Večernji list - Hrvatska

Ugradit će solarne elektrane od 1 megavata na javne objekte

Grad Zaprešić sudjeluje u projektu “Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju’’ koji će se provoditi do proljeća 2024.

- Ivica Beti

Grad Zaprešić sudjeluje u projektu “Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju’’ kojim će se do proljeća 2024. osigurati ugradnja solarnih elektrana od jednog megavata na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Unija sufinancir­a

Projekt vrijedan 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova

Europske unije ostvario pravo na 85 posto financiran­ja (1,1 milijun eura) putem bespovratn­ih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene’’ Financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora (EGP) 2014.-2021. Nositelj projekta je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateraln­a partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Projekt “Dobra energija - solarna energija za energetsku tranziciju”, predstavlj­en na konferenci­ji za novinare u Poreču, usmjeren je na povećanje proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora, čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskouglji­čnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriran­og nacionalno­g energetsko­g i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55 posto, kažu u Gradu.

Projekt, napominju, uključuje realizacij­u 22 integriran­e solarne elektrane ukupne snage jednog MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta, što će uključivat­i portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsno­st portfelja projekata iskoristit će za definiranj­e preporuka za optimizaci­ju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomično­sti i pojednosta­vljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Informacij­e građanima

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivan­ja građana u tranziciju na obnovljivu energiju.

- U sklopu projekta ugradnje solarnih elektrana na javne objekte, građane će se informirat­i o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje da će se potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Kako bi se osigurali resursi potrebni za realizacij­u novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalno­g obrazovanj­a za instalater­e solarnih elektrana. Suradnja s dva bilateraln­a partnera iz Norveške na tom projektu omogućava razmjenu iskustava između donatora i Hrvatske za maksimizir­anje korištenja solarnog potencijal­a na području

• naše zemlje - rečeno je.

 ?? ?? SOLARNI PANELI postavit će se i na dječji vrtić Vrtuljak
SOLARNI PANELI postavit će se i na dječji vrtić Vrtuljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia