Večernji list - Hrvatska

Sjajna ljevica Pere Bočkaja otvara nove mogućnosti Anti Čačiću

Petar Bočkaj je još kod Samira Toplaka u zaprešićko­m Interu igrao samo desno krilo

- Robert Junaci

Dinamov trener Ante Čačić odlično je rotirao plavu momčad ove sezone, uspio je kod svojih igrača sačuvati svježinu, davao je minutažu većem broju igrača, no nekakvu standardnu postavu zapravo ima. Standardnu za one najjače utakmice, u njima je mijenjao uglavnom samo kad je morao. Dakle, riječ je više-manje o sastavu: Livaković – Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić – Mišić, Ademi – Špikić, Ivanušec, Oršić – Petković. Većina tih igrača iznijela je teret europskih kvalifikac­ija, pa i domaćih derbija i ostvarila je rezultate kakve plavi puk samo može poželjeti.

Ljubičić ostaje lijevi bek

Dinamo je u skupini Lige prvaka, nikad tako uvjerljivo nitko nije krenuo u domaće prvenstvo i sastav koji se iznjedrio tijekom sezone Čačić sigurno neće znatnije mijenjati. Naravno da uvijek postoji više opcija, da Čačić ponekad ima i svoje zamisli koje je teško predvidjet­i. Znao je tako Ivanušec igrati na lijevoj strani dok Oršić nije uhvatio formu, u sredini je znao biti Martin Baturina, na desnoj strani uglavnom su se mijenjali Špikić (više) i Menalo (manje).

Ono o čemu se najviše govorilo bila je pozicija lijevog beka, iako je imao Bočkaja i Štefulja na raspolagan­ju, Čačiću se nije svidjela njihova defenzivna igra i rješenje je pronašao u Robertu Ljubičiću. Dečko koji je trebao biti velika pomoć Mišiću i Ademiju u sredini završio je na lijevom beku iako to nikad prije nije igrao. Istina je da se ponekad vidi da mu to nije prirodna pozicija, pokoji put nelogično se postavi ili izgubi duel, ali u većini slučajeva svoju je ulogu vrlo dobro odradio.

A s klupe ili tribine sve su gledali Bočkaj i Štefulj. Čačić je odavno objasnio što misli o Bočkaju.

– On nije bek, može biti bočni igrač, ali ne kad igramo s četiri u zadnjoj liniji, on je “wing-back”. Istina, u posljednje vrijeme popravio je i svoju defenzivnu igru, ali Ljubičić zasad ostaje izbor za poziciju lijevog beka – govorio je Čačić.

Slično je i sa Štefuljem, on je u Rijeci sjajno probijao lijevu stranu, imao je niz sjajnih ubačaja pred suparnička vrata. Tu kvalitetu pokazao je i u kupu kada je u Jarmini upisao tri asistencij­e.

Kad bi igrao, i Bočkaj je bio uglavnom vrlo dobar, no protiv Slaven Belupa odigrao je odlično: iako je u igru ušao u 79. minuti, postao je junak, zabio je lijep pogodak, a onda napravio pravu majstoriju, briljantno je asistirao Ivanušecu za konačnih 4:1. No nije to Bočkaj napravio kao lijevi bek, pa ni kao lijevo krilo, tu završnicu utakmice odigrao je kao desno krilo.

– Podsjetit ću vas da je Pero Bočkaj bio kod mene u zaprešićko­m Interu i da je tada igrao baš desno krilo i ništa drugo – rekao je Samir Toplak.

– Ušao je na to mjesto i bio vrlo učinkovit. Bočkaj je to igrao neko vrijeme u svojoj karijeri i može pokriti tu poziciju. S obzirom na to da sam želio dati minutažu i nekima koji su manje igrali, odlučili smo se na tu varijantu i bilo je korisno – komentirao je Bočkajev nastup i trener Dinama.

Bočkaj je postigao pogodak nakon što je samo minutu proveo na travnjaku pa sve zaključio potkopanom loptom za gol Ivanušeca.

Bočkaj: Poklopilo se

– Eto, tako se poklopilo, naravno da me vesele gol i asistencij­a, ali ipak je najvažnija pobjeda kojom dobivamo još samopouzda­nja u ovoj sezoni u kojoj rušimo rekorde. No sad moramo misliti na Salzburg, znamo da nam tamo neće biti lako, ali moramo se postaviti muški, kao i u proteklim utakmicama, i tako tražiti dobar rezultat – rekao je Bočkaj.

Tom svojom odličnom partijom u kratkoj minutaži možda je “poškakljao” i maštu trenera Čačića. Dobio je još jednu opciju za desnu stranu, ljevaka koji kontra nogom može napraviti puno dobrih stvari. Ako to i ne bude koristio u Salzburgu u srijedu, vjerujemo da hoće u nastavku sezone. Jer, Špikić i Menalo koji su dosad igrali na toj poziciji dešnjaci su, jedini ljevonogi igrač plavih koji je na toj poziciji dobio nekakvu minutažu je Mahir Emreli, ali njega Čačić više vidi kao špicu, a tu su u prednosti Petković i Drmić.

Kako bilo, Čačić je s Bočkajem na desnoj ofenzivnoj strani dobio još jedno rješenje koje bi moglo biti vrlo učinkovito, iako je dojam da će u srijedu u Ligi prvaka Čačić ostati pri svom uobičajeno­m

• receptu.

Bočkaj je igrao desno krilo u dijelu svoje karijere i može pokriti tu poziciju – kazao je trener Dinama

Roko Šimić, kako nam sam priznaje, s nestrpljen­jem iščekuje utakmicu Lige prvaka u kojem će njegov Salzburg ove srijede ugostiti njegov Dinamo. Ovaj mladi napadač najvjeroja­tnije će svoju priliku tražiti s klupe. Zadnjih dana imao je dosta razloga za zadovoljst­vo, posebice nakon što je s mladom reprezenta­cijom izborio plasman na Europsko prvenstvo sljedeće godine. U odlučujućo­j utakmici s Dancima asistirao je za važan pogodak...

Jeste li sabrali dojmove nakon neizvjesni­h kvalifikac­ija za EP?

– Na kraju je ipak presudila naša kvaliteta. Sve što se događalo u skupini zapravo nas je samo osnažilo, ojačalo momčadski duh. Možda nam je ovakav put i trebao kako bismo bili motivirani­ji za Euro. Bilo je dosta nesreće, no važno je da smo izborili EP.

Što ova skupina igrača može na Euru?

Možemo daleko

– Možemo daleko. Momčad je prepuna talenata, s pravom energijom, željni smo dokazivanj­a. Ova momčad zaslužuje trofej, dat ćemo sve od sebe...

U odlučujuću utakmicu protiv Danaca Roko je ušao posebno “nabrijano”, asistirao je za pogodak koji nas je odveo u produžetke. Na kraju se ispostavil­o i na Euro.

– Nisam htio ništa posebno dokazivati. Uvijek sam nabrijan u takvim utakmicama. Sretan sam što sam pet minuta nakon ulaska asistirao za pogodak. Mogli smo riješiti pitanje pobjednika u tim produžecim­a prije jedanaeste­raca. Pokazali smo zrelost.

O čemu vam je izbornik Igor Bišćan govorio prije produžetak­a s Dancima?

– Tražio je od nas da ostanemo mirni i da strpljivo čekamo priliku budući da smo umorni. Obožavam takve trenutke jer su emocije tada najsnažnij­e. Sviđa mi se kako je cijela momčad razmišljal­a u tim trenucima. Slažem se da su nam jedanaeste­rci bili dodatan stres.

Kako ste proslavili plasman na Euro?

– Svi smo bili sretni. Inače ne smijemo uzimati sportsku opremu iz HNS-a, a Bišćan je ovaj put kazao:

”Uzmite sve sa sobom, trenirke, majice, dresove, ja častim...” Velika je stvar što smo među deset-petnaest momčadi u Europi, imali smo dosta tešku skupinu...

Ove srijede Roka očekuje još jedna jako važna utakmica, ona njegova Salzburga s njegovim Dinamom...

– Bit će to pravi spektakl. Mi igramo stalno na presing, Dinamo je iskusna momčad. Nitko ih više tako lako ne može pobijediti, ne mogu predvidjet­i ništa posebno. Dinamo mi je, s Milanom, najdraži klub. No moja želja je prolazak Salzburga i Dinama.

Nada li se minutaži, valjda će trener imati emocije jer je s druge strane “Rokov Dinamo”?

– Milan je isto “moj klub” pa me trener nije stavio u igru. Ako uđem, sigurno ću se naći u šansi. Već je velika stvar da uđem u takvoj utakmici. Zadnju utakmicu

Napast ćemo Dinamo, mi smo takva momčad, nadam se da ću ići u igru. Ako tako bude, sigurno ću imati šansu za gol – kaže Šimić

sam dobro igrao protiv Danaca, ušao sam protiv LASK-a, odigrao dobro, dižem se, ne mislim stati. Dobijem li priliku protiv Dinama, naravno da se za svoju momčad bacam na glavu.

Kako se iščekuje Dinamo u Salzburgu?

– Kada smo izvukli Dinamo, ispitivali su me u klubu. Mislio sam da će me i više ispitivati. Nitko nije podcijenio Dinamo u Salzburgu, moji suigrači često mi znaju doći i komentirat­i: “Kakva je igračina Oršić...” Dosta su pričali o onim zadnjim Petkovićev­im škaricama. Neki moji suigrači igrali su već protiv Dinama u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka. Kada smo gledali ždrijeb Lige prvaka, zapravo su svi molili Boga da ne izvučemo Dinamo...

Osjeća li se navijačko ozračje u Salzburgu ovih dana?

– Salzburg je mali grad. Nije posebno orijentira­n na nogomet. No stadion je rasprodan prije mjesec dana. I ja sam svoje ulaznice podijelio još prije mjesec dana. Tu se već vidi kolika je navijačka želja. Jedva čekam utakmicu, ne znam kako ću uopće moći spavati s utorka na srijedu.

Zadovoljan razvojem

Kažete da ćete napasti Dinamo?

– Mi smo takva momčad, igramo presing. Svi to znaju. Dinamo je iskusna momčad, vidio sam kako su se branili protiv Chelseaja. Mogu se braniti i napadati učinkovito, baš se veselim utakmici...

Govorio je o svom razvoju u Salzburgu.

– Prezadovol­jan sam što sam igrač Red Bull Salzburga. Ne postoji bolje mjesto za moj igrački razvoj. To je ozbiljan klub, najbolji za razvoj mladih igrača. Najvažnije mi je da se nametnem kao prvi napadač. Vjerujem da mi dobro ide i da sam u Lieferingu i Salzburgu pokazao i više nego su možda mnogi očekivali. Ne žuri mi se nikamo, čekat ću svoju priliku. Ovo je za mene veliko iskustvo, razvijam se u igračkom smislu, to je najvažnije. Nikada ne možete predvidjet­i u kojem će smjeru otići vaša karijera, puno je utakmica, novih okolnosti i potencijal­nih ozljeda. Najvažnije mi je da klub stoji iza mene, nisu me htjeli pustiti... – zaključio je

• Šimić.

 ?? ?? PETAR BOČKAJ ima odličnu lijevu nogu i kao desno krilo mogao bi suparnicim­a raditi velike probleme, kao što ih je napravio i Slaven Belupu
PETAR BOČKAJ ima odličnu lijevu nogu i kao desno krilo mogao bi suparnicim­a raditi velike probleme, kao što ih je napravio i Slaven Belupu
 ?? ??
 ?? ?? ROKO ŠIMIĆ zadovoljan je u Salzburgu: Ne postoji bolje mjesto za moj igrački razvoj. To je ozbiljan klub, najbolji za razvoj mladih igrača. Najvažnije mi je da se nametnem kao prvi napadač.
ROKO ŠIMIĆ zadovoljan je u Salzburgu: Ne postoji bolje mjesto za moj igrački razvoj. To je ozbiljan klub, najbolji za razvoj mladih igrača. Najvažnije mi je da se nametnem kao prvi napadač.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia