Večernji list - Hrvatska

Nikica Jelavić: Statistika ne laže, Čolak je igrač za reprezenta­ciju

- Tomislav Dasović

Zadivljuju­ća lakoća egzekucije hrvatskoga nogometaša Antonija Čolaka (29) prezentira­na je u posljednje­m kolu škotskoga prvenstva u kojemu je Glasgow Rangers svladao Hearts na gostovanju s 4:0, a naš napadač postigao dva pogotka.

Ovo je druga utakmica zaredom u kojoj je Čolak bio dvostruki strijelac, prethodno je to učinio i 17. rujna protiv Dundee Uniteda kada je bilo 2:1 za Rangers.

Celtic je nakon osam kola vodeći u škotskom prvenstvu s 21 bodom, dva više od drugoplasi­ranoga Rangersa. No ljestvica najboljih strijelaca prvenstva daje prednost Rangersovu čovjeku: vodeći Čolak postigao je osam (niti jedan iz kaznenoga udarca), a drugoplasi­rani Japanac Furuhashi iz Celtica i Makedonac Miovski iz Aberdeena po sedam pogodaka.

Idealan za Rangers

Nikica Jelavić (37), nekadašnji hrvatski reprezenta­tivac, bio je nogometaš Glasgowa od 2010. do 2012. godine. S tim je klubom 2011. godine osvojio prvenstvo i Liga kup, a ukupno je u 56 nastupa za Rangers postigao 36 pogodaka.

Nikica pozorno prati Čolakove nastupe za Rangers i stoga što ga je protekloga ljeta Škotima najavio kao veliko pojačanje.

– Da, kada su me škotski mediji pitali o Čolaku, s velikom sam dozom sigurnosti najavio da će im biti veliko pojačanje. Nisam to učinio iz kurtoazije, nego sam znao Čolakove vrijednost­i, a istodobno sam bio svjestan da škotska liga nije osobito visoke kvalitete. U njoj dva kluba odskaču, oba igraju u Ligi prvaka, te znam da će se svaki iole kvalitetni­ji centarfor u škotskoj ligi nazabijati golova. Naravno, treba dosegnuti tu razinu da bi te Celtic ili Rangers uzeo. Ako si tamo, to znači da vrijediš – kaže Jelavić i nastavlja:

– Čolak je idealan napadač za Rangers, a taj klub očito je i idealna sredina za njega. Došao je tamo pun samopouzda­nja, izvrsno se prilagodio u kratkome razdoblju i kao napadač se preporodio.

Izborniku slatke brige

Je li Čolak u ovom trenutku legitiman kandidat za Svjetsko prvenstvo, odnosno ima li kvalitetu za reprezenta­ciju?

– Čolak je svojim pogocima donio izborniku slatke brige. Mi sada imamo nogometaša koji je zabio tolike golove, a nije bio na posljednje­m popisu. To znači da je konkurenci­ja vrlo jaka, jer tu su još i Budimir i Petković, a reprezenta­cija igra u sustavu s jednim napadačem. Kad je Čolak u pitanju, nije riječ samo o izvrsnim igrama u škotskom prvenstvu, nego su njegovi golovi pridonijel­i plasmanu Glasgow Rangersa u Ligu prvaka. Da, ja mislim da Čolak ima kvalitetu za reprezenta­ciju, jer statistika ne laže – dodaje Jelavić.

Ta statistika u Čolakovom slučaju izgleda ovako: 11 pogodaka u 14 nastupa; osam u prvenstvu, tri u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka, u kojima je Rangers izbacio belgijski Union i nizozemski PSV Eindhoven.

Prema ocjenama na Sofascoreu, Čolak je četvrti najbolje ocijenjeni nogometaš škotskoga prvenstva, s prosječnom ocjenom 7.46. Ispred njega su Portugalac Jota iz Celtica (7.81), Englez Tavernier iz Rangersa (7.69) i Englez Nevell iz Hibernians­a (7.50).

U tom poretku na šestom mjestu je Borna Barišić s prosjekom 7.39.

Mogu li blistavi nastupi u dresu Rangersa biti Čolaku odskočna daska za neki klub u Engleskoj, kao što ste vi svojedobno bili prešli u Everton, pitali smo Nikicu Jelavića.

– Kada sam iz Rapida prelazio u Rangers, moj cilj je i bio engleska Premier liga, što mi se i ostvarilo. Čolakove ambicije ne znam, ali znam da je za nogometaša doista privilegij igrati za Glasgow Rangers, jer to je jedan od

Čolak je četvrti najbolje ocijenjeni nogometaš škotske lige s visokom prosječnom ocjenom 7.46

Čolak ne bi pogriješio kada bi do kraja karijere ostao u Glasgow Rangersu, kaže Nikica Jelavić

najboljih svjetskih klubova, najtrofejn­iji je na svijetu, s golemom vojskom navijača. Bude li Čolak i ostao do kraja karijere, to za njega sigurno ne bi bila pogrešna odluka – zaključio je Nikica Jelavić.

Glasgow Rangers doista je svjetski rekorder po broju osvojenih prvenstava, ima ih čak 55, a rekordan učinak ima i u škotskom FA kupu, 34 naslova, te u Liga kupu, 27.

Glasgow Rangers deseti je klub u Čolakovoj karijeri, nakon Nürnberga, poljske Lechije

Gdanjsk, njemačkih Hoffenheim­a, Kaiserslau­terna, Darmstadta i Ingolstadt­a, te Rijeke, PAOK-a i Malmöa. Jednom je u karijeri bio prvi strijelac prvenstva, u sezoni 2019./2020. kada je u dresu Rijeke postigao 20 pogodaka.

Čolak u dresu nacionalne momčadi ima tri nastupa, u prijateljs­koj utakmici s Turskom, te u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo protiv Slovačke i Slovenije. Ukupno je na travnjaku proveo 83 minute i nije se uspio upisati u strijelce. •

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? NAŠI JUNACI U ŠKOTSKOJ Antonio Čolak prvi je strijelac škotskoga prvenstva s osam pogodaka (glavna slika), a prvijenac u reprezenta­ciji još čeka (dolje lijevo). Nikica Jelavić s Rangersima je osvojio prvenstvo 2011. godine (dolje desno)
NAŠI JUNACI U ŠKOTSKOJ Antonio Čolak prvi je strijelac škotskoga prvenstva s osam pogodaka (glavna slika), a prvijenac u reprezenta­ciji još čeka (dolje lijevo). Nikica Jelavić s Rangersima je osvojio prvenstvo 2011. godine (dolje desno)
 ?? ?? SLAVEN BILIĆ Hrvatski trener jučer je slavio 4:0 protiv Stokea
SLAVEN BILIĆ Hrvatski trener jučer je slavio 4:0 protiv Stokea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia