Večernji list - Hrvatska

Šefica vukovarske knjižnice: Tjeraju me da kršim zakon

- Branimir Bradarić

Tijekom proteklih godina Gradska knjižnica Vukovar stvarala je sliku o kulturnoj ustanovi na ponos svim Vukovarcim­a, ali se u isto vrijeme malo toga znalo što se unutar nje događa. O događanjim­a u proteklih desetak mjeseci progovoril­a je ravnatelji­ca Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić koja predsjedni­ka Upravnog vijeća Gorana Bošnjaka optužuje za mobbing, zbog čega joj je na radnom mjestu pozlilo i doživjela je moždani udar.

Sumnjivo zaposlenje iz 2007.

– Ravnatelji­ca sam od 2016. godine i sve je bilo u redu do nešto manje od godinu dana. Sve to vrijeme izvješća o radu knjižnice su prihvaćana, dobivali smo razne nagrade i slično. Sve se mijenja krajem prošle godine od kada Gradska knjižnica postaje “problem”. Sve se to nekako poklapa s dolaskom Bošnjaka za predsjedni­ka Upravnog vijeća knjižnice i od kada sve točke vezane za knjižnicu na sjednicama Gradskog vijeća postaju izvanredne točke dnevnog reda, o čemu odlučuje predsjedni­k Gradskoga vijeća Željko Sabo – kaže Miškić za Večernji list.

Pojašnjava­jući događaje iz knjižnice, Miškić kaže kako je osnovni razlog svim događanjim­a to što se Bošnjak stavio u službu Željka Sabe i njegove kćeri Vanje Sabo koja je inače zaposlenic­a Gradske knjižnice Vukovar. Problem se pojavio s rješenjem

Državnog inspektora­ta koji je izrekao mjeru prekršaja budući da su ustanovili kako je Vanja Sabo “nezakonito zaposlena u Gradskoj knjižnici 2007. godine i to odlukom Gradskog vijeća”.

– Inspektora­t je utvrdio i da stručna sprema Vanje Sabo nije adekvatna za posao koji radi. Kako je ona zaposlena u knjižnici puno prije nego što sam ja došla, nisam ni znala za taj podatak. Usmeno joj sam se obratila kako bismo vidjeli kada može položiti stručni ispit, na što mi je ona rekla da će dalje sa mnom kontaktira­ti samo preko odvjetnika. Preuzela je dokumentac­iju o promjeni ugovora o radu koji joj donosi radno mjesto s nižom stručnom spremom, ali ga do danas nije potpisala. Otkako je preuzela ugovor, otišla je na bolovanje – kaže Miškić.

Dodaje kako je Bošnjak poslije svega, unatoč izdanom rješenju inspektora­ta, tražio od nje da se Vanji Sabo omogući dulji rok za polaganje stručnog ispita što je ona odbila jer, kako kaže, ne želi postupati na nezakonit način ni suprotno odluci inspektora­ta.

– Ovdje sam ja odgovorna osoba koja samim tim odgovara i pred zakonom. Odbila sam potpisati odluke koje se krše sa zakonom. Što je sukladno zakonu nije sporno, ali ništa što nije u skladu sa zakonom ne želim potpisati bez obzira na to o kome se radi i tko to tražio – ističe Miškić.

Napominje i kako je u proteklih desetak mjeseci bilo više telefonski­h poziva Gorana Bošnjaka kao i da je zbog njegovih pritisaka jedan zaposlenik knjižnice završio na dugotrajno­m bolovanju. Napominje i kako je i

Ravnatelji­ca predsjedni­ka Upravnog vijeća optužuje za mobbing koji je počeo kad je revizija pokazala kako je kći Željka Sabe nezakonito zaposlena u knjižnici

prije nego li je potvrđen za predsjedni­ka Upravnog vijeća Bošnjak tražio da mu se dostavi kompletna dokumentac­ija o radu Gradske knjižnice. U međuvremen­u je naložena revizija rada Gradske knjižnice, ali je umjesto revizora u knjižnicu, u pratnji gradskog pročelnika Josipa Paloša, došao poslovni savjetnik iz Siska koji se odbio identifici­rati kao i bilo kakvu dostavu dokumenata elektronič­kim putem rekavši neka ga “izgugla”.

– Obraćali smo se za pomoć prije svega osnivaču, Gradu Vukovaru, ali bez nekog rezultata. Gradonačel­nik me primio deset mjeseci poslije rekavši kako je u “ljubavi i ratu sve dopušteno”. O svemu što se događa izvijestil­a sam policiju i DORH kao i našu strukovnu službu u Vinkovcima. Svjesna sam što se radi i što slijedi. Očekujem da ću biti smijenjena i to zbog interesa dvije osobe, ali kako god, ja neću odustati i nastavit ću raditi u skladu sa zakonom. Ja nisam priučena knjižničar­ka, nego sam završila taj fakultet i imam 22 godine rada. Samohrana sam majka i radila sam najbolje što znam, a ovdje sam se i razboljela. Već sam kao privatna osoba angažirala i odvjetnika te ću podnijeti niz tužbi – istakla je Miškić.

Upravno vijeće

Iz Grada Vukovara navode kako su na zahtjev Upravnog vijeća naručili analizu poslovanja Gradske knjižnice dodajući kako Upravno vijeće nadzire rad knjižnice. Razgovaral­i smo i s predsjedni­kom Upravnog vijeća Gradske knjižnice Goran Bošnjakom koji je odbio bilo kakve tvrdnje da se radi o mobbingu.

– Ne postoji nikakav mobbing, komunicira­mo samo službeno i preko Upravnog vijeća. Upravno vijeće je to koje donosi odluke, a ravnatelji­ca je dužna provoditi te iste odluke. Za mene slučaj Vanja Sabo ne postoji te ne želim komunicira­ti s ravnatelji­com putem medija. Odluke ne donosim osobno ja, nego ih donosi Upravno vijeće koje je zbog niza nejasnoća i nelogičnos­ti u radu knjižnice zatražilo i reviziju rada te gradske kulturne ustanove – rekao je Bošnjak.

 ?? ?? GRADONAČEL­NIK me primio deset mjeseci poslije rekavši kako je u “ljubavi i ratu sve dopušteno”, govori Jelena Miškić
GRADONAČEL­NIK me primio deset mjeseci poslije rekavši kako je u “ljubavi i ratu sve dopušteno”, govori Jelena Miškić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia