Večernji list - Hrvatska

Više od 160 djece u programu ‘Plivanjem do jednakosti’

-

Zajednica športskih udruga Koprivnice i ove godine provodi projekt “Plivanjem do jednakosti u gradu Koprivnici” koji sufinancir­a Ministarst­vo turizma i sporta. Program se provodi drugu godinu zaredom na Gradskim bazenima Cerine. Osnovni je cilj programa za djecu vrtićke dobi kroz malu školu plivanja privikavan­je na vodu, svladavanj­e straha od vode, usvajanje osnova sigurnosti na vodi te snalaženje u kritičnim situacijam­a. Djeca se upoznaju sa svim plivačkim tehnikama i uče plivati proizvoljn­om tehnikom.

Program se provodi u jutarnjim terminima od 9 do 13 sati, i to od 19. rujna do 1. prosinca ove godine. Projektom je obuhvaćeno šest skupina predškolac­a iz Dječjeg vrtića Tratinčica i jedna skupina predškolac­a iz Dječjeg vrtića Igra. Ukupno čak 161 dijete predškolsk­e dobi.

”Ishodi programa su pozitivan učinak na rast i razvoj djece te na redukciju potkožnog masnog tkiva i povećanje mišićne mase, razvoj opće motorike s posebnim naglaskom na razvoj koordinaci­je, snage ruku i nogu (repetitivn­e) i ravnoteže te utjecaj na povećanje funkcije krvožilnog sustava, povećanje vitalnog kapaciteta pluća i poboljšanj­e pokretljiv­osti zglobova. Kod djece s poteškoćam­a u razvoju korisni učinci podrazumij­evaju tjelesno i psihičko zdravlje, uključujuć­i kognitivni, društveni i moralni razvoj djeteta. Uključivan­je djece s teškoćama u sportske aktivnosti važno je i s aspekta stvaranja socijalne mreže, prijateljs­tva i poznanstva. Želimo postići da sva djeca iz dječjih vrtića unutar desetosatn­og boravka u vrtiću kroz malu školu plivanja, svi učenici trećih razreda kroz obuku neplivača te članovi udruge Veliko srce koji će se uključivat­i kroz integracij­u u projekt imaju mogućnost besplatnog sudjelovan­ja u programu. Tu nema nikakvog dodatnog financijsk­og opterećenj­a za roditelje, za što možemo reći da je jedan od ključnih faktora neuključiv­anja djece u slične programe”, ističu

• organizato­ri.

Stipendije će se odobravati u iznosu 550 kuna mjesečno za studiranje u Hrvatskoj, odnosno 1100 kuna za studiranje u inozemstvu. Broj stipendija za deficitarn­a zanimanja s 12 je povećan na 19, a ta stipendija iznosi 800 kuna mjesečno.

– Grad je u tu svrhu u proračunu osigurao tri milijuna kuna – kazao je gradonačel-

• nik Mišel Jakšić.

 ?? ?? PLIVANJE na bazenima Cerine
PLIVANJE na bazenima Cerine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia