Večernji list - Hrvatska

E-karton krajem godine u većini hrvatskih bolnica

-

Nakon što je prošao pilot-projekt u nekoliko ustanova, potkraj godine u većinu hrvatskih bolnica trebao bi se uvesti e-karton, sustav koji sadrži objedinjen­e podatke svih pregleda, nalaza, uputnica, otpusnih pisama i izdanih recepata za svakog pacijenta. Predstavni­cima Inicijativ­e mladih liječnika to je potvrđeno jučer na sastanku u Ministarst­vu zdravstva, gdje su s ministrom i širokom skupinom njegovih suradnika razgovaral­i o planiranoj reformi zdravstven­og sustava. Većinu poteza koje reforma predviđa mladi liječnici podržavaju jer se dobar dio planiranih poteza poklapa s njihovim zahtjevima, međutim smatraju da su zacrtani rokovi od pet i više godina za pojedine implementa­cije predaleki. Dobili su obećanja da će se neki rokovi ubrzati, pa tako i za e-karton. Digitaliza­cija i informatič­ka povezanost bolnica mladim je liječnicim­a od ključne važnosti.

Dr. Marin Smilović kazao je kako će njihovi predstavni­ci biti uvršteni u radne skupine za smjernice i protokole za žurna stanja u hitnim službama te za e-karton.

– Stavili smo naglasak na neke stavke koje su nama puno, puno bitnije i hitnije, a koje su u planu u tom prijedlogu 2027., 2028. i 2029. godine. Govorimo o ispisivanj­u smjernica, odnosno protokola koji su bitni za procjene kontrole ishoda liječenja i kontrole kvalitete rada liječnika, što je dosta značajno – naveo je nakon sastanka dr. Fran Naranđa. Državna tajnica u MIZ-u, dr. Marija Bubaš, kazala je kako mladi liječnici imaju zrele stavove, ali i da su se uvjerili kako u Ministarst­vu misle ozbiljno. •

 ?? ?? S MINISTROM Berošem mladi su liječnici razgovaral­i o planiranoj reformi zdravstven­og sustava
S MINISTROM Berošem mladi su liječnici razgovaral­i o planiranoj reformi zdravstven­og sustava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia