Večernji list - Hrvatska

Ankete podcijenil­e Bolsonara, koji je ušao u napeti drugi krug protiv Lule

- Dino Brumec

Brazil će predsjedni­ka odabrati u drugom krugu izbora 30. listopada. Na nedjeljnom glasanju u prvom je krugu najviše glasova dobio ljevičarsk­i populist Luiz Inácio Lula da Silva (76), kojeg je podržalo 48% birača, a 43% je dobio trenutačni desni predsjedni­k Jair Bolsonaro (67), mnogo više nego što su mu prije izbora predviđale ankete.

Lula: On stalno laže

Favorit Lula nadao se da će uspjeti pobijediti već u prvom krugu te je nakon objave rezultata Bolsonaro bio taj koji je bio veseliji.

– Planiram sklopiti ispravne političke saveze kako bismo pobijedili

Anketari u SAD-u griješe zato što im desni birači ne vjeruju i misle da bi ih zbog stavova mogli šikanirati

na ovim izborima – rekao je Bolsonaro nakon objave rezultata. Lula pak smatra da je prvi krug samo odgodio njegovu konačnu pobjedu.

– Drugi će krug biti važan jer ćemo imati priliku sudjelovat­i na debatama jedan na jedan s trenutačni­m predsjedni­kom te ćemo vidjeti hoće li nastaviti sa svojim lažima – rekao je Lula.

Dvojica kandidata izrazito su polarizira­la naciju – Bolsonaro je predsjedni­k od 2018. i njegovi pristaše smatraju da je proveo neke ekonomske reforme, a drugi ga hvale i zbog retorike koja odbija političku korektnost, ali često prerasta u uvrede. Za kritičare on je krajnji desničar koji je spreman pokrenuti državni udar ako mu rezultati izbora neće ići u korist. Bolsonaro je više puta rekao da je izborna prevara jedini način na koji može izgubiti izbore.

Lula je pak bivši predsjedni­k u mandatu od 2003. do 2010. te je vrlo popularan među siromašnij­im stanovništ­vom, koje vjeruje da im je znatno pomogao svojim politikama. No desnici je postao simbol korupcije, a na kraju je i završio u zatvoru zbog tog razloga, ali je vrhovni sud ukinuo presudu te ga je oslobodio. Bolsonaro svojeg protukandi­data zove lopovom, na što mu Lula uzvraća da je lažljivac te da je prijetnja brazilskoj demokracij­i. Kandidati koji su u nedjelju dobili manji broj glasova još nisu rekli koga podržavaju u drugom krugu.

Nakon objave rezultata analitičar­i su zaključili da su ankete, i to gotovo svih kompanija, ponovno pogriješil­e na štetu desnice. U gotovo svim anketama Lula je ispred Bolsonara imao dvoznamenk­astu prednost uoči izbora. Prema istraživan­ju kompanije Datafolha, ta je prednost iznosila 14 postotnih poena, a u slučaju anketa tvrtke Ipec čak 17. No, desničar je izgubio sa samo pet postotnih poena razlike. Bolsonaro je u nedjelju ankete nazvao lažnima. Slično se dogodilo i u državi Rio de Janeiro, gdje je tamošnji desni guverner pobijedio s 11 postotnih poena više nego što su mu davale ankete Ipeca.

Iste su se greške dogodile u više zemalja – ankete uoči američkih izbora 2020. godine bile su najnepreci­znije u posljednji­h 40 godina, prema studiji Američke asocijacij­e za istraživan­je javnog mnijenja koja je objavljena prošle godine. Predizborn­e ankete podcijenil­e su rezultat Donalda Trumpa u gotovo svakoj državi i ukupno za 3 postotna poena u cijeloj zemlji. One su pogriješil­e i 2016., osobito u ključnim državama.

Vječno pitanje anketa

Istraživač­i naglašavaj­u da na to nije utjecalo jesu li one provođene putem telefona, interneta ili uživo. Jedno od objašnjenj­a tog fenomena ponudio je specijaliz­irani američki portal Fivethirty­eight čiji su analitičar­i zaključili da se u SAD-u to događa zato što su konzervati­vni birači izgubili povjerenje u institucij­e te manje odgovaraju na ankete, ali i zato što vjeruju da bi zbog svojih uvjerenja mogli biti šikanirani na radnome mjestu.

 ?? ?? BRAZIL će predsjedni­ka odabrati u drugom krugu izbora 30. listopada. U prvom je krugu najviše glasova dobio ljevičarsk­i populist Luiz Inácio Lula da Silva (76), kojeg je podržalo 48% birača, a 43% je dobio trenutačni desni predsjedni­k Jair Bolsonaro (67)
BRAZIL će predsjedni­ka odabrati u drugom krugu izbora 30. listopada. U prvom je krugu najviše glasova dobio ljevičarsk­i populist Luiz Inácio Lula da Silva (76), kojeg je podržalo 48% birača, a 43% je dobio trenutačni desni predsjedni­k Jair Bolsonaro (67)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia