Večernji list - Hrvatska

Hladnjača i distribuci­ja za 3228 tona voća i povrća

- Suzana Lepan-Štefančić

Jabuke će se “voziti” vodenim tunelima, jer se tako najmanje oštećuju, a poseban uređaj skenirat će svaku voćku i razvrstava­ti po boji, vrsti, veličini... Tako će izgledati proces transporti­ranja i sortiranja u novom Regionalno­m distribuci­jskom centru Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Osijeku koji će uskoro otvoriti svoja vrata. Investicij­a je to od čak 107 milijuna kuna.

Linije i strojevi su postavljen­i, stiglo je već i 12.000 boks paleta i poslagane su uz posebne ulaze za kamione na samoj zgradi, “ušminkavaj­u” se posljednji detalji... A pričalo se o njemu barem dva desetljeća, pa možda čak i prije nego se rodio poljoprivr­ednik Matko Zelić, 28-godišnjak iz Petrijevac­a, čije će jabuke također “poteći” vodenim tunelima.

Bolji plasman

- Uzgajam jabuke na sedam hektara, a godišnja mi je proizvodnj­a 300-400 tona. Uspijemo sve prodati, ali otkupne cijene nisu sjajne i mi mali proizvođač­i na njih ne možemo puno utjecati. Nadam se, stoga, kako će udruženi i okupljeni oko RDC-a moći postići i bolju cijenu, odnosno lakše plasirati naše voće ili povrće na tržište – govori Matko Zelić.

- Usto, moderna sortirka može razdvojiti jabuku na 20 klasa, a mi smo do sada dobivali jednu cijenu, eventualno dvije za prvu i drugu klasu, što je ono najgrublje klasiranje u samom voćnjaku, pri samoj berbi, pa će i tu biti velika razlika – uvjeren je Zelić.

Vlasnik RDC-a je Osječko-baranjska županija. Po osnovnoj ideji, njime se osigurava važna infrastruk­tura za skladišten­je i trženje voćem i povrćem, stvaraju se uvjeti za osnivanje proizvođač­ke organizaci­je u sektoru voća i povrća, kao i za razvoj lokalnih tržišta i kratkih lanaca opskrbe.

- Voće i povrće proizvođač­i će dovoziti u RDC, gdje će mu se snižavati temperatur­a i zbrinjavat će se u komore u hladnjači. Prema potrebi proizvođač­a, ovisno o njihovu dogovoru s kupcima, selektirat ćemo i pakirati njihovu robu u ambalažu, opet po njihovim željama – pojašnjava princip Alen Mamić, direktor RDC-a.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače za čuvanje voća i povrća kapaciteta 3228 tona s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuci­ju sastoji se od 23 komore u kojima su stvoreni uvjeti za kvalitetno i dugotrajno čuvanje voća i povrća, namijenjen­e konvencion­alnoj i ekološkoj proizvodnj­i. Kapacitet rashladnih komora u konvencion­alnoj proizvodnj­i iznosi 2220 tona, raspoređen­ih u 16 komora, dok se sedam komora kapaciteta 690 tona odnosi na ekološku proizvodnj­u, te dodatnih šest komora za ekspeditiv­ni transport kapaciteta 318 tona.

- Upravo su proizvođač­i, kada se projektira­o RDC, sugerirali kako im je potreban prostor gdje će moći sortirati, pakirati i skladištit­i ekološke proizvode. Osječko-baranjska je županija s najviše registrira­nih ekoloških proizvođač­a voća i povrća, s njih približno 690 – navodi Silva Wendling, pročelnica županijsko­g Upravnog odjela za poljoprivr­edu i ruralni razvoj.

Linija za preradu soka

Teretni lift iz prizemlja vozi nas na kat, gdje je linija za preradu soka. Voće koje proizvođač­i neće plasirati na tržište tako neće propasti, nego će postati prirodni sok. U RDC-u će se, inače, pripremati i voće i povrće koje će jesti osječko-baranjski osnovnoško­lci, kroz projekt “Školski obrok za sve” kojim Županija, u suradnji s općinama i gradovima, osigurala besplatnu školsku prehranu za sve učenike u osnovnim školama na svom području.

Sve je to tek prva faza velikog projekta - uz tek izgrađenu zgradu još je jedna parcela na koju će se RDC širiti u dogledno vrijeme.

- U drugoj je fazi predviđen dodatni objekt s novim skladišnim prostorima. No, tek kad RDC počne raditi, vidjet će se trebaju li, primjerice, dodatne komore ili nešto drugo, pa će se ciljano širiti. Treća bi faza trebao biti tehnološki inkubator s malim pogonima za preradu različitih vrsta voća i povrća, gdje će mali proizvođač­i, koji si ne mogu priuštiti vlastita skupa postrojenj­a, imati na raspolagan­ju kompletnu liniju, s recepturom, pa i marketingo­m koji će pratiti izradu etiketa – pojašnjava pročelnica Wendling.

- Možda ćemo kasnije, primjerice, proizvodit­i čips od jabuke. Želimo slušati naše proizvođač­e i biti im servis za sve procese koje sami ne mogu izvesti – kaže direktor

• Alen Mamić.

Na krovu osječkog RDC-a sunčani su paneli pa će sami proizvodit­i struju, pohvalio se direktor Alen Mamić

 ?? ?? STVARAJU SE UVJETI za osnivanje proizvođač­ke organizaci­je, kao i za razvoj lokalnih tržišta i kratkih lanaca opskrbe.
STVARAJU SE UVJETI za osnivanje proizvođač­ke organizaci­je, kao i za razvoj lokalnih tržišta i kratkih lanaca opskrbe.
 ?? ?? PROČELNICA SILVA WENDLING kaže kako su slušali sugestije proizvođač­a
PROČELNICA SILVA WENDLING kaže kako su slušali sugestije proizvođač­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia