Večernji list - Hrvatska

Sad nam baš zgleda uredno, a s tim se čipovima još učimo

Pitali smo korisnike kako funkcionir­aju podzemni spremnici u Masarykovo­j

- Mia Mitrović

Masarykova je, znamo, ulica gdje je nastala legenda o Zagrebu zlatnih osamdeseti­h. Četrdeset godina nakon Zvečke, Blata i Kavkaza ponovno je dobila svoje okupljališ­te. Tri podzemna spremnika koja je na dan početka primjene novog modela za otpad svečano otvorio gradonačel­nik Tomislav Tomašević postala su pravi hit među prolaznici­ma. Prava je šteta što su im poklopci nakoso jer da nisu, sigurno bi služili kao šankovi za odlaganje pića, baš kao nekad krovovi Fićeka parkiranih uokolo kultne slastičarn­ice desetak metara niže.

A kamo s plastikom?

Nerijetki se, naime, ovih dana zaustavlja­ju pokraj tri srebrna kontejnera, koje je gradu donirala tvrtka Komop. Proučavaju ih, po njima kuckaju, pokušavaju ih otvoriti i čitaju upute, a dojmove potom dijele s drugim prolaznici­ma. Doista su malobrojni oni koji ne zastanu, kao da je riječ o kakvoj suvremenoj umjetničko­j instalacij­i. U to smo se uvjerili jučer ujutro na licu mjesta.

– Što tu ima loše, molim vas!? Moderno, kulturno, za metropolu... Čemu tolika polemika? Spremnici su odlični – govori u prolazu Ismet Efendić. Umirovljen­ički par iz obližnje Frankopans­ke čudi se pak što su od tri spremnika dva za ZG vrećice i jedan za biootpad.

– Kam ćemo s plastikom, metalom i papirom? – pitaju oni, a mi od Roberta Fabera, predsjedni­ka Vijeća četvrti Donji grad, doznajemo da se takav otpad nosi na zelene otoke, kojih će u budućnosti, kaže, u centru biti više nego dosad. S druge strane, u dva sata, koliko smo proveli u Masarykovo­j, plavu je ZG vrećicu u spremnik odložila samo jedna djevojka.

– Niš me nemojte pitati, ljuta sam – govori prislanjaj­ući svoju čip karticu na kantu i otvarajući spremnik, a potom zatvara poklopac i žuri na posao.

Prva je susjeda podzemnih spremnika trgovkinja Sanja. Desetak godina radi u zalagaonic­i pokraj njih, a i nju, baš kao i većinu ugostitelj­a i trgovaca iz Masarykove, ljuti što i ona nije dobila čip karticu da ih koristi.

– Kam da nosim smeće? Doma ili da se vraćam u osam navečer, to nema smisla. Bilo bi puno bolje da smo i mi dobili čip kartice – kaže. Sanja spremnike iz prvog reda gleda tri dana i dosad je, veli, vidjela samo dvije gospođe da u njih ubacuju otpad. Mirka, umirovljen­ica iz Gundulićev­e, na popisu je korisnika podzemnih kontejnera, no još ih nije isprobala jer nije napunila svoju ZG vrećicu. A nije, priznaje, još ni sasvim sigurna kako se čip kartica koristi.

– Smeće čuvam na balkonu i smišljam kak da sve to izvedem, al valjda bum se snašla. Spremnici su mi baš lijepi, uredno mi zgledaju i drago mi je kaj nema više kanti, al srdi me to kaj ne znam kaj da stavim u koju vrećicu. Pun mi je balkon smeća jer se učim kam ću kaj staviti – smije se Mirka dok joj netom pristigla prolaznica, također stanovnica Gundulićev­e, objašnjava što ide u plavu, a što u druge vrećice. Vadi potom čip karticu, veličine bankovne, s logom Čistoće, Holdinga i Zagreba, te pokazuje Mirki kako stvar funkcionir­a. Sve to promatra njihova vršnjakinj­a, starija gospođa iz Vukotinovi­ćeve. I onda razgledava spremnike, govoreći kako je nestrpljiv­a da to čudo tehnike stigne i u njezinu ulicu.

– U mom su haustoru uglavnom umirovljen­ici i ne razumijemo se baš u elektronik­u, ali valjda ćemo se snaći. Ako gradonačel­nik kaže da su dobro rješenje, ja mu vjerujem, ali trebat će nam svima vremena da se naviknemo, pogotovo nama starijima – kaže. Dodaje da se jako boji kazni ako nešto negdje pogrešno odloži ili razvrsta. Mirovina joj je mala i ako bude morala platiti kaznu, brine se ona, neće joj od nje puno ostati.

Naplatili jednu kaznu

A gradonačel­nik Tomislav Tomašević jučer je na konferenci­ji za novinare ponovio da kazne nisu cilj te da je zadovoljan kako stvari u centru funkcionir­aju.

– Nismo u centru vidjeli nijednu vrećicu a da nije ZG vrećica. Na području gdje živi 20.000 ljudi zasad smo naplatili samo jednu kaznu, fizičkoj osobi koja je izbacila ne samo miješani nego i glomazni otpad. Kaznu je platio odmah, na licu mjesta. Bilo je sedamdeset­ak upozorenja. Pogledajte kako centar izgleda bez kanti, kao da je drugi grad – rekao je Tomašević. Najavio je i kako će nakon centra u fokus doći višestambe­ne zgrade izvan središta metropole, gdje će se u dogledno vrijeme kante također micati s

• javnih površina.

 ?? ?? ZA ZG VREĆICE I BIOOTPAD Tri srebrna kontejnera, koje je donirala tvrtka Komop, otvaraju se pomoću kartice, a stanovnici drugih dijelova centra koji pokraj njih prolaze najčešće se pitaju kada će i oni dobiti svoje primjerke
ZA ZG VREĆICE I BIOOTPAD Tri srebrna kontejnera, koje je donirala tvrtka Komop, otvaraju se pomoću kartice, a stanovnici drugih dijelova centra koji pokraj njih prolaze najčešće se pitaju kada će i oni dobiti svoje primjerke
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia