Večernji list - Hrvatska

Poraz Izetbegovi­ća nada u bolje odnose Hrvata i Bošnjaka

Za Schmidtovu odluku zaslužna je Plenkoviće­va Vlada, ali nisu odmogle ni nediplomat­ske poruke predsjedni­ka Milanovića

- Petra Maretić Žonja

Odlazak Bakira Izetbegovi­ća definitivn­o je najveće iznenađenj­e izbora u BiH i u cijeloj toj priči može biti dobro to što je dobar dio bošnjačkih birača dao crveno svjetlo radikaliza­ciji atmosfere u BiH i Izetbegovi­ćevoj radikalnoj bošnjačkoj politici. Poručio je to jučer u studiju televizije Večernji list politički analitičar Božo Skoko koji smatra da Izetbegovi­ću nisu pomogli ni njegovi predizborn­i nastupi, zveckanje oružjem, izjave kako su Hrvati prezastupl­jeni, pa do vezivanja uz Tursku... jer su se, kaže, ljudi očito uplašili tog zveckanja oružjem i silne radikaliza­cije. I tu se, smatra Skoko, može nazirati optimizam kada govorimo o budućnosti odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Hrvati opet preglasani

Pohvalio je i nastupni govor Denisa Bećirevića, novog člana Predsjedni­štva iz redova bošnjačkog naroda, koji je, ocijenio je Skoko, bio umjeren, bez euforije te je novi član Predsjedni­štva pozvao i sve susjedne države na dijalog i prekid svađa.

– Federacija BiH ne može funkcionir­ati ako će biti zategnuti odnosi Hrvata i Bošnjaka, a Bakir Izetbegovi­ć doveo ih je do usijanja. Sjetimo se svih onih pregovora o promjeni izbornog zakona, gdje Izetbegovi­ć nije želi pokazati nikakvu fleksibiln­ost, jer očito tako može. On je doslovce pokušavao svesti Hrvate na nacionalnu manjinu – kazao je Skoko.

Loše je, nastavio je, što su Hrvati ponovno preglasani i što je Željko Komšić opet u Predsjedni­štvu kao hrvatski član Predsjedni­štva.

– Vidimo da su se od njega ogradili čak i oni koji su ga zagovarali s bošnjačke strane. Primjer je redateljic­a Jasmila Žbanić, koja je konačno shvatila da se on pokušava održati na mržnji prema Hrvatima i antihrvats­koj histeriji – nastavio je Skoko.

Što se tiče daljnjih promjena izbornog zakona, Skoko smatra da je visoki predstavni­k Schmidt pokazao slabost, neodlučnos­t i nedostatak autoriteta.

Schmidtov popravni ispit

– On je već davno trebao donijeti izborne promjene. Vidimo da je ustuknuo nakon izlaska bošnjačkih radikala na ulice i jednostavn­o je pokazao da se na neki način boji i nema dovoljno odlučnosti. Sinoć je napravio popravni ispit – izjavio je. Smatra i da su svi dosadašnji visoki predstavni­ci išli na štetu Hrvata, pokušavaju­ći spasiti BiH, dok je Schmidt “shvatio kako BiH, a poglavito Federacija ne može živjeti bez Hrvata i da ih se ne može preglasava­ti”.

Za odluku visokog predstavni­ka, kazao je Skoko, nedvojbeno je zaslužna hrvatska Vlada koja je puno napravila na internacio­nalizaciji hrvatskog pitanja u BiH. No isto tako smatra da u osvješćiva­nju nekih međunarodn­ih krugova nisu odmogle ni nediplomat­ske poruke predsjedni­ka države Zorana Milanovića.

 ?? ?? POLITIČKI ANALITIČAR BOŽO SKOKO u studiju Večernji TV-a: Dobar dio bošnjačkih birača dao crveno svjetlo radikaliza­ciji atmosfere u BiH i radikalnoj bošnjačkoj politici Izetbegovi­ća
POLITIČKI ANALITIČAR BOŽO SKOKO u studiju Večernji TV-a: Dobar dio bošnjačkih birača dao crveno svjetlo radikaliza­ciji atmosfere u BiH i radikalnoj bošnjačkoj politici Izetbegovi­ća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia