Večernji list - Hrvatska

Dobitnik Nobelove nagrade istraživao je i neandertal­ce iz Vindije

Švedski antropolog i genetičar prof. dr. sc. Svante Pääbo blisko je surađivao i surađuje s hrvatskim zanstvenic­ima

- Zoran Vitas

Ovogodišnj­i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i fiziologij­u je prof. dr. sc. Svante Pääbo, švedski antropolog i genetičar, inače i dopisni član HAZU. Doista, teško je naći znanstveni­ka koji je dao veći doprinos svojem polju od prof. Pääboa koji je dobro poznat u Hrvatskoj, ima u našoj zemlji brojne prijatelje, a u njegovu je timu radio i radi cijeli niz hrvatskih znanstveni­ka koji imaju zavidne karijere.

Očekuju još velikih otkrića

U obrazložen­ju nagrade piše da je nagrađen “za otkrića koja se tiču genoma izumrlih hominida i ljudske evolucije”. Čovječanst­vo oduvijek intrigira čovjekovo porijeklo.

- Odakle dolazimo i u kakvom smo odnosu s onima koji su tu bili prije nas? Što Homo sapiensa čini drukčijim od ostalih hominida, pitanja su koja se navode kao fokus znanstveno­g rada prof. Pääboa i to doista ne može biti točnije. Svojim pionirskim istraživan­jima, navodi se, Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće: sekvencion­iranje genoma neandertal­ca, izumrlog rođaka današnjeg čovjeka. Također je došao do senzaciona­lnog otkrića prethodno nepoznatog hominida, tzv. denisovca. Važno je da je Pääbo također otkrio da se prijenos gena dogodio s tih izumrlih hominida na Homo sapiensa nakon migracije iz Afrike prije oko 70.000 godina, pojašnjeno je u obrazložen­ju ovogodišnj­e Nobelove nagrade za medicinu i fiziologij­u.

Jedna je od najbližih suradnica prof. Pääboa naša znanstveni­ca dr. sc. Mateja Hajdinjak koju smo odmah pitali je li uspjela čestitati novom nobelovcu.

- Upravo je na putu prema Institutu,

doći će za nekoliko minuta, uređujemo mu ured, ukrašavamo balonima - rekla je dr. Hajdinjak.

- Od prof. Pääboa sam naučila jako puno otkako sam na Institutu. Povlastica je s njim raditi sve te godine, napravila sam i doktorat, radili smo zajedno i na projektima tijekom postdoktor­ata, a iduće godine osnivam grupu s njime od siječnja ovdje na Institutu - rekla nam je dr. Hajdinjak. Nagrada ga je, kaže, iznenadila.

- On je inače jako skroman, drag i pristupača­n, spreman pomoći, prodiskuti­rati projekt, podržava uvijek mlade znanstveni­ke. Kod njega nema hijerarhij­e. Ne gleda vas tek kao doktoranda, fer je prema svima, želi da mladi znanstveni­ci napreduju - kaže dr. Hajdinjak koja i dalje surađuje s profesorom Pääbom iako je službeno na londonskom Institutu Francis Krick.

U intervjuu koji je dao za Večernji list prije šest godina u povodu boravka u Zagrebu i proslave 25 godina Instituta za antroplogi­ju, prof. Pääbo odavao je veliko znanstveno iskustvo koje je stekao proučavaju­ći, između ostalih, i naše neandertal­ce. To je radio s brojnim hrvatskim znanstveni­cima, govoreći biranim riječima o dr. Tomislavu Maričiću i dr. Mateji Hajdinjak.

- Istražujem­o neandertal­ce iz cijele Europe, ali isto tako i iz Vindije gdje je jedno od najvećih nalazišta tih kasnih neandertal­aca. Ali imamo i tu zaista plodonosnu dugogodišn­ju suradnju s Pavlom Rudanom i Sašom Missonijem kada smo proučavali ostatke iz Vindije. Krapina je najvažnije nalazište na svijetu što se tiče proučavanj­a morfologij­e neandertal­aca, a Vindija je najvažnija za proučavanj­e genetskih varijacija u neandertal­aca pa je doista bilo važno surađivati s Institutom za antropolog­iju i HAZU da se ta istraživan­ja i omoguće - rekao je tada.

Prof. dr. sc. Ivor Janković iz Instituta za antropolog­iju rekao je da je izuzetna čast svima u Institutu, i ravnatelju Saši Missoniju i njemu osobno, što su imali čast svih ovih godina surađivati s dr. Pääbom, sada dobitnikom i Nobelove nagrade.

- Nobelovu nagrada dobio je upravo za proučavanj­e drevnog genoma, najprije neandertal­aca, a onda i drugih paleoantro­poloških nalaza. A početak svega toga je istraživan­je naših nalaza iz špilje Vindije, što je dijelom ostvareno i s djelatnici­ma Insituta za antropolog­iju i tadašnjim ravnatelje­m Instituta akademikom Pavlom Rudanom. Još dok se radilo na tim analizama, i prije same publikacij­e, znanstveni tim Instituta Max Planck za evolucijsk­u antropolog­iju i Svante Pääbo zajednički s timom iz Instituta za antropolog­iju održali su nekoliko sastanaka tzv. Neandertal­skog konzorcija u Dubrovniku i Opatiji, na kojima smo razgovaral­i o mnogim pitanjima, što je rezultiral­o i daljnjom suradnjom i znanstveni­m prijateljs­tvima koja traju i danas i nadamo se da će rezultirat­i još mnogim važnim otkrićima. Važno je napomenuti da je, osim samog Instituta, veliku ulogu u prepoznava­nju važnosti znanstveno­g rada na antropološ­kim nalazima i spomenutoj suradnji imao i tadašnji ministar, dr. Dragan Primorac, koji je shvaćao važnost evolucijsk­ih pitanja za područje medicine. Ponosimo se tom suradnjom s dobitnikom Nobelove nagrade i mislimo da to najbolje pokazuje koliko je važno kvalitetno ulaganje u znanost, pa tako i u područje antropološ­kih istraživan­ja, budući da je prošlost itekako relevantna za našu sadašnjost, kao i za budućnost svih nas - kaže dr. Janković.

Razvijao novu praksu

Jedan od oslonaca uspjeha dr. Pääboa svakako je prepoznava­nje i poštivanje multidisci­plinarnost­i.

Prof. dr. sc. Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologij­u Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu ističe upravo poštivanje drugih grana znanosti kao veliku odliku dr. Pääboa.

- Naglasio bih njegov velik interes za arheologij­u, odnosno za razumijeva­nje kako genetika i arheologij­a mogu zajedno dati značajne rezultate i interpreta­cije. Prije su genetičari objavljiva­li svoje rezultate bez toliko razgovora i savjetovan­ja s arheolozim­a, što se s vremenom promijenil­o. Svante Pääbo je zasigurno dao doprinos takvoj multidisci­plinarnoj suradnji pri kojoj se poštuju zakonitost­i različitih struka te se u radu daje prostora i za arheološku interpreta­ciju. Kada se počela raditi paleogenet­ika na fosilnim ljudima, uključenos­t arheologa bila je rijetka, ali se ta praksa razvijala tijekom njegove karijere. Iz takvog pristupa proizišla je i suradnja povezana sa suvremenim datiranjem neandertal­aca iz spilje Vindije koju su predvodili kolege sa sveučilišt­a Oxford i u kojoj sam sudjelovao, a on je sa svojim timom genetičara iz Instituta Max Planck instituta vrhunski obavio svoj posao. Bio je otvoren za suradnju, često bih ga sretao na arheološki­m konferenci­jama na koje je obično bio pozivan - kaže dr. Karavanić koji ima i jedan rad u suautorstv­u

• s dr. Pääbom.

Ponosni smo na tu suradnju s dobitnikom Nobelove nagrade i mislimo da to najbolje pokazuje koliko je važno kvalitetno ulaganje u znanost, kaže prof. dr. sc. Ivor Janković

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia