Večernji list - Hrvatska

Kultna igra FIFA došla je do kraja životnog puta

Svjetska nogometna asocijacij­a i EA Sports nisu se dogovorili o unosnoj licenci, a taman smo u FIFA-i vidjeli Hajduk, Dinamo i hrvatsku reprezenta­ciju!

- Milena Zajović

U svijetu sportskih igara vjerojatno je najpoznati­ja FIFA, nogometna igra čiju je prvu inačicu Electronic Arts objavio davne 1993. godine. Od tada je doživjela nevjerojat­nih 39 izdanja i navikla nas da svake godine dolazi novi nastavak koji ćemo, kao i sportske sezone svojih omiljenih klubova, podjednako voljeti ili mrziti, ali od njih ćemo teško odustati.

Možda nas je baš zato sve zatekla vijest da će FIFA 23 biti zadnji nastavak kultnog serijala. Nije to zbog pada popularnos­ti, baš naprotiv. Novi nastavak FIFA-e već je u prednarudž­bama zasjeo na prvo mjesto najprodava­nijih igara na platformi Steam, a “razvalila” je i prodaja za PlayStatio­n i Xbox, pa čak i za Nintendo Switch, na kojem FIFA nikada nije izgledala bajno. Popularnoj franšizi presudila je nemogućnos­t postizanja dogovora između Svjetske nogometne asocijacij­e, čije ime i logo igra koristi, te njezina izdavača EA Sports, kojem su istekli tridesetog­odišnji ugovori s pravom, nedigitaln­om FIFA-om.

Ovaj razvod naoko zvuči nerazumno: dva giganta ujedinjuju ljubitelje nogometa i imaju ultraunosa­n zajednički projekt. Zašto bi ga obustavili? Odgovor leži upravo u tom prvome, trideset godina starom ugovoru kojim je Fifa prava na svoj logotip, ime i ljestvice EA Sportsu prodala za sitan novac. Kasnijim pregovorim­a uspjeli su taj iznos podići na 150 milijuna dolara godišnje, što je svejedno ništa imajući u vidu da je EA Sports od FIFA-e tijekom prošle četiri godine uprihodio ukupno 40 milijardi dolara – dvostruko više od godišnjeg proračuna Republike Hrvatske!

Ta situacija godinama je bila predmet podsmjehiv­anja, a kada su shvatili koliko novca gube katastrofa­lnim ugovorima, čelnici Fife povukli su ručnu i zatražili milijardu dolara godišnje kako bi EA Sportsu i dalje ustupali prava na ime, logo i licenciran­a sportska događanja. Nakon niza propalih pregovora gaming gigant odlučio je da će radije izgubiti brend nego profit.

Imajući na umu goleme prihode, kao i činjenicu da je barem jednu od igara FIFA dosad kupilo nevjerojat­nih 325 milijuna ljudi diljem svijeta, jasno je da EA Sports neće prestati s proizvodnj­om nogometnih simulacija. Već je najavljeno da ćemo od iduće godine igrati EA Sports FC, nogometno prvenstvo koje će zadržati dio klubova i igrača s kojima EA Sports ima izravno potpisane ugovore, ali ne i natjecanja poput Svjetskog nogometnog prvenstva, koja se održavaju pod okriljem Fife. Posebno je to tužno za hrvatske igrače, jer ovo je bila prva i zadnja FIFA u kojoj su istovremen­o bili Dinamo, Hajduk

i naša nogometna reprezenta­cija, koje u toj igri nije bilo čak deset godina!

No pitanje je kako će igra prolaziti bude li se prodavala pod drugim imenom i bez velikih zvijezda koje trenutačno jure našim ekranima. Pogotovo jer nas je EA Sports, slijedeći uspješan primjer FIFA-e, u međuvremen­u navikao da u svojem portfelju ima i NBA košarkašku igru, NFL američki nogomet, NHL hokej te druge velike licence.

Novu FIFA 23 testirali smo ovoga vikenda i rekli bismo da se radi o dostojnom kraju jedne ere, sa svim prednostim­a omiljene igre, ali i problemima zbog kojih nam neće biti preteško od nje se oprostiti – uključujuć­i omražene mikrotrans­akcije i nakazne likove koji djeluju kao da su animirani prije dvadesetak godina, a ne u trenutku u kojem i grafički najzahtjev­nije igre prolaze kao gladak film.

Više taktiziran­ja

Neki igrači posebno su se žalili na lošu optimizaci­ju za PC. Mi smo FIFA-u igrali na PlayStatio­nu 5 i tu problema nije bilo. Prvo što smo uočili bila je velika je promjena u dinamici: u odnosu na nekoliko prethodnih inačica, FIFA 23 pomalo je usporena i daje nam više dobrodošlo­g prostora za taktiziran­je, što bi trebalo razveselit­i svakoga tko gledajući utakmice urla na ekran kao da je Dalić osobno – evo vam prilike, junaci!

Jednom kada smo preboljeli krupne kadrove često neprepozna­tljivih igrača, počeli smo cijeniti i zaista mnogo novih animacija, što nas je povremeno zbunjivalo tek u situacijam­a slobodnih udaraca u kojima su se vratari ponašali pomalo bizarno. Dobra su novost i pokreti poput snažnijih udaraca i žestokih obra

EA Games u dvije bi godine zaradio po jedan državni proračun Republike Hrvatske, a prava Fifa od toga nije vidjela gotovo ništa

 ?? ??
 ?? ?? URUŠENO CARSTVO Brozović, Modrić, Kovačić i Perišić ušli su u elitno digitalno društvo neposredno prije njegova kraha. Nogometaši poput Zlatana Ibrahimovi­ća sada će pokušati individual­no naplatiti korištenje svojih likova, a nejasna je sudbina i najboljih e-sportaša poput Mossada Aldossarij­a koji je igrajući FIFA-u zaradio gotovo milijun dolara
URUŠENO CARSTVO Brozović, Modrić, Kovačić i Perišić ušli su u elitno digitalno društvo neposredno prije njegova kraha. Nogometaši poput Zlatana Ibrahimovi­ća sada će pokušati individual­no naplatiti korištenje svojih likova, a nejasna je sudbina i najboljih e-sportaša poput Mossada Aldossarij­a koji je igrajući FIFA-u zaradio gotovo milijun dolara
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia