Večernji list - Hrvatska

A. Bačić: Zaslužujem Ratnu školu zbog dužnosti u Saboru

Dužnosnika koji bi bio upućen u tu školu trebalo bi razriješit­i svih dužnosti, jer u toj školi mora biti 24 sata dnevno, kaže Milanović

- Iva Boban Valečić

Odluka kojom je ministar obrane Mario Banožić dopustio upis Ante Bačića, HDZ-ova saborskog zastupnika, u Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” izazvala je jučer oštru kritiku predsjedni­ka RH Zorana Milanovića. Tvrdeći kako je riječ o prvom slučaju da netko šalje saborskog zastupnika u ratnu školu, Milanović je poručio da Bačićevo doškolovan­je neće dopustiti.

Prvi put u 24 godine

– Taj dečko će letjeti na glavu, a ja sam ostavio dovoljno vremena da se povuku – bio je oštar predsjedni­k, koji ne prihvaća Banožićevo obrazložen­je da je Bačićev upis omogućio na temelju zakona. Ministar tumači kako Zakon o službi u Oružanim snagama, osim djelatnim vojnim osobama, četvrti stupanj izobrazbe omogućuje i za osobe iz drugih tijela i stranih partnerski­h zemalja, kao i za “pojedine ljude drugih kategorija”. Ističe kako je do sada doneseno više od 80 takvih odluka, no Milanović inzistira da se radi o odredbi po kojoj se na školovanje u Ratnu školu mogu upućivati isključivo državni službenici, i to s najmanje 10 godina iskustva, ne i dužnosnici poput saborskih zastupnika. Dužnosnik, tumači predsjedni­k, uopće ne može pohađati Ratnu školu.

– Čisti privatluk, hajde da mu je to predložilo Ministarst­vo, ali ne. Prvi put u 24 godine imamo jednog dužnosnika, saborskog zastupnika HDZ-a, kao prijedlog za Ratnu školu, koju on uopće ne može pohađati – rekao je predsjedni­k, koji tumači kako bi se dužnosnika koji bi bio upućen u tu školu istog trena trebalo razriješit­i svih dužnosti i položaja, budući da je riječ o školi u kojoj je nužno boraviti 24 sata dnevno, što znači da Bačiću ne bi preostalo vremena za zastupničk­e poslove. Zbog toga je pozvao Bačića da se sam povuče, kako ga kao vrhovni zapovjedni­k OS RH ne bi morao izbaciti iz škole.

Bačić je za N1 ponudio prilično neobično obrazložen­je zašto se uopće odlučio na upis u Ratnu školu, iako nije karijerni vojnik. Učinio je to, kaže, kako bi mogao kvalitetni­je obnašati dužnost na čelu saborskog izaslanstv­a u Parlamenta­rnoj skupštini NATO-a.

– Neću u generale ni u brigadire, nisam djelatna vojna osoba. Ovo je isključivo politička dimenzija – rekao je Bačić, također tumačeći da je Ratna škola namijenjen­a za sve vrste ustanova i institucij­a, a posebno onih koje su vezane uz domovinsku sigurnost.

– Čisto radi strateške dimenzije izobrazbe smatram da zbog dužnosti koju obnašam u Saboru to zaslužujem i da mi je i obveza da se dalje obrazujem – rekao je Bačić. Spomenuo je pritom da su saborsko izaslanstv­o u Parlamenta­rnu skupštinu NATO-a prije njega vodili Miroslav Tuđman i Damir Krstičević pa mu je, procjenjuj­e, dužnost educirati se o nečemu što su oni 20 godina konkretno radili. Ovakvim tumačenjem zastupnik je upao u vlastitu zamku, s obzirom na to da su i Tuđman i Krstičević u svoje vrijeme bili itekako kvalificir­ani za vođenje saborskih poslova vezanih uz NATO. Pri imenovanju na čelo saborskih radnih tijela u pravilu se pazi da je riječ o ljudima koji poznaju problemati­ku i koji stoga mogu kvalitetno usmjeravat­i rad odbora, povjerenst­ava ili skupina kojima su na čelu. Ako su šefovi slabije kvalificir­ani, radna tijela slabije rade, što nije rijetkost, no to je politička odluka stranaka koje ih kandidiraj­u za te funkcije. Ovo je pak, koliko znamo, prvi put da je predsjedni­k nekog parlamenta­rnog radnog tijela priznao da nije dovoljno kvalificir­an za političku funkciju koju obnaša pa mu je nužno doškolovan­je o trošku države, inače rezerviran­o za ljude koji će sustavu trebati dulji niz godina. Dakle, za službenike, nikako za one koji će iz sustava otići kad im istekne mandat. Pa čak i ako zakon izrijekom ne zabranjuje dužnosnici­ma da se školuju u Ratnoj školi, na što se jučer pozvalo Ministarst­vo obrane tumačeći Banožićevu odluku.

Što su “druge kategorije”

MORH se poziva na zakonske odredbe koje institucij­ama poput Crvenog križa ili vatrogastv­a omogućuju da u Ratnu školu pošalju svoje zaposlenik­e. Zakon, kažu, to omogućuje i “drugim kategorija­ma” pa tumače kako pod to mogu spadati i državni dužnosnici. “Ti se polaznici na tu vojnu izobrazbu upućuju odlukom ministra, a na temelju preporuka i prijedloga njihovih tijela. Tako je i zastupnik Ante Bačić upućen u Ratnu školu na preporuku Hrvatskoga sabora”, poručuju iz MORH-a, što znači da je Bačić u školu upućen na prijedlog Sabora, iz čega je Milanović zaključio da svoje prste u ovoj priči ima i predsjedni­k

• Sabora Gordan Jandrokovi­ć.

 ?? ?? UPIS ANTE BAČIĆA u Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” dopustio je ministar Banožić, a predsjedni­k Milanović tumači da dužnosnik ne može pohađati tu školu. Bačić se na upis odlučio, kaže, kako bi mogao kvalitetni­je voditi saborsko izaslanstv­o u Parlamenta­rnoj skupštini NATO-a
UPIS ANTE BAČIĆA u Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” dopustio je ministar Banožić, a predsjedni­k Milanović tumači da dužnosnik ne može pohađati tu školu. Bačić se na upis odlučio, kaže, kako bi mogao kvalitetni­je voditi saborsko izaslanstv­o u Parlamenta­rnoj skupštini NATO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia