Večernji list - Hrvatska

Studenti u Teheranu bježali od policije, nastava otkazana

- (V. Balen)

Nastava na najugledni­jem sveučilišt­u u Teheranu prekinuta je u ponedjelja­k nakon sukoba studenata i policije u sklopu prosvjeda koji su zahvatili zemlju nakon smrti mlade žene u pritvoru, objavila je lokalna agencija. ”Tehnološko sveučilišt­e Sharif objavilo je da će se zbog nedavnih događaja i potrebe da zaštiti studente sva predavanja od ponedjeljk­a nadalje održavati virtualno”, objavila je agencija Mehr, javlja agencija AFP. Prema izvješćima s društvenih mreža, velik broj studenata na sveučilišt­u Sharif bio je uhvaćen u klopku na parkirališ­tu unutar kampusa, javlja BBC. Videosnimk­e na društvenim mrežama pokazale su studente kako bježe od sigurnosni­h snaga koje su na njih pucale. Protuvladi­ni prosvjedi izbili su u rujnu nakon smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini koja je proglašena mrtvom 16. rujna, tri dana nakon što je bila privedena zbog navodnog kršenja propisa o nošenju hidžaba. Umrla je nakon što je pala u komu nakon privođenja u Teheranu i njezina smrt potaknula je najveći val nemira u Iranu u posljednje gotovo tri godine. Policija je odbacila sumnje po kojima je djevojka pretučena, no očevici navode da ju je ćudoredna policija udarala štapom u glavu te njezinom glavom o jedno od policijski­h vozila.

Medij Iran Internatio­nal izvještava da su sigurnosne snage napale studente u njihovima spavaonica­ma.

Nedjelja je bila prvi dan povratka na fakultete za brojne studente sveučilišt­a Sharif. Prema izvješćima studenti okupili su se pred glavnim ulazom u nedjelju navečer kada su čuli za sukobe.

Prosvjedi ne jenjavaju usprkos rastućem broju mrtvih i gušenju akcija od snaga sigurnosti uz upotrebu suzavca, palica, a u nekim slučajevim­a i streljiva, prenosi Reuters.

U prosvjedim­a koji su u međuvremen­u zahvatili brojne iranske gradove do danas su ubijene 133 osobe, objavila je nevladina udruga Iran Human Rights sa sjedištem u Norveškoj. Iranske vlasti obećale su da će biti oštre prema prosvjedni­cima tvrdeći da ih potiču vanjski• neprijatel­ji Irana.

Videosnimk­e na društvenim mrežama prikazuju studente kako bježe od sigurnosni­h snaga koje su na njih pucale

 ?? ?? Protuvladi­ni prosvjedi izbili su u rujnu nakon smrti Iranke Mahse Amini (22), a demonstrac­ije je bilo i u europskim gradovima (na slici Istanbul). Amini je proglašena mrtvom 16. rujna, tri dana nakon privođenja zbog navodnog kršenja propisa o nošenju hidžaba. U prosvjedim­a su ubijene 133 osobe
Protuvladi­ni prosvjedi izbili su u rujnu nakon smrti Iranke Mahse Amini (22), a demonstrac­ije je bilo i u europskim gradovima (na slici Istanbul). Amini je proglašena mrtvom 16. rujna, tri dana nakon privođenja zbog navodnog kršenja propisa o nošenju hidžaba. U prosvjedim­a su ubijene 133 osobe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia