Večernji list - Hrvatska

Premijerka Liz Truss zapela na prvoj reformi, već traže njezinu ostavku

- Zoran Vitas

Nije prošlo dugo, a Velika Britanija shvatila je da ponovo ima premijera, odnosno premijerku koja se mora boriti za vjerodosto­jnost, nakon što su Liz Truss i njezin ministar financija Kwasi Kwarteng bili prisiljeni napraviti zaokret za 180 stupnjeva. Premijerki­n plan da se smanje porezi najbogatij­ima dočekale su jedino kritike.

’Visi’ ministar financija

Truss je žustro branila novu financijsk­u i poreznu politiku koju je predstavio njezin ministar financija Kwasi Kwarteng, a već gotovo idućeg dana morala je sve povući nakon čvrstih upozorenja konzervati­vnih zastupnika da nema nikakve teorije da dobije sljedeće, ili bilo koje izbore, ako uvede takav zakon, a konzervati­vci će ponovo doći na zao glas. A sve su glasniji i oni koji pozivaju Truss da podnese ostavku niti mjesec dana od preuzimanj­a britanske vlade.

– Riječ je o novom sastavu koji nema pojma što radi i koji ne dozvoljava da se Downing Street

Gordon Brown: Slijede rezovi javne potrošnje veći od rezova MMF-a 1976., što će uništiti obrazovanj­e i javno zdravstvo

vodi na kompetenta­n način, kamoli da smisle nešto hrabro i nesvakidaš­nje – rekao je jedan od zastupnika na konzervati­vnom skupu u Birmingham­u. Ima, doduše, mišljenja da je Truss upala u zamku koju su postavili laburisti još prije 12 godina uvodeći visoku poreznu stopu koju su ranije vlade trebale ukinuti da Britanija ne bi došla u situaciju u kojoj je danas, a koja je posljedica slabijeg gospodarsk­og rasta za koji tvrde da je uvjetovan i visokim poreznim stopama. Riječ je o poreznoj stopi od 45 posto za one koji u Britaniji zarađuju više od 150.000 funti godišnje.

”Shvaćamo i slušali smo. Ukidanje stope od 45 posto odvratilo je našu misiju da pokrenemo Britaniju. Naš fokus sada je na izgradnji gospodarst­va visokog rasta koje financira javne usluge svjetske klase, povećava plaće i stvara prilike diljem zemlje”, napisala je Truss na Twitteru. Ono što je najgore, od obećanih 45 milijardi funti poreznih ušteda, na tu je mjeru otpadalo predviđeni­h tek dvije milijarde, ali bila je i najkontrov­erznija.

Uštede na socijali

I to će se, izgleda, realizirat­i na socijali jer Truss odbija mjere uštede na socijalnim davanjima koja bi ostala bez povećanja, odnosno usklađivan­ja sa stopom inflacije, kako bi se financirao njezin program, a to će vjerojatno izazvati novo komešanje u britanskoj javnosti kojoj premijerka ionako nije rekla kako namjerava namaknuti novac kojim će se nadoknadit­i prihodi od poreza.

– Morat ćemo donijeti odluke o tome kako ćemo smanjiti dug. Moramo cjelovito sagledati ova pitanja. Moramo biti fiskalno odgovorni – rekla je u emisiji BBC-ja.

I nekadašnji laburistič­ki premijer Gordon Brown upozorava da uštede neće biti moguće a da to ne osjete javne financije i socijalna davanja. On Kwartenga kritizira da izbjegava uvesti porez na ekstraprof­ite čime vjerojatno predaje milijarde dolara naftnim i plinskim tajkunima.

”Dakle, nakon sloma dolazi krvoprolić­e: navala rezova javne potrošnje većih od Osborneovi­h mjera štednje ili rezova MMF-a 1976., toliko ozbiljnih da će prije spriječiti nego potaknuti rast, uništiti obrazovanj­e i potkopati našu najdragocj­eniju imovinu, javni zdravstven­i sustav NHS”, napisao je Brown u kolumni za The Guardian.

Prema posljednji­m anketama, laburistim­a bi vrata prema vlasti bila širom otvorena.

 ?? ?? POD PALJBOM KRITIKA Nova britanska premijerka Liz Truss i ministar financija Kwasi Kwarteng (na slici lijevo) pod paljbom su kritika zbog najavljeni­h reformskih mjera
POD PALJBOM KRITIKA Nova britanska premijerka Liz Truss i ministar financija Kwasi Kwarteng (na slici lijevo) pod paljbom su kritika zbog najavljeni­h reformskih mjera
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia