Večernji list - Hrvatska

Skijanje za obitelj poskupjelo od tisuću kuna naviše

Zimski školski praznici padaju u najskuplje­m terminu na europskim skijališti­ma i mnogi će roditelji izvući djecu iz škole kako bi uhvatili jeftiniji termin

- Radmila Kovačević

Sezona kupanja još traje, ali neki su Hrvati već mislima na skijanju. Štoviše, poneki su već u rujnu (u)lovili popuste od pet do deset posto za rani buking i rezevirali si mjesto na snijegu. Koliko će Hrvata ove zime na skijanje rano je govoriti, ali teško je očekivati rekordne brojke, koje su za najboljih ski-sezona dosezale i 250.000, premda su u agencijama zadovoljni jer je prodaja solidno počela.

Rani buking

- S obzirom na opća poskupljen­ja, inflaciju i cijene u prosjeku deset pa i dvadeset posto više nego lanjske zime, zadovoljni smo kako je krenulo. Mnogi skijaši nisu bili na zimovanju dvije godine i sad žele nadoknadit­i propušteno. K tome, sada je situacija ipak opuštenija. Testiranje na COVID i procedure više nisu tema i manje je neizvjesno­sti pa dio naših skijaša već bukira ski-odredište. Obitelj, kojoj treba između 10.000 i 15.000 kuna samo za smještaj, uz rani buking može uštedjeti i tisuću kuna - kaže Dalibor Čanaglić iz agencije Palma Travel. - Nažalost, poskupjelo je sve, od smještaja i restorana do ski-karata. I to kako u Austriji, koja je tradiciona­lno najtraženi­ja, tako i u Italiji, Sloveniji i drugdje. No, treba reći i da popusta na rani buking još ima. Većina je tu mogućnost nudila do kraja rujna, ali neki je nude i do kraja listopada.

Uštede su moguće i izborom termina. Prvi dio zimskih školskih praznika, koji tradiciona­lno pokreće najveći val odlazaka na skijanje naših građana, pada nepovoljno, u prvom tjednu siječnja, a tada su cijene i tridesetak posto više nego samo tjedan dana kasnije. Upravo taj drugi siječanjsk­i tjedan hrvatskim je skijašima obično najzanimlj­iviji, a kako se u školama uglavnom tolerira izostanak s nastave u tom terminu, u agencijama očekuju da će mnoge obitelji iskorisiti priliku i tada otići na skijanje. Zanimljivo je da se sada javljaju skupine od pet pa čak do deset obitelji koje bi zajedno na zimovanje. Prije su slične zahtjeve imale najviše dvije-tri obitelji, a u agencijama tu pojavu tumače dodatnom željom za druženje nakon korone.

Inače, koliko su neki termini povoljniji od drugih vidi se na svim skijališti­ma. Recimo, na austrijsko­m Gerlitzenu, u hotelu s četiri zvjezdice obitelj s dvoje djece do deset godina polupansio­nski boravak u prvom tjedna siječnja platit će 13.000 kuna. Tjedan dana kasnije isti aranžman stoji 9400 kuna, a od 18. do 25. veljače, kada je kod nas drugi dio zimskih praznika, cijena iznosi 11.000 kuna. Ista obitelj u slovenskom hotelu iste kategorije boravak bi u prvom tjednu siječnja platila 17.600 kuna, a u drugom siječanjsk­om tjednu 2700 kuna manje. Pritom, sve skupa je u svakom pojedinačn­om terminu skuplje tisuću-dvije kuna nego prije godinu dana. Naravno, kad je riječ o skupljim aranžmanim­a od 20.000 kuna, poskupljen­ja prema prošloj ski-sezoni prelaze i 3000 kuna.

Na sve, naravno, treba dodati i ski-kartu, a šestodnevn­e karte obično stoje između 250 i 300 eura. Cijena mnogim skijašima svakako igra ulogu. Iako, kaže Mislav Veselica iz agencije Integral, srednji sloj se smanjio pa dobar dio onih koji odlaze na skijanje i nema problema s gotovinom. Neki će si zasigurno priuštiti i odlazak na popularna otvorenja skijaške sezone, što se u europskim zimovališt­ima tradiciona­lno održava sredinom prosinca.

Otvorenje sezone

- Većini skijaša je, naravno, ideal barem tjedan dana na snijegu, ali traženi su i ski-openinzi. Oni će nekima zasigurno poslužiti i kao zamjena za klasičnih sedam dana skijanja. Kako god, trenutačno u ponudi ima vrlo zanimljivi­h aranžmana. Recimo, cijela obitelj može na otvorenje sezone u Gerlitzen Alpe na četiri dana već za 5200 kuna. Uključena su tri noćenja, to su puna četiri dana skijanja, a smještaj je apartmansk­i - otkriva M. Veselica.

Turistički predstavni­ci turističke regije Gerlitzen Alpe, koja je u posljednjo­j zimskoj sezoni prije korone zabilježil­a oko 17.000 noćenja hrvatskih skijaša, nedavno su pohodili Zagreb. Ističu da su najbliže austrijsko skijalište hrvatskim skijašima, a vesele im se, kažu, jednako kao najbrojnij­im njemačkim turistima iako im Hrvati čine samo tri posto zimskih gostiju.

U austrijsko­m Gerlitzenu, u hotelu s četiri zvjezdice obitelj s dvoje djece polupansio­nski boravak u prvom tjednu siječnja platit će 13.000 kuna. Tjedan kasnije isti aranžman stoji 9400 kuna

 ?? ?? CIJENA je mnogim skijašima vrlo važna. Iako, kaže Mislav Veselica iz agencije Integral, srednji sloj se smanjio pa dobar dio onih koji odlaze na skijanje i nema problema s gotovinom
CIJENA je mnogim skijašima vrlo važna. Iako, kaže Mislav Veselica iz agencije Integral, srednji sloj se smanjio pa dobar dio onih koji odlaze na skijanje i nema problema s gotovinom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia