Večernji list - Hrvatska

U Kutini održana izložba gljiva – 7. FungiFest

Organizato­ri su TZ Grada Kutine, Centar za istraživan­je gljiva Russula, Gljivarsko društvo Ivan Focht i park prirode Lonjsko polje

- Danijel Prerad

VII. FungiFest, već tradiciona­lni festival gljiva, održan je u Kutini. FungiFest je iznimno ove godine promijenio adresu održavanja zbog privremeno­g zatvaranja posjetitel­jskog centra Repušnica tijekom planiranja i organizaci­je manifestac­ije, s obzirom na pojavu bedrenice na zajedničko­m pašnjaku Osekovo u Parku prirode Lonjsko polje.

Program festivala pripremila je Turistička zajednica Grada Kutine u suradnji s Centrom za istraživan­je gljiva Russula, Gljivarski­m društvom Ivan Focht iz Kutine, Javnom ustanovom Parka prirode Lonjsko polje i Pučkim otvorenim učilištem Kutina.

Promjena lokacije

– Unatoč promjeni lokacije, prilagodil­i smo manifestac­iju uvjetima i zajednički smo se potrudili da se tradicija manifestac­ije nastavi i održi jednakom kvalitetom i prilagođen­im sadržajem – rekla je Ivana Grdić, direktoric­a Turističke zajednice Grada Kutine. Manifestac­ija je otvorena glazbenim nastupom KUD-a Moslavina s dječjim folklornim ansamblom uz dječje igre, pjesme i plesove Međimurja i pripremni folklorni ansambl sa pjesmama i plesovima Moslavine s “Na Ilovoj tijoj vodi...” uz veliku podršku posjetitel­ja.

Program događanja se održavao u parku ispred Pučkog otvorenog učilišta Kutina, gdje je bila postavljen­a izložba drveća, gljiva i lišajeva koju su priredili Centar za istraživan­je gljiva Russula i Gljivarsko društvo Ivan Focht s više od 160 vrsta gljiva, a istovremen­o su i lokalni izlagači i obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va izlagali svoje izvrsne domaće proizvode i rukotvorin­e.

U klubu Arcus održana su dva stručna predavanja na teme “Usporedba najčešćih jestivih i otrovnih gljiva Moslavine” te “Skrivene veze između drveća, gljiva i lišajeva”. U organizaci­ji Pučkog otvorenog učilišta održane su i dvije dječje kreativne radionice: “Gljivarski agamograf” i “Gljive od kartona”, a djeca su mogla uživati u vožnji tradiciona­lnim starinskim vrtuljkom iz Povijesne udruge Bršljanica.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje postavila je multimedij­alnu edukativnu izložbu Diverterra koja je namijenjen­a djeci predškolsk­og i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznoli­kosti, a teme izložbe narativno su predstavil­i animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Uživanje u gužvari

Posjetitel­ji su također mogli uživati u gljivarsko­m specijalit­etu gužvari, koja je sadržavala šest vrsta gljiva.

– Zahvaljuje­mo partnerima na pomoći u organizaci­ji, ali i svim posjetitel­jima i gljivofili­ma koji su posjetili ovogodišnj­i FungiFest uz nadu da ćemo sljedeće godine bez problema moći uživati u svim ljepotama koje nam pruža Park prirode Lonjsko polje prilikom održavanja FungiFesta sljedeće

• godine – rekla je Ivana Grdić.

 ?? ??
 ?? ?? POSTAVLJEN­A JE izložba drveća, gljiva i lišajeva koju su priredili Centar za istraživan­je gljiva Russula i Gljivarsko društvo Ivan Focht s više od 160 vrsta gljiva
POSTAVLJEN­A JE izložba drveća, gljiva i lišajeva koju su priredili Centar za istraživan­je gljiva Russula i Gljivarsko društvo Ivan Focht s više od 160 vrsta gljiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia