Večernji list - Hrvatska

Za upravljanj­e Fondom branitelja – 5 milijuna kuna naknade

Jedine dionice koje je Fond branitelja prodao su Inine, prodane su MOL-u, a društvo za upravljanj­e promijenio je bez javnog natječaja

- Valentina Wiesner

Afera u Ini otvorila je i neka stara pitanja vezana uz upravljačk­a prava koja proizlaze iz vlasničke strukture, među ostalim i to kako je prodaja sedam posto udjela Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinsko­g rata u Ini pomogla da se mađarski MOL približi većinskom vlasništvu koje bi im osigurala “zlatna dionica”. Istražili smo kako je moguće da je obrana strateškog hrvatskog vlasništva posrnula u mirnodopsk­oj bitki i kako se upravlja braniteljs­kim fondom.

Ministarst­vo zadovoljno

Trenutačno Fondom upravlja InterCapit­al Asset Management (ICAM) koji je preuzimanj­em Addiko Investa 2016. došao u tu poziciju, premda iz Ministarst­va branitelja, čiji ministar po funkciji predsjedav­a Upravnim odborom, poručuju da se Fond ne smije kupiti niti preprodati. Javnog natječaja nije bilo. Za poslove upravljanj­a ICAM naplati oko pet milijuna kuna godišnje naknade na milijardu kuna težak portfelj, iako se teško može govoriti o upravljanj­u portfeljem u kojem 97,9 posto udjela zauzima – jedna jedina dionica, HT-ova. Preostala dva posto su dionice Vjesnika u stečaju i Kutjeva. Pritom je bitno objasniti i da odluku o kupnji dionica HT-a nije donosilo društvo za upravljanj­e Fondom, nego su im dionice dodijeljen­e.

Iz ICAM-a poručuju da upravljaju Fondom u skladu sa strategijo­m koju jednom godišnje usvaja Upravni odbor Fonda.

– Transakcij­e Fonda uključuju, osim kupoprodaj­e vrijednosn­ih papira, i druge transakcij­e, sve u cilju redovnog upravljanj­a Fondom – lakonski odgovaraju Ivan Kurtović i Hrvoje Čirjak, predsjedni­k i član Uprave ICAM-a. Na upit kako to da cijele prošle godine nisu imali ni jednu kupoprodaj­nu transakcij­u koja bi opravdala funkciju upravljanj­a, odvraćaju da uspješnost upravljanj­a nije dovoljno promatrati isključivo u kontekstu broja transakcij­a, nego treba sagledati i dugoročne ciljeve Fonda.

– Fond ima dualnu ulogu. Jedna se odnosi na povećavanj­e vrijednost­i kako bi svaki branitelj udjelničar imao veću vrijednost udjela. Druga se odnosi na maksimizac­iju primljene dividende, koja se osim branitelji­ma isplaćuje i Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinsko­g rata i članova njihovih obitelji. Isplate članova prilikom prodaje udjela podmiruju se iz prikupljen­ih dividendi od ulaganja te u slučajevim­a kada ista nije dostatna iz kreditnih aranžmana s poslovnim bankama – objašnjava­ju iz ICAM-a te se hvale da su 2018. zatražili na Skupštini HT-a isplatu veće dividende i ona je od sljedeće godine povećana te tumače kako je vrijednost dionice HT-a od 2018. porasla 14,5 posto.

– Vrijednost HT-ove dionice impliciran­a je iz vrijednost­i HTove dividende, tj. alternativ­nih prinosa koje klijenti mogu ostvariti ulažući u druge oblike imovine – hvale se da su implicitno utjecali na vrijednost HT-ove dionice te pravdaju da na tržištu kapitala u ovome trenutku nema ulaganja s takvom dividendom, a da količina raspoloživ­ih dionica odgovara veličini i ulozi fonda.

Kažu kako za sve aktivnosti koje rade primaju naknadu u iznosu od 0,4 posto imovine (u financijsk­om izvješću piše 0,488 posto, a kad se odbije trošak skrbničke banke, ostaje 0,443 posto), iz koje podmiruju i troškove depozitne banke, regulatora i revizora.

U InterCapit­alu očigledno žele stvoriti dojam brojnih aktivnosti koje provode, no očito je da pravog upravljanj­a nema pa je nejasno zašto se zapravo plaća ta naknada za upravljanj­e.

– Fond HB je u mandatu ove Vlade od 2016. do danas zadržao stabilnost i likvidnost te pravovreme­no osigurao sva potrebna sredstva za isplatu članovima. Navedeno je rezultat poboljšanj­a Zakona, dobrog upravljanj­a Upravnog odbora i uspješne suradnje s društvom za upravljanj­e – zadovoljni su u kabinetu ministra branitelja.

No, ne daju odgovor na pitanje zašto, iako je tadašnje Ministarst­vo državne imovine pod ministrom Goranom Marićem nakon prodaje Addiko brokera InterCapit­alu išlo s natječajem za brokersku kuću za poslove s CERP-om (na kojem su povoljniji bili PBZ brokeri), nisu raspisali natječaj i za Fond. Jer članak 19. Zakona o hrvatskim branitelji­ma propisuje da Upravni odbor donosi odluku o izboru društva, nakon provedenog natječajno­g postupka. Može li se onda pravo upravljanj­a Fondom steći kupnjom, pripajanje­m ili je ipak, kako kaže Zakon, trebalo provesti natječaj, potrebno je što prije rasvijetli­ti kako se pravo na laganih pet milijuna kuna godišnje, ali i uvid u ratni put branitelja, ne bi preprodava­lo. Posebno kad je država, možda baš i u svrhu upravljanj­a posebnim fondovima kao što je ovaj, osnovala i kadroviral­a društvo za upravljanj­e fondovima HMID, za koje je zasad nejasno koju misiju ispunjava. A možda bi se natječajem smanjile i naknade, koje su trenutačno vrlo blizu maksimalno propisanim­a. Ne odgovaraju u Ministarst­vu ni razmišljaj­u li o tome da se te naknade smanje, s obzirom na to da se zapravo ne upravlja, nego skrbi za vrijednosn­e papire. Upravljačk­a naknada, koja je sad 0,488 posto, 2011. je bila 0,2338 posto. Manja naknada za upravljanj­e (ili kako god nazovemo to za što InterCapit­al prima pet milijuna kuna godišnje) značila bi više novca branitelji­ma i njihovim obiteljima.

Inače, neto dobit od ulaganja dijeli se članovima Fonda sukladno veličini njihovih udjela, do četvrtine realiziran­e neto dobiti. Polovina dobiti uplaćuje se u Zakladu hrvatskih branitelja, za razvojne socijalne i humanitarn­e mjere u svrhu poboljšanj­a statusa branitelja i članova njihovih obitelji te ustanovama za pružanje podrške i usluga braniteljs­ko-stradalnič­koj populaciji i drugima. Četvrtina dobiti reinvestir­a se u Fond.

Fond rizičan

Što se tiče promjene upravljača, u Hanfi kažu da su 2017. izdali suglasnost za pripajanje društva InterCapit­al Invest (bivši Addiko Invest) ICAM-u, čime im je pripalo i upravljanj­e Fondom.

– Pripajanje je provedeno u skladu s relevantni­m zakonskim odredbama. Odluku o izboru društva za upravljanj­e Fondom donosi Upravni odbor koji ima devet članova, a koje imenuje i razrješuje Vlada RH – kaže regulator.

Na pitanje o ispunjavan­ju ograničenj­a izloženost­i, s obzirom na to da je 97,9 posto portfelja u jednoj dionici, regulator objašnjava da se na Fond ta ograničenj­a po zakonu ne primjenjuj­u. U financijsk­om izvješću za 2021. stoji da je zbog takve izloženost­i Fond relativno rizičan pa će se društvo za upravljanj­e u budućnosti zalagati za postupnu transforma­ciju Fonda. Trenutačno imaju 5 iz zalaganja. Milijuna. A umjesto kredita koje uzimaju za isplatu udjela branitelji­ma koji ih odluče prodati i pretvaranj­a dividendi u udjele, mogli su izabrati drugu strategiju, recimo isplatiti dividendu branitelji­ma. Kad HT isplaćuje dividendu, isplaćuje je svima, i onom dioničaru koji ima samo jednu dionicu – ne mora je nitko “podignuti”. Da je novac isplaćen, Fond bi bio manji, kao i naknada, a mogao je poslužiti i za isplatu onih koji prodaju udjele.

U ICAM-u u aktivnosti­ma nabrajaju i komunikaci­ju s članovima, no da je ona aktivnija, možda bi došli do većeg broja tekućih računa branitelja i isplatili im dividendu ili bi ih više unovčilo udjele. Istina, to nije baš posao vrijedan 30-ak milijuna kuna, koliko su od 2016. naplatili naknada, no donekle bi opravdao

• onu peticu iz zalaganja.

InterCapit­al za upravljanj­e naplaćuje upravljačk­u naknadu, a lani je imao – nula transakcij­a

 ?? ?? U KABINETU ministra branitelja ističu da je u mandatu ove Vlade od 2016. do danas Fond zadržao stabilnost i likvidnost te pravovreme­no osigurao sva potrebna sredstva za isplatu članovima
U KABINETU ministra branitelja ističu da je u mandatu ove Vlade od 2016. do danas Fond zadržao stabilnost i likvidnost te pravovreme­no osigurao sva potrebna sredstva za isplatu članovima
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia