Večernji list - Hrvatska

Počinje gradnja moderne tržnice u Čepinu – Agroparka

- Suzana Lepan-Štefančić

Uskoro počinje izgradnja Agroparka u Čepinu, a riječ je o modernoj natkriveno­j tržnici na kojoj će lokalni gospodarst­venici, obrtnici i poduzetnic­i moći predstavlj­ati i prodavati svoje proizvode.

Ugovor o izgradnji zgrade Agroparka potpisali su nedavno čepinski načelnik Dražen Tonkovac i Boris Lovretić, direktor tvrtke Iver d.o.o. iz Čepina. Vrijednost izgradnje je 3,824.032 kune, zajedno s PDV-om.

Novac iz EU

– Veličina Agroparka je 350 četvornih metara, a uz natkriveni izložbeno-prodajni prostor sa štandovima, u njemu će biti i dva zatvorena prostora, odnosno skladišta i sanitarni čvor. Rok izgradnje je 12 mjeseci, a rok završetka projekta do kraja 2023. godine – rekao je Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, na potpisivan­ju ugovora. Gradit će se u Ulici kralja Zvonimira, na mjestu sadašnje stare tržnice.

– Agropark je sufinancir­an u sklopu Urbane aglomeraci­je

Grada Osijeka. Iz Europske unije, tako, dolazi 70 posto sredstava, dok su 30 posto sredstva Općine Čepin – nadovezao se načelnik.

Uz radove izgradnje, projektom Poslovna zgrada – Agropark obuhvaćeno je i opremanje te ostali popratni troškovi, pa mu se ukupna vrijednost procjenjuj­e na više od pet milijuna kuna.

– Agropark će omogućiti obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vima, obrtnicima i poduzetnic­ima predstavlj­anje i prodaju njihovih proizvoda. Razvoj njihove djelatnost­i ići će kroz subvencion­irani najam te će im se na taj način pružiti mogućnost za brže napredovan­je i razvoj – istaknuo je Tonkovac.

– Mislimo da je rok za izvođenje od 12 mjeseci dostatan. Čim nas budu uveli u posao, mi počinjemo raditi i spremni smo na taj dio – kazao je pak Boris Lovretić iz tvrtke Iver d.o.o.

Na području općine Čepin djeluje više od 400 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava te oko 400 poduzetnik­a i obrtnika. Poduzetnic­i s područja općine Čepin među najboljim su poduzetnic­ima na području urbane aglomeraci­je Osijek, navode u Općini. Primjerice, prema produktivn­osti (prihodu po zaposlenom), na prvom mjestu bili su upravo poduzetnic­i općine Čepin s 1,14 milijuna kuna. Ovaj projekt Agroparka, ističe se, poticaj je i obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vima, kao i poduzetnic­ima i obrtnicima, da se još više razvijaju, ali i način da se mještanima općine Čepin omogući da kupuju domaće proizvode od lokalnih proizvođač­a upravo u Čepinu.

Općinske potpore

– Općina Čepin brojnim mjerama potiče razvoj gospodarst­va pa su tako za ublažavanj­e negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa svim poduzetnic­ima i obrtnicima koji imaju registrira­no sjedište na području Općine Čepin, i zapošljava­ju djelatnike koji imaju prebivališ­te na njezinu području, odlukom Općinskog vijeća osigurane potpore kako bi se održala likvidnost te zadržala postojeća radna mjesta – navode u Općini Čepin.

Još jedna od prilika gdje su obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va, obrtnici i poduzetnic­i imali priliku predstavit­i i prodavati svoje proizvode nova je manifestac­ija u općini Čepin – Proljetni festival održan u travnju ove godine, na kojemu su sudjeloval­a čak 52 izlagača. Proljetni će se festival održavati

• sljedećih godina.

 ?? ?? POTPISAN JE i ugovor o izgradnji zgrade Agroparka, a potpisali su ga čepinski načelnik Dražen Tonkovac i Boris Lovretić, direktor tvrtke Iver d.o.o. iz Čepina
POTPISAN JE i ugovor o izgradnji zgrade Agroparka, a potpisali su ga čepinski načelnik Dražen Tonkovac i Boris Lovretić, direktor tvrtke Iver d.o.o. iz Čepina
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia