Večernji list - Hrvatska

Slovenci, Češi i Poljaci zarađuju više od Hrvata, Rumunji stotinjak eura manje

Bugari digli plaće 24%, Rumunji i Poljaci 18, Česi 16, a Hrvati 13%

- Ljubica Gatarić

Inflacija žestoko udara na standard svih Europljana, no zemlje se sa svojom politikom plaća različito nose s njezinim posljedica­ma. Svojevreme­no je Hrvatska bila druga po redu tranzicijs­ka država s iznosom prosječnih plaća u zemlji, nakon vodeće Slovenije. Godinama to više nije tako jer nas je odavno pretekla Češka, a nedavno i Poljska. Prosječna mjesečna bruto plaća u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Bečkog instituta za tranzicijs­ke zemlje, bila je 1362 eura, Slovenci su nadomak 2000 eura, Česi 1600 eura, dok su Poljaci ispred Hrvatske za 24 eura. Hrvatska se posljednja dva desetljeća razvijala najsporije od svih tranzicijs­kih zemalja, što se odrazilo i na dinamiku povećanja plaća. Realna stopa rasta u Hrvatskoj je bila upola niža nego u Poljskoj ili Rumunjskoj, a za trećinu nego u Sloveniji i Mađarskoj.

Rezultat toga je da nam danas Mađari pušu za vrat s prosječnim plaćama te su u zaostatku za Hrvatskom samo 12 eura bruto tako da će nas do kraja godine vjerojatno i oni prestići. Krupnim koracima naprijed grabe i Rumunji koji su ove godine po primanjima preskočili Slovačku te im je prosječna bruto plaća 1270 eura, što je tek stotinjak eura ispod hrvatskih primanja. Bugarska je na začelju s 852 eura prosječne bruto plaće, no i u toj su zemlji od početka 2020. godine primanja porasla za četvrtinu. Gotovo za petinu u tom su razdoblju porasle bruto plaće u Rumunjskoj i Poljskoj, Mađari i Česi imaju povećanje primanja od 16 posto, dok Slovačka i Hrvatska s rastom plaća od 13 posto od kraja 2019. gube dah i pozicije u odnosu na ostale konkurentn­e iz srednje i jugoistočn­e Europe.

– Dinamički prikaz kroz razdoblje od početka 2009. godine ukazuje na razmjerno snažniji trend rasta prosječnih bruto plaća u usporedivi­m zemljama dok istovremen­o prosječna bruto plaća u Hrvatskoj pokazuje poprilično skromnu dinamiku godišnjeg rasta – ističu analitičar­i RBA. Dodaju kako posljednji podaci Eurostata pokazuju da je minimalna bruto plaća obračunata u prvoj polovici 2022. u Hrvatskoj iznosila 622 eura. Značajno viši minimalac ima Slovenija (1074 eura), slijedi Češka sa 655 eura, Slovačka 646 eura i Poljska 642 eura. Niže minimalce od hrvatskog imaju Rumunjska (516 eura), Mađarska (504 eura) i Bugarska (363 eura). Analitičar­i te banke izračunali su da minimalna bruto plaća u Hrvatskoj čini 45% udjela u prosječnoj bruto plaći, u Poljskoj je taj udio 50 posto, Sloveniji 52 posto, a kod ostalih zemlja

• ispod hrvatskog prosjeka.

 ?? ??
 ?? ?? Prosječne bruto plaće u prvih šest mjeseci 2022
Prosječne bruto plaće u prvih šest mjeseci 2022
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia