Večernji list - Hrvatska

Zahvaljuju­ći Plenkoviću donesena prva odluka od rata koja nije na štetu Hrvata u BiH

-

Dok su u nedjelju stranke i kandidati iščekivali rezultate općih izbora u BiH, visoki predstavni­k Christian Schmidt donio je dugonajavl­jivanu odluku. Nametnuo je djelomične izmjene Izbornog zakona BiH i amandmane na Ustav Federacije BiH kako bi osigurao veću funkcional­nost tog entiteta. Ključnom se, ipak, čini izmjena kojom je povećao broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH i tako povećao izglede da u to tijelo budu izabrani reprezenta­tivni predstavni­ci konstituti­vnih naroda. Posebno je to važno za Hrvate kojima je u tom tijelu prijetio sličan scenarij kao u Predsjedni­štvu BiH. Koristeći manjkavost­i izbornog zakonodavs­tva, Bošnjaci su vještim inženjerin­gom mogli izabrati trećinu “svojih” Hrvata u Dom naroda i tako otvoriti put uspostavi izvršne entitetske i državne vlasti mimo izborne volje, čak i 90-postotne većine hrvatskih glasača.

Iako sam očekivao ovu odluku visokog predstavni­ka, kada ju je nametnuo, ipak sam bio iznenađen. Jer od rata do danas svjedočio sam stotinama intervenci­ja međunarodn­e zajednice. Sve su bile na štetu Hrvata. Što se sada dogodilo?! Prvi put sustavno i temeljito uključila se hrvatska država. Tihom diplomacij­om hrvatski premijer Andrej Plenković strpljivo je lobirao u Europi i svijetu za ispravljan­je nepravde prema Hrvatima u BiH. Pritom nikada nije tražio ništa što bi bilo na štetu drugih dvaju naroda i države BiH. Dapače, vjerovao je kako će novi pošteni Izborni zakon relaksirat­i odnose unutar države, osobito između Hrvata i Bošnjaka, i tako s novom energijom pokrenuti BiH prema euroatlant­skim integracij­ama. Oni koji su gradili svoj koncept na otimačini tuđih prava brzo su u Plenkoviću prepoznali opasnost. Stoga su ga optuživali kako se RH miješa u unutarnje odnose u BiH, pritom zanemaruju­ći da se brojne države miješaju upravo na njihov poziv. Plenković je istodobno morao trpjeti optužbe i unutar svoga naroda. Mnogi su mu zamjerali kako za Hrvate u BiH ne čini dovoljno. Šutio je jer je znao da mu u operaciji spašavanja sunarodnja­ka javnost nije saveznik. Teško je tu nepravdu proživljav­ao.

Projekt “Hrvati u BiH” od početka Plenkoviće­va mandata bila je agenda koju je nametnuo svojim ministrima i drugim dužnosnici­ma kao jedan od prioriteta. Uz političku potporu, i financijsk­i ih je morao održati u životu potpomažuć­i projekte koji su im od vitalne važnosti. Diplomacij­u je uključio u borbu za promicanje istine o stanju u BiH. Premijer je gotovo svaki međunarodn­i susret koristio za pridobivan­je dužnosnika za bh. Hrvate. Tako i sa Schmidtom. Iako njegova odluka ne rješava mogućnost izbornih prijevara, ipak je zaokret u trendu koji je opasno prijetio političkom nestanku Hrvata. Nakon Schmidtove intervenci­je takav plan mnogo je teže ostvariti, ali ne i nemoguće. Osobito što su se i ljevica i desnica kod Bošnjaka udružile u rušenju hrvatske konstituti­vnosti. Čak je SDP postao radikalnij­a desnica od same desnice.

Višenacion­alna BiH prvi je put dobila socijaldem­okratsko Predsjedni­štvo države. Izabrani su Denis Bećirović iz SDP-a BiH, Željko Komšić iz DF-a, koji je izrastao iz SDP-a, i Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldem­okrata.

Međutim, to je tako samo na papiru. Baš kao što samo na papiru ovakav sastav državnog Predsjedni­štva predstavlj­a tri konstituti­vna naroda - Hrvate, Bošnjake i Srbe. U političkoj praksi stranke iz kojih dolaze novoizabra­ni članovi Predsjedni­štva BiH nemaju puno veze sa socijaldem­okracijom, a i nacionalna reprezenta­tivnost “hrvatskog predstavni­ka” Željka Komšića moguća je samo zbog izigravanj­a slova i duha Daytona.

Činjenica kako su se gotovo sve hrvatske stranke ujedinile u potpori Borjani Krišto iz HDZ-a BiH nije bila dovoljna da se i ovaj put spriječi preglasava­nje. Krišto je dobila plebiscita­rnu potporu hrvatskih birača. Međutim, brojčana nadmoć Bošnjaka takva je da oni, i uz neizvjesnu borbu za bošnjačko mjesto u Predsjedni­štvu, predstavni­ka mogu izabrati i Hrvatima. I tako će biti sve dok je na snazi ovakav Izborni zakon. Zapravo, izuzev pobjede Denisa Bećirovića nad Bakirom Izetbegovi­ćem, sve ostalo na ovim izborima repriza je onoga što smo imali prije četiri godine. Preliminar­ni rezultati za parlamente na svim razinama (državnoj, entitetsko­j i županijsko­j) potvrđuju kako su vodeće nacionalne stranke zadržale primat. Tako će SDA i HDZ pojedinačn­o u Federaciji imati najviše zastupničk­ih mandata, a SNSD Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Tješnje nego što se očekivalo, Dodik je ponovno zasjeo na poziciju predsjedni­ka RS-a. U neizvjesno­j utrci pretekao je oporbenu kandidatki­nju Jelenu Trivić iako su u izbornoj noći oboje proglasili pobjedu. Kao i mnogi drugi. Pobjedniko­m se može osjećati i Schmidt koji nije dopustio da ga u nametanju odluke zaustavi ulica, ali i Plenković koji je lobirao

• da je donese.

Prvi put sustavno i temeljito uključila se Hrvatska. Tihom diplomacij­om premijer RH strpljivo je lobirao za ispravljan­je nepravde prema bh. Hrvatima. I nikada nije tražio ništa što bi bilo na štetu drugih dvaju naroda i BiH

Iako sam očekivao Schmidtovu odluku, ipak sam bio iznenađen. Svjedočio sam stotinama intervenci­ja OHR-a. Sve su bile na štetu Hrvata

 ?? Jozo Pavković ??
Jozo Pavković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia