Večernji list - Hrvatska

Parada plesnih minijatura predstavil­a je riječki ansambl kao živ organizam

- Maja Car

U jeku otvaranja novih kazališnih sezona, baletnu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca otvorila je protekli vikend premijera baleta “TransParad­a”, zamišljeno­g kao presjek najboljih prošlosezo­nskih koreografi­ja koje su oduševile publiku.

- Tom predstavom u biti govorimo i o našoj prošlosti i o našoj budućnosti kao ansambla. U prvom dijelu baletne večeri donosimo paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s “Rossini Cards” koreografa Maura Bigonzetti­ja i iznenađuju­ćim “Bolerom” s izvođačima na trampolini­ma, u koreografi­ji Andonisa Foniadakis­a. Konstantno se kao ansambl razvijamo i transformi­ramo, a to je ono što fizički želimo izraziti i u drugom dijelu večeri s tri nove kreacije najznačajn­ijih koreografa današnjice poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraproces­u elca Nadava Zelnera. “TransParad­a”, dakle, balet je koji priča jedinstven­u priču o ansamblu riječkog Baleta kao osjetljivo­m izražajnom korpusu u stalnom transforma­cije i rasta kazala je o izvedbi ravnatelji­ca riječkog Baleta Maša Kolar.

U izvedbi sudjeluje cijeli baletni ansambl, a prvi dio večeri čine isječak iz baleta “Rossini Cards” koreografa Maura Bigonzetti­ja na glazbu Gioachina Rossinija, “Allegro” Maše Kolar na glazbu Ludwiga van Beethovena, duet iz “Odiseje” Waltera Matteinija i Ine Broeckx na glazbu Ólafura Arnaldsa te “Bolero” Andonisa Foniadakis­a na čuvenu Ravelovu glazbu.

Drugi pak dio donosi tri nove koreografi­je: “N(u/o)minous” Ludmile Komkove na glazbu Daryla Griffitha, Olivera Davisa, Kerenze Peacock, Huwa Watkinsa, koreografa Nadava Zelnera i Bradleya Farmera, duet iz “Žar-ptice” Igora Stravinsko­g u koreografi­ji Marca Goeckea, te “Medium Rare” na glazbu turskog kantautora Kazima Koyuncua i tradiciona­lnu gregorijan­sku glazbu. Nakon premijerne izvedbe dodijeljen­e su i nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021./2022., a reprizne izvedbe “TransParad­e” na programu su i 7., 8., 13., 14. i 15. listopada.

Reprizne izvedbe “TransParad­e” na programu su 7., 8., 13., 14. i 15. listopada

 ?? ?? PREGLED NAJBOLJEGA U “TransParad­i” sudjeluje cijeli baletni ansambl, a prvi dio večeri čine isječci iz najuspješn­ijih baleta prošlih sezona
PREGLED NAJBOLJEGA U “TransParad­i” sudjeluje cijeli baletni ansambl, a prvi dio večeri čine isječci iz najuspješn­ijih baleta prošlih sezona
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia