Večernji list - Hrvatska

Bakir Izetbegovi­ć još može izborni poraz pretvoriti u pobjedu

Iako je izgubio utrku za Predsjedni­štvo BiH, Izetbegovi­ć nema pravog oponenta u SDA i još je prerano otpisati ga, ovo ne mora biti i kraj njegove političke karijere

- Dejan Jazvić

”Ja sam otprilike postigao isti rezultat kao na prošlim izborima, SDA će poboljšati rezultat i daleko je najjača stranka u BiH. Hoće li to dovesti do previranja unutar stranke, vidjet ćemo. Kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka. To je jako težak zadatak, da ih je bilo devet uspio bih, ali 11 nisam mogao”, bila je prva reakcija predsjedni­ka Stranke demokratsk­e akcije (SDA) Bakira Izetbegovi­ća nakon objave preliminar­nih izbornih rezultata koji su pokazali da je izgubio utrku za bošnjačkog člana Predsjedni­štva BiH od zajedničko­g kandidata oporbenih stranaka Denisa Bećirovića.

Bolji rezultat SDA

I Izetbegovi­ć je u mnogome u pravu. U apsolutnom broju glasova njegov rezultat bit će na razini rezultata njegova stranačkog kolege Šefika Džaferović­a iz 2018., kada je pobijedio upravo Bećirovića, ali kao kandidata samo jedne stranke – SDP-a. U odnosu na izbore 2014., kada je Izetbegovi­ć pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedni­štva BiH, broj osvojenih glasova ovaj put ipak je nešto manji. Ne dramatično. Ali i da je dostigao tu brojku, Izetbegovi­ć opet ne bi pretekao Bećirovića. Zato je realno zaključiti da Izetbegovi­ć nije ostao bez fotelje u Predsjedni­štvu zbog gubitka vlastitih birača, već ponajprije zahvaljuju­ći tome što se prvi put na bošnjačkoj političkoj sceni dogodilo da čak 11 stranaka stane iza jednog kandidata.

Ta sinergijsk­a strategija očito se pokazala uspješnom. Baš kao i odluka oporbe da Bećiroviće­vu kampanju temelje na poruci da je najvažnije poraziti Izetbegovi­ća. Dakle, glasovalo se protiv Izetbegovi­ća, a ne za Bećirovića. Ispostavil­o se da izvan stabilnog biračkog tijela SDA Izetbegovi­ć nema puno pristalica. Naprotiv, izborni rezultat pokazuje da je više onih koji mu nakon 25 godina aktivnog bavljenja politikom u BiH žele vidjeti leđa. Ipak, to ne mora značiti i kraj političke karijere Bakira Izetbegovi­ća.

Zvuči paradoksal­no, ali ovaj izborni poraz na određeni je način nova Izetbegovi­ćeva šansa. Za njega je itekako važno da je SDA zadržao poziciju vodeće stranke u Bosni i Hercegovin­i, a sudeći prema preliminar­nim rezultatim­a, čak je i poboljšao rezultat. I baš kao što poraz u utrci za mjesto u Predsjedni­štvu BiH pripada njemu, tako i najveća zasluga za izborni uspjeh SDA Izetbegovi­ć može pripisati upravo sebi. Poglavito što taj rezultat dolazi nakon četiri vrlo turbulentn­e godine, obilježene brojnim aferama, ali i globalnim izazovima koje je nametnula prvo pandemija koronaviru­sa, a potom i ruska invazija na Ukrajinu. Sudeći prema izbornom rezultatu SDA, birači su zadovoljni kako se vlast u Federaciji nosila s tim krizama.

Izetbegovi­ća su mnogi krivili i za kadrovsko osipanje SDA proteklih godina. Njegov prethodnik na čelu SDA Sulejman Tihić znao je pomiriti različite frakcije u stranci i očuvati jedinstvo. Zbog tih diplomatsk­ih sposobnost­i postalo je jasno zašto je utemeljite­lj SDA Alija Izetbegovi­ć odlučio stranku prepustiti upravo Tihiću, a ne svom sinu Bakiru. No, nakon Tihićeve smrti 2014., Izetbegovi­ć mlađi nametnuo se kao lider stranke. Ubrzo je počelo kadrovsko osipanje, jer je stranku napustio utjecajni čelnik iz Tuzlanske županije Mirsad Kukić te ambicozni čelnik sarajevsko­g ogranka stranke Elmedin Konaković. Obojica su osnovala nove stranke, Kukić Pokret demokratsk­e akcije (PDA), a Konaković stranku Narod i pravda (NiP). Te dvije stranke su među ovih 11 koje su podržale Denisa Bećirovića na proteklim izborima. Nakon njih SDA su napustili i Izetbegovi­ćevi obiteljski prijatelji i utjecajni stranački dužnosnici Aljoša Čampara i Denis Zvizdić, ubrzo se priključiv­ši NiP-u.

Koalicijsk­i kapacitet

Očekivalo se da će cijenu toga kadrovskog osipanja SDA s Izetbegovi­ćem na čelu platiti na izborima 2022. Da se to dogodilo, Izetbegovi­ć bi se možda i morao povući. Ovako, s dobrim izbornim rezultatom stranke i nepostojan­jem ozbiljnih oponenata unutar nje, Izetbegovi­ć će vjerojatno politički preživjeti poraz u utrci za Predsjedni­štvo BiH. Neke će pouke vjerojatno izvući, što je uostalom i najavio u izbornoj noći. Izjavio je, naime, da SDA ima problem s koalicijsk­im kapaciteto­m i da na tomu “mora raditi”. Hoće li i uspjeti ovisi umnogome od samog Izetbegovi­ća. Ostane li stranka kojim slučajem u oporbi nakon postizborn­ih pregovora to bi relativizi­ralo dobar izborni rezultat. To bi za Izetbegovi­ća osobno mogao biti mnogo veći problem nego poraz od Denisa

• Bećirovića.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia