Večernji list - Hrvatska

Pola od 14 analiziran­ih vina patvoreno, najviše s Kosova

- Jolanda Rak-Šajn

Umjesto grožđa – šećer i voda! Pokazala je to naime analiza kosovskih vina od kojih se čak 80% uzoraka ovih dana pokazalo patvorinam­a. U nadzorima kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka zemljopisn­og podrijetla ili izvornosti iz RH, ostalih EU članica te trećih zemalja, tijekom kojih je poljoprivr­edna inspekcija Državnog inspektora­ta (DIRH) u ovoj godini uzorkovala 84 vina, na 14 službenih uzoraka provedene su analize stabilnih izotopa (D/H, ¹³C/¹²C, ¹⁸O/¹⁸O) radi sumnje u patvorenje. Četiri su uzorka uzeta porijeklom iz Hrvatske, jedan iz Italije, a devet iz trećih zemalja – pet iz Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije te jedno iz BiH.

Ruši se ugled domaće sorte

Tvrdnje koje naši vinari ponavljaju godinama konačno su dobile i potvrdu – od pet kosovskih lažna su bila čak četiri. I bosanskohe­rcegovačko je bio lažno, kao i dva hrvatska – a kad je riječ o vinskim sortama s kojima se najviše “mućkalo” u trećim zemljama – na testu su pali rajnski rizling, graševina i vranac.

Od oko 3,7 milijuna litara vina s Kosova u 2021., koje čini gotovo 5% ukupne godišnje hrvatske potrošnje vina te 13,4% ukupnog hrvatskog uvoza vina, najzastupl­jenija je graševina koju tamo proizvode na svega 200 ha, tvrde naši vinari. A da priča bude apsurdnija svaka uvezena litra košta u prosjeku 0,59 eura po litri (prema Eurostatu), što je 4,66 puta niža cijena od prosječne cijene uvoza svih vina u EU iz trećih zemalja, ali svejedno u nas godinama prolazi ispod radara.

– Obratili smo se HAPIH-u i Državnom ispektorat­u, ali još nismo dobili odgovor. Jasno nam je da trgovački lanci pokušavaju imati akcijsku robu i za nju dobiti atraktivnu cijenu, ali kad ona dolazi po cijenama kojima se ni naši najveći prozvođači ne mogu približiti s kalkulacij­ana, te da transport, manipulaci­ja, marža i sve ostalo također koštaju, normalno je da se pitamo ima li u tom vinu uopće grožđa – kaže nam Tomislav Panenić, direktor Regionalne organizaci­je vinara i vinogradar­a Slavonije i Podunavlja Graševina Croatica. Varaju se potrošači i ruši ugled domaće sorte koja čini 37,6% ukupne hrvatske proizvodnj­e vina. Ni na Kosovu se gnojiva i pesticidi ne prodaju u bescijenje, a gdje su još i radna snaga, transporti, održavanje strojeva...? Samo staklena ambalaža, etiketa i čep koštaju 3,50 kuna, a kilogram graševine, od kojega se dobije tek 0,65 l vina u prosjeku 4 kune! I da ničeg drugog nema u cijeni 1 litre, dođe se do računice da ona košta najmanje 1 euro.

Sve to može imati dalekosežn­e negativne posljedice na percepciju graševine, a onda i na hrvatsko vinarstvo općenito, upozorava i predsjedni­k Graševine Croatice Josip Pavić. Puno rada, novca, vremena i znanja, uloženo je u podizanje kvalitete i stvaranje branda slavonske graševine, dodaje. A da uvoz s Kosova ne štima govori i podatak da je s Kosova u 2021. u EU uvezeno ukupno 4,08 milijuna litara vina, od čega je čak 3,97 milijuna završilo u Hrvatskoj a tek neznatne količine u Njemačkoj, Italiji, Austriji.

– Hrvatski potrošači, i u konačnici hrvatski vinari, zaslužuju da ih se poštuje i zaštiti. Očekujemo pravednu tržišnu utakmicu i jednake prilike za sve – poručio je i direktor tvrtke Osilovac u sklopu koje posluje vinarija Enosophia, Ivan Maričić.

Inspekcijs­ka tajna

– Kombinacij­a problemati­čne kvalitete i vrlo niskih cijena pojedinih uvoznih vina predstavlj­a nelojalnu konkurenci­ju hrvatskim vinarima i zato nadzor treba pojačati – ističe potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede kažu kako je Kosovo, gdje se vinogradar­ska proizvodnj­a odvija na 3500 ha, zemlja kandidat za europsko članstvo te temeljem svoga statusa kao zemlja potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini ima određena količinska prava izvoza svojih vina na zajedničko europsko tržište, prema europskim propisima. Prilikom uvoza vina, nadležne službe kontrolira­ju prateću dokumentac­iju, a na tržištu se vina kontrolira­ju po pitanju pravilnog označavanj­a i zadovoljav­anja sigurnosti i kakvoće vina.

Vinari se pitaju i kako RASFF sustav kojim se u EU uzbunjuje potrošače o zdravstven­o neispravno­j hrani, što ovih dana vidimo i po pitanju jaja, ne funkcionir­a kad su u pitanju neispravna vina, ne objavljuje se tko ih je proizveo, u kojim količinama i tko je uvoznik. No iz DIRH-a odgovaraju kako dodatak vode i šećera u vinu nije u sferi štetnih supstanci za zdravlje ljudi pa se to ne objavljuje putem RASFF sustava. Dodaju kako sukladno Zakonu o vinu stranke odgovorne za kakvoću vina mogu zatražiti drugu analizu, a ako rezultat druge analize nije u skladu s rezultatom prve nadležni inspektor može samoinicij­ativno ili na zahtjev stranke dostaviti i treći referentni uzorak u ovlašteni laboratori­j. Dakle, inspekcijs­ki postupci još su u tijeku.

– Obzirom na odredbe iz članka 57. Zakona o Državnom inspektora­tu nismo u mogućnosti ustupiti podatke o proizvođač­u/uvozniku kontrolira­nih vina budući da su ti podaci, koji su nastali u vezi s inspekcijs­kim postupkom, inspekcijs­ka tajna –

• zaključili su.

Vina iz Kosova je u 2021. uvezeno 3,697.368 litara, što je 13,4% uvoza, odnosno 4,8% od ukupnih količina vina na hrvatskom tržištu

nije naveo niti jedan primjer skrivljeno­g ponašanja koji bi sud ocijenio uvjerljivi­m. Također, u otkazu je navedeno kako joj opomena nije dana zato što je tada prijavljiv­ala svoje nadređene zbog nepravilno­sti, što bi inače trebalo spriječiti samo davanje otkaza. Maja Đerek javnosti je otkrila brojne nepravilno­sti u upravljanj­u stambenim i poslovnim prostorima u vlasništvu države, a prijavu na 37 stranica podnijela je i USKOK-u.

 ?? ?? NAJČEŠĆI ‘LAŽNJACI’ Kad je riječ o vinskim sortama s kojima se najviše “mućkalo” u trećim zemljama – na testu su pali rajnski rizling, graševina i vranac
NAJČEŠĆI ‘LAŽNJACI’ Kad je riječ o vinskim sortama s kojima se najviše “mućkalo” u trećim zemljama – na testu su pali rajnski rizling, graševina i vranac
 ?? ?? MAJA ĐEREK: Sretna sam i zadovoljna, jedva čekam vratiti se na svoje radno mjesto
MAJA ĐEREK: Sretna sam i zadovoljna, jedva čekam vratiti se na svoje radno mjesto
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia