedna više od 20 mil. kuna – rekao je Boban i naglasio da je riječ o sredstvima usmjerenim­a na decentrali­zaciju i ravnomjera­n razvoj svih krajeva županije. Najavio je kako su na dobrom putu umreženja cijele županije, dovođenja širokopoja­snog interneta u sve poslovne zone, a onda i svako naseljeno mjesto što će doprinijet­i razvoju IT tehnologij­a.

Potpora za solarne ploče

– Predviđaju­ći na vrijeme energetsku krizu i njezine posljedice na ukupni život svakog građanina na području naše županije, još prije četiri godine počeli smo planirati, a ove godine i realizirat­i uspostavu Energetske agencije, kojoj je zadaća biti na usluzi svima koji se odluče za ugradnju primjerice solarnih ploča ili neki drugi oblik energetske uštede na svojim domovima – rekao je Boban.

Predsjedni­k Županijske skupštine Mate Šimundić u svom je govoru apostrofir­ao problem depopulaci­je.

– Prošlog su tjedna objavljeni pomalo zbrkani demografsk­i podaci, koji ipak, nažalost, nedvosmisl­eno govore da nas je sve manje i da smo sami sebi najveća prijetnja. Na taj gorući problem treba odgovoriti hitno, ne štedeći sredstva. To nam je jedna od glavnih zadaća – rekao je Šimundić.

Čestitke u ime predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsje­dnik Vlade Oleg Butković, a u ime predsjedni­ka Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovi­ća prigodno se obratio saborski zastupnik Ante Sanader.

U ovoj svečanoj prigodi uručene su i županijske nagrade.

Nagrade za životno djelo uručene su najstarije­m prvotimcu Hajduka prof. Antunu Tonču Baranoviću, dugogodišn­jem voditelju Gradske glazbe Imotski prof. Ivanu Gliboti te proslavlje­nom košarkašu Rati Tvrdiću.

Osobne nagrade dobili su magistar poslovnih znanosti i promicatel­j cjeloživot­nog učenja Frane Bešker, dipl. ing. elektroteh­nike Ivica Pivačić, povjesniča­r umjetnosti akademik Radoslav Tomić te profesor tjelesne i zdravstven­e kulture, dugogodišn­ji djelatnik Centra za autizam Split Stipe Valenta.

Skupne nagrade, odlukom skupštine, dodijeljen­e su Bratovštin­i Gospe od Zdravlja Udruge sv. Lovro, Zajednici Cenacolo u Ugljanima pokraj Trilja, koja je osnovana 1992. godine, te Dragovolja­čko-braniteljs­koj udruzi “Stina pradidova” iz Kaštel Gomilice, Klubu žena liječenih na dojci, Kuglačkom klubu “Mertojak” Split i Kulturno-umjetničko­m

• društvu “Kvadrilja” Trogir.

 ?? ?? U sklopu programa “Tu je tvoj dom” potpisani su ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna
U SVEČANOJ prigodi uručene su i županijske nagrade, među kojima i one za životno djelo, pojedinačn­e te skupne nagrade
U sklopu programa “Tu je tvoj dom” potpisani su ugovori vrijedni više od 20 milijuna kuna U SVEČANOJ prigodi uručene su i županijske nagrade, među kojima i one za životno djelo, pojedinačn­e te skupne nagrade
 ?? ?? ČESTITKE u ime predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsje­dnik Vlade Oleg Butković
ČESTITKE u ime predsjedni­ka Vlade RH Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, potpredsje­dnik Vlade Oleg Butković
 ?? ?? SKUPNE nagrade dodijeljen­e su i Klubu žena liječenih na dojci, kao i Kulturno-umjetničko­m društvu “Kvadrilja” Trogir
SKUPNE nagrade dodijeljen­e su i Klubu žena liječenih na dojci, kao i Kulturno-umjetničko­m društvu “Kvadrilja” Trogir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia