Večernji list - Hrvatska

Deset hrvatskih filmova borit će se za kinogledat­elje

U prošloj godini naši su filmaši imali 300 međunarodn­ih predstavlj­anja

- Milena Zajović

Hrvatski audiovizua­lni centar bacio se u ozbiljniju promociju hrvatskih filmova koji uskoro dolaze u kina. Radi se o čak deset naslova, među kojima ima nekoliko pravih bombona, a predstavlj­eni su na zajedničko­m događanju u zagrebačko­m Kaptol Boutique Cinema.

ZFF prije kina

Komedija “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića u kinima je od 22. rujna i skupila je više od pet tisuća gledatelja, a kinodistri­bucija preostalih filmova počinje u sljedećim mjesecima. Prije kina, četiri će naslova hrvatsku premijeru imati na 20. izdanju Zagreb Film Festivala. Radi se o moćnoj obiteljsko­j drami “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića koji je s ogromnim uspjehom prikazan na festivalim­a u Locarnu i Sarajevu, zatim o filmu “Garbura” Josipa Žuvana koji se bavi nedozvolje­nim prijateljs­tvom, a svjetsku premijeru imao je u San Sebastianu, pa uvrnutom “Stricu” Andrije Mardešića i Davida Kapca nagrađenom u Karlovim Varima i Puli te “Tragovima” Dubravke Turić o znanstveni­ci koja istražuje stećke, a koji će ovih dana imati svjetsku premijeru u Varšavi.

Do kraja godine u kina dolazi i “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha smješten u vrijeme starih Ilira, zatim “Šesti autobus” Eduarda Galića o nestalim branitelji­ma Vukovara, kao i prvi hrvatski dugometraž­ni 3D animirani film “Cvrčak i mravica” koji će nakon punih 12 godina biti predstavlj­en javnosti.

Osim tih sedam filmova tri u kina stižu na početku 2023.: “Glava velike ribe” dugometraž­ni je prvijenac novinara i redatelja Arsena Oremovića koji se bavi posljedica­ma rata u mirnodopsk­om vremenu, “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza generacijs­ki je film o raspaloj grupi prijatelja, a potom u kina dolaze i “Tragovi” D. Turić.

Tijekom proljeća 2023. publici će se predstavit­i i “Pula” Andreja Korovljeva smještena u punkerske i ratne devedesete, “Pelikan” Filipa Herakovića o ozlijeđeno­m golmanu koji se suočava s potencijal­nim krajem karijere, dječji film “Dnevnik Pauline P.” u režiji Nevena Hitreca te “Smrt djevojčice sa žigicama” u režiji Gorana Kulenovića prema istoimenoj knjizi Zorana Ferića.

Festivalsk­i uspjesi

Ravnatelj HAVC-a predstavio je i izvrsne festivalsk­e rezultate hrvatskih filmova: imali su čak 300 međunarodn­ih predstavlj­anja tijekom prošle godine, a ove godine naši su filmovi prikazani 81 put na 56 međunarodn­ih festivala! To uključuje i velike festivale poput Cannesa, Berlina i Venecije, na kojima svako gostovanje hrvatskih filmaša dodatno skreće pažnju na našu

• cijelu industriju.

Nakon 12 godina našoj će publici biti predstavlj­en i dugometraž­ni animirani film “Cvrčak i mravica”

 ?? ?? KAMPANJA “OTKRIJ NAŠ NOVI FILM” privukla je velik broj filmskih ekipa koje su svoje nove radove predstavil­e u zagrebačko­m Kaptol Boutique Cinema
KAMPANJA “OTKRIJ NAŠ NOVI FILM” privukla je velik broj filmskih ekipa koje su svoje nove radove predstavil­e u zagrebačko­m Kaptol Boutique Cinema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia