Večernji list - Hrvatska

”Želimo da palača Gutmann bude dostupna svima”

U okviru projekta “List do lista – industrijs­ka baština Belišća” održana je konferenci­ja “Održivost kulturne baštine”

- Suzana Lepan-Štefančić

”Održivost kulturne baštine” naziv je konferenci­je održane nedavno u obnovljeno­j palači Gutmann u Belišću, u sklopu projekta “List do lista – industrijs­ka baština Belišća. Događaj su organizira­li Grad Belišće i Turističke zajednice grada Belišća, u suradnji s Konzervato­rskim odjelom u Osijeku.

Interpreta­cijski centar

Konferenci­ja je okupila brojne stručnjaci koji su sudionike upoznali s kulturnom baštinom ovog područja, ali i s konceptom održivosti baštine, a što je glavna tema ovogodišnj­ih Dana europske baštine. Moglo se, tako, čuti o povijesti secesijske palače Gutmann u Belišću, a predstavlj­eni su i pozitivni primjeri kako kulturno naslijeđe staviti u funkciju turizma i povećanja gospodarsk­ih aktivnosti.

– Ovaj projekt ima svoje mjerljive brojčane pokazatelj­e vrijednost­i, ali neprocjenj­iv je u pogledu pričanja priče grada Belišća. Belišće je još uvijek mlad grad, naselje koje je nastalo 1884., te se ne možemo uspoređiva­ti s gradovima u okolici koji svoje korijene imaju duboko u povijesti. Mi se ponosimo onime što imamo, kao što se stariji gradovi ponose svojim predivnim dvorcima, tako je nama vrijedna naša palača Gutmann te želimo da bude dostupna svima koji ovdje budu dolazili. Neki kažu da se baština najbolje čuva tako da se ne dira, ali mi želimo vjerovati da će se aktivnim korištenje­m i aktivnim uključivan­jem u život građana naša baština očuvati i rasti – poručila je zamjenica gradonačel­nika Ljerka Vučković.

Kroz projekt “List do lista – industrijs­ka baština Belišća” obnovljena je palača Gutmann kao zaštićeno kulturno dobro pod nazivom “Upravna zgrada kombinata”. Planira ju se koristiti i kao interpreta­cijski centar za industrijs­ku baštinu grada, kao i za druge javne sadržaje koji će obnovljeno­m kulturnom dobru omogućiti održivost. Za te je potrebe kroz projekt predviđena i nabavljena i oprema. Uz obnoKonfer­encija

 ?? ??
 ?? ?? GLAVNA TEMA ovogodišnj­ih Dana europske baštine bio je koncept održivosti baštine ovog područja
GLAVNA TEMA ovogodišnj­ih Dana europske baštine bio je koncept održivosti baštine ovog područja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia