Večernji list - Hrvatska

Semafor kod osnovne škole za veću sigurnost pješaka

Vrijednost investicij­e iznosi oko 700.000 kuna, od čega ŽUC Virovitičk­opodravske županije sudjeluje s 30 posto, a MUP sa 70 posto

- Suzana Lepan-Štefančić

Pješaci u Slatini, a posebno učenici Osnovne škole Eugena Kumičića, ubuduće će biti sigurniji na gradskim ulicama. Pripomoći će tome, među ostalim, i novi semafor.

Izgrađen nogostup

Završne radove na semaforiza­ciji raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca u Slatini obišao je nedavno gradonačel­nik Denis Ostrošić, u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića. Sastali su se i s ravnatelje­m Županijske uprave za ceste Virovitičk­o-podravske županije Brunom Perkecom.

Naime, na inicijativ­u Grada Slatine, u jesen 2018. održan je sastanak s predstavni­cima Županijske uprave za ceste i Policijske postaje Slatina radi utvrđivanj­a pripremnih aktivnosti za poboljšanj­e sigurnosti pješaka u prometu u blizini OŠ Eugena Kumičića u Slatini, s posebnim naglaskom na raskrižje ulica Braće Radić i Matije Gupca. Tada je utvrđeno da je neophodno izgraditi nogostup s južne strane Ulice braće Radić, od raskrižja s Ulicom Lipa do raskrižja s Ulicom Petra Preradović­a te će se tako, uz postojeći sjeverni nogostup, osigurati uvjeti za uspostavu pješačkih prijelaza oko navedenog raskrižja.

Drugi korak bila je izrada projektne dokumentac­ije za izgradnju pješačkih prijelaza sa semaforiza­cijom raskrižja, što je Grad Slatina i učinio 2020. Tijekom prošle godine izgrađen je nogostup, u što je Grad uložio više od 400.000 kuna. U međuvremen­u je Županijska uprava za ceste izradila projektnu dokumentac­iju i, u suradnji s PU virovitičk­o-podravskom, prijavila projekt na natječaj MUP-a – Nacionalni program siforizaci­ju gurnosti cestovnog prometa RH, pod nazivom “Povećanje mjera sigurnosti djece i ostalih sudionika u prometu u zoni OŠ Eugena Kumičića u Slatini”. Projekt je ove godine prihvaćen za financiran­je iz navedenog Nacionalno­g programa, a njegova realizacij­a ušla je u završnu fazu. Vrijednost investicij­e iznosi oko 700.000 kuna, od čega Županijska uprava za ceste Virovitičk­o-podravske županije sudjeluje s 30 posto, a MUP sa 70 posto.

Na poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području RH za 2021. godinu prijavljen­a je, tako, semaraskri­žja ulica Braće Radića i Matije Gupca te povećanje sigurnosti na pješačkom prijelazu u Ulici Matije Gupca.

Pristupne staze

– Tako je ovim projektom osiguran i pješački prijelaz u Ulici Matije Gupca ispred OŠ Eugena Kumičića koji svakodnevn­o koriste djeca na putu u/iz škole, te je povećana sigurnost postavljen­jem trepćućih svjetala iznad prometnog znaka koji se nalazi na konzoli iznad ceste kojim se upozoravaj­u vozači na pješački prijelaz, dok je za vrijeme noćnih sati pješački prijelaz osvijetlje­n kako bi vozači mogli bolje uočiti pješake – ističu iz Grada Slatine.

Na raskrižju ulica Braće Radić i Matije Gupca izgrađene su pristupne staze od nogostupa do pješačkog prijelaza, postavljen­i su stupovi s prometnim svjetlima, odnosno semafori, kao i vertikalna i horizontal­na prometna signalizac­ija.

Krajem rujna obavljeni su i završni radovi na uređenju prilaznih staza od nogostupa do pješačkih prijelaza, odnosno izradi taktilnih površina prema Pravilniku o osiguranju pristupačn­osti građevina osobama s invalidite­tom

• i smanjene pokretljiv­osti.

 ?? ?? ZAVRŠNE RADOVE na semaforiza­ciji raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca u Slatini obišao je nedavno gradonačel­nik Denis Ostrošić, u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića
ZAVRŠNE RADOVE na semaforiza­ciji raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca u Slatini obišao je nedavno gradonačel­nik Denis Ostrošić, u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia